Microsoft testuje režim, ktorý zoptimalizuje využitie procesora, pamäte RAM a batérie.

Vynovený Microsoft Edge sa teší rastúcej popularite medzi používateľmi počítačov so systémom Windows 10. Dôvodom je prechod na jadro Chromium, ktoré je základom prehliadača Google Chrome.

Edge sa však snaží zaujať používateľov aj lepšími možnosťami z hľadiska súkromia v porovnaní s prehliadačom od Googlu a tiež lepšou optimalizáciou využitia dostupných prostriedkov počítača. Microsoft v tomto smere priniesol viacero vylepšení, tým posledným sú tzv. spiace karty – neaktívne karty prehliadača sa uspia a nespotrebovávajú tak systémové prostriedky.

Microsoft sa však pokúša ešte viac zlepšiť využitie procesora, pamäte RAM a batérie. V rámci Canary vydania svojho prehliadača testuje nový režim s názvom „Performance mode„. Prehliadač v tomto režime nejde na plný výkon, ako by sa mohlo podľa názvu zdať, avšak optimalizuje dostupné prostriedky počítača v maximálnej možnej miere. Na novinku upozornil portál 9to5google.

Popis funkcie tvrdí, že performance režim zlepší rýchlosť a plynulosť prehliadača pri súčasnom optimalizovaní využitia batérie, procesora a pamäte RAM. Detaily, ako to funguje, Microsoft neprezradil, avšak v rámci optimalizácie výkonu prehliadača sa berie do úvahy aj spôsob a zvyklosti jeho používania.

Súčasťou performance režimu je automatické uspatie neaktívnych kariet už po piatich minútach. V štandardom režime je prednastavené uspatie kariet po dvoch hodinách nečinnosti – tento parameter si môžete zmeniť.

Performance režim je súčasťou prehliadača Edge vo verzii 91.0.856.0 v Canary vydaní. Verejná verzia prehliadača je momentálne dostupná vo verzii 90.0.818.42.

Performance mode v prehliadači Microsoft Edge

Performance mode v prehliadači Microsoft Edge. Zdroj: Microsoft

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Microsoft Edge 88: Tieto novinky prináša

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit