Z tlačovej konferencie v českej pobočke Microsoftu v Prahe sme si okrem dobrého pocitu odniesli aj niekoľko zaujímavých informácií o tom, ako efektívne usporiadať pracovný priestor a zladiť ho s flexibilitou práce tak, aby z toho vznikol čo najlepší výsledok.

Ako spraviť spoločnosť pre svojich zamestnancov atraktívnu? Nie je to len o platovom ohodnotení, aj keď toto je bod, ktorý zaujíma všetkých, bez výnimky. Avšak, aj keď je plat tým prvým aspektom, prieskum nezávislou agentúrou zistil, že množstvo zamestnancov by vymenilo navýšenie platu za flexibilitu práce, ktorá by ich neviazala na jedno miesto. Flexibilita je dnes vďaka prenosným zariadeniam, teda hardvéru a špičkovému softvéru  (Microsoft Team, SharePoint, OneDrive, Skype, Outlook) jednoduchšia ako tomu bolo kedysi a ľudí neviaže k pracovnému stolu.

Prezentáciu hlavných výhod nového riešenia Microsoftu si môžete pozrieť v nasledujúcom videu

Všetko má svoje „ale“ – teda zásady a pravidlá, vďaka ktorým flexibilita môže fungovať spoľahlivo a efektívne. Interný prieskum spoločnosti Microsoft zistil, že po nasadení flexibilného riešenia pracovného času strávia zamestnanci v priemere 2 dni mimo office. Toto sa podpísalo pod lepšie vzťahy medzi kolegami, nadriadenými a pod. Zamestnanci taktiež cítia väčšiu zodpovednosť za zverené úlohy, a teda stúpa ich pracovné sebavedomie. Veľmi dôležitá je reakcia samotných zamestnancov a ich spokojnosť práce. Interný prieskum zhotovený nezávislou agentúrou potvrdil, že takmer všetci zamestnanci vnímajú túto zmenu pozitívne.

Čo hovoria rôzne prieskumy?

Flexibilita však nie je len o tom, že si „robím čo chcem“, je to aj o určitých pravidlách a sebadisciplíne. V Microsofte sa pracuje väčšinou v tímoch, pričom flexibilita by mohla znamenať, že sa s kolegami nestretnete celý týždeň. Toto rieši napr. jeden tímový deň v týždni, ktorý je presne zadefinovaný. A taktiež to, že keď zamestnanci pracujú mimo office, zadajú to do zdieľaného kalendára, aby o tom vedeli ostatní z tímu. Napokon v Microsofte zistili, že aj keď zaviedli flexibilitu, zamestnanci sa stretávajú viac ako tomu bolo predtým, to vďaka novému konceptu otvorených priestorov. Tie sú uspôsobené a prepracované do detailu tak, aby mali tímy medzi sebou viac otvorenosti, ale taktiež sa nezabudlo na súkromie. Viac o týchto priestoroch píšeme v našej samostatnej reportáži s bohatou fotogalériou – TU.  

Prečítajte si aj:

Fotogaléria: Boli sme sa pozrieť, ako to vyzerá v českej pobočke Microsoftu v Prahe

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE