Náročnosť prehliadačov na kapacitu RAM pozná každý.

Niet sa ale čomu čudovať, nakoľko aj stránky a webové aplikácie predstavujú zaťažkávajúce skúšky pre vaše prehliadače a vo výsledku aj počítače. Microsoft na blogu hovorí o tom, že funkciou na uspávanie kariet ušetril nielen pamäť ale aj zdroje CPU. Prehliadač vďaka tejto funkcii zostáva rýchly a nezaberá miesto iným procesom v počítači.

S týmto tvrdením súhlasíme, pretože Edge je zatiaľ najrýchlejší prehliadač na jadre Chromium, aký spomedzi najpoužívanejších testovali. Treba ale priznať aj to, že Edge sa vám na pozadí spustí ako proces už pri spustení systému. Aj preto je Edge nabehnutý po skutočnom spustení o menej ako sekundu. Od verzie 105 je tu uspávanie kariet, ktoré spotrebúvajú priveľa zdrojov a nie sú aktívne využívané, prípadne sa blíži zaplnenie pamäte.

Rozdiel oproti bežnému uvoľneniu pamäte je, že karty sú po obnovení zo spánku zobrazené takmer okamžite. Doteraz mnohé prehliadače pracovali s tým, že jednoducho uvoľnili RAM zatvorením stránky. Tá zostala evidovaná v prehliadači a mala svoju kartu, jej obsah sa ale musel načítať znova. Microsoft uvádza, že k septembru 2022 v rámci funkcie uspávania kariet ich takto uspali 1,38 miliardy. Ďalej uvádza, že uspanie karty ušetrí 83 % pamäte, ktorú využíva.

Zdroj: Windows Blog

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.