Zmeny sú zapracované a aj váš Microsoft Edge by už mal byť rýchlejší.

Microsoft ohlásil veľkú zmenu priamo na svojom blogu, kde uvádza, že Edge od verzie 122 (125 v čase písania článku) prešiel na architektúru WebUI 2.0. To podstatné pre vás ale je, že používateľské rozhranie je rýchlejšie o 42 %. Na počítačoch bez SSD disku a s menej ako 8 GB RAM je zrýchlenie až o 76 %. Ukážku rýchlosti z pôvodnej architektúry React na WebUI 2.0 ukazuje v nasledovnom videu:

Od verzie Edge 124 dostáva prehliadač vylepšenie odozvy rozhrania, a to konkrétne v časti Obľúbené položky. My sme pomalé rozhranie nezaznamenali ani predtým, je ale pravda, že obľúbených položiek máme do 20 kusov. Ide o samostatné časti, ktoré sa môžu optimalizovať a Microsoft v tom hodlá ďalej pokračovať. V budúcnosti chce zrýchliť časti zobrazujúce históriu prehliadania, sťahovania alebo peňaženku.

Užitočná telemetria

To, že treba prehliadač zrýchliť, nie je otázkou postoja alebo náhody. Vývojári na základe zozbieraných údajov o používaní dokážu zistiť úskalia. Nejde len o načítanie webových stránok ale aj o to, ako sa správajú jednotlivé časti rozhrania. Na základe prieskumu vyplynulo, že prostredie musí mať isté rýchlostné limity. Od určitého času zobrazenia budú používatelia chápať prostredie ako pomalé.

Jednoduchší kód

Problémom bolo, že vývojári zdieľali rôzne moduly kódu medzi sebou, aj keď to nebolo potrebné. Jednotlivé tímy potom používali zbytočné zväzky kódu, aj keď to nebolo potrebné. Takto sa zbytočne načítali funkcie, ktoré používateľ nepotreboval. Boli skrátka súčasťou procesu s časťou iného kódu.

Upravilo sa aj načítanie JS kódu na strane klienta. Je to populárne, no pomalšie počítače majú so spustením takéhoto kódu viac práce ako počítače s rýchlym CPU. Výsledkom procesu bol WebUI 2.0. Interný projekt Edge, ktorý prináša úplne novú architektúru založenú na značkovaní. Najmä však minimalizuje veľkosť JavaScriptového kódu. Svižnejšie načítanie rôznych kariet rozhrania by ste mali vďaka týmto zmenám reálne pociťovať.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.