Tento týždeň sme sa zúčastnili niekoľkých zaujímavých tlačových konferencií a prezentácií. Jednou z našich zastávok bola aj česká centrála spoločnosti Microsoft v Prahe.

Už na úvod môžeme povedať, že tieto priestory, resp. kancelárie, sú skutočným klenotom a prinášajú množstvo inovácií a technologických riešení, ktoré hodnotne prispievajú k „lepšiemu životu“ na pracovisku. Office pozostáva z množstva otvorených priestorov, ale OpenSpace riešenie to nie je. Je to niečo viac, niečo čo nefunguje samostatne, ale je to súhra viacerých faktorov a riešení, ktoré prinášajú takmer dokonalý celok. Túto zmenu vníma pozitívne aj väčšina zamestnancov Microsoftu. Microsoft si dal zhotoviť prieskum spokojnosti od nezávislej agentúry, ktorý to jednoznačne potvrdil.

Zamestnanci majú viac voľnosti a nie sú nútení sedieť v jednej kancelárii, za jedným stolom. Môžu sa voľne pohybovať podľa potreby a vlastných preferencií alebo aj pracovať z domu. Podľa prieskumu vychádzajú na jedného zamestnanca v pracovnom týždni 2 dni práce doma, resp. mimo office. Prieskum ukázal aj to, že pracovné nasadenie, resp. výkonnosť zamestnancov sa týmto riešením zvýšila. Taktiež pociťujú viac osobnej dôležitosti pri riešení pracovných úloh. Systémy na komunikáciu medzi zamestnancami sú prepracované tak, aby si jednotlivec alebo celý tím vedel jednoducho prispôsobovať pracovné úlohy, stretnutia, kalendár, dokumenty a pod. V tom pomáhajú viaceré  softvérové riešenia – SharePoint, OneDrive, Azure, Skype, Office 365 a pod.

Na obrazovke si môžete všimnúť časť s termo „stopami“, ktoré hovoria o tom, kde sa zdržiava najviac ľudí. Zavedenie tohto systému do rôznych firiem umožňuje eliminovať nevyužité alebo naopak preplnené priestory a rozumne ich prehodnotiť. V strope pri prezentačnej obrazovke boli aj senzory z kinectu, ktoré ukazovali postoj a rozmiestnenie ľudí pri prezentácii. Softvér, ktorý je zobrazený na obrazovke je Azure.

Priestormi českej centrály Microsoftu v Prahe nás sprevádzala Lenka Čábelová – PR manažérka spoločnosti Microsoft. Prehliadka priestorov s odbornou prezentáciou bola zaujímavá.

„Nová koncepcia centrály nie je záležitosť jednej zmeny, ktorá ihneď funguje. Toto je súhra viacerých faktorov, technologických riešení a samozrejme, je to hlavne o ľuďoch, ktorí sú toho základom. Je to ako príbeh o Svätoplukovi a jeho troch synoch, zjednodušene, spolu sú silní a tvoria zohraný celok, ktorý je stabilný a funkčný, ale samostatne sú náchylní na zlyhanie.“ Povedala Lenka Čábelová.

Poďte spolu s nami nahliadnuť do jednotlivých priestorov, ktoré majú svojské pomenovania. Všetky si ich nepamätáme, ale tie TOP určite spomenieme. Naše redakčné fotografie sú v tomto článku kombinované s profesionálnymi. Nie všade sa totiž dalo fotiť, kvôli ochrane súkromia pracovníkov, ale aj samotnej spoločnosti.

Ešte niekoľko zaujímavostí z pracovných podmienok zamestnancov. Všetci majú počas celého dňa neobmedzený prístup k občerstveniu, jedlu a internej kaviarni. Sú tu rozmerné oddychové zóny,  v ktorých sa dá prísť na iné myšlienky alebo sa aj rozhýbať (pingpong, biliard a pod.). Microsoft sídli na takmer dvoch poschodiach v rozmerných priestoroch, rozdelených do viacerých objektov – väčšinou otvorených. Zaujímavosťou je, že nikto nemá svoje stále miesto na prácu, resp. kanceláriu, údajne ani generálna riaditeľka nie. Pracovné stoly v otvorenom priestore sú vybavené monitormi podľa potreby aktuálnej práce, takže je možné vybrať si miesto s jedným, dvoma alebo troma monitormi. Samozrejmosťou sú výškovo nastaviteľné pracovné stoly, ktoré umožňujú prácu v stoji i sede, ako komu vyhovuje. Všetko je riešené tak, aby si podľa svojich potrieb a preferencií vybral každý zamestnanec.

Medzi otvorenými priestormi sú rôzne zaujímavé zasadačky, typizované podľa potrieb a vybavené všetkými potrebnými technológiami. Najčastejšie monitormi a veľkoplošnými obrazovkami, ktoré majú káblové vývody na stoloch, s rozličnými redukciami pre rôzne zariadenia, aby sa predišlo nekompatibilite zariadení. Tieto priestory majú pri vstupe dotykové obrazovky s interným systémom, ktoré slúžia na rezerváciu daného priestoru na určitý deň a čas. Taktiež sa cez tento systém nahlasujú poruchy a nedostatky v jednotlivých miestnostiach, aby boli čo najskôr odstránené. Pravým opakom je niekoľko priestorov, ktoré nie je možné zámerne rezervovať, aby boli prístupné neustále a pre kohokoľvek. Zaujímavo je riešené aj telefonovanie na pracovisku. Sú tú malé priestory, klasicky pomenované telefónne búdky, kde sa dá pohodlne a v súkromí telefonovať. Nie na „stojáka“, sú pekne zariadené a je možné sa tam v pokoji usadiť.

Ďalšie priestory, ktoré nás zaujali sú „papiernické zóny“, kde sa nachádzajú všetky kancelárske potreby a tlačiarne, ktoré majú výborné riešenie „follow me“. Týchto miestností je viac a dokumenty na tlač sa posielajú cez interný systém do každej z nich, ale nič z nich „nevylezie“. Dokumenty sa vytlačia z ktorejkoľvek tlačiarne, až po priložení osobnej čipovej karty. Tlačiareň ukáže všetky odoslané dokumenty, z ktorých si vyberiete len tie, ktoré chcete aktuálne vytlačiť. Aj keď sa tam tieto zariadenia nachádzajú, nevyužívajú sa až tak často. Microsoft je spoločnosť, ktorá si zakladá na Cloude a je aj jeho samotným prevádzkovateľom.

Pri prehliadke sme postrehli, že množstvo hardvéru, najmä veľkoplošných obrazoviek pochádza od spoločnosti Samsung. Taktiež sme sa spýtali, ako je to s bezpečnosťou a ochranou osobných zariadení v týchto priestoroch, nakoľko sme sa stretli s tým, že si zamestnanci svoje veci niekde položili a pokojne odišli, čo by mohlo byť v niektorých firmách veľmi rýchlo zneužité. Odpoveď sme dostali takú, akú sme si priali počuť – je to o ľuďoch, ktorí vedia, že čo im nepatrí nezoberú.

microsoft-praha-1

Na prízemí budovy má Microsoft zákaznícku zónu (jednu z nich) s kaviarňou, kde môžu zamestnanci komunikovať so zákazníkmi pri káve alebo „pokecať“ s kolegami – tu sa naša prehliadka aj začala.

Na streche osemposchodovej budovy je obrovská terasa, ako sa patrí. Síce počas našej návštevy doslova lialo a všetko bolo uskladnené, ale fotografie vám napovedia, ako to tam vyzerá v letných mesiacoch. Samozrejmosťou sú firemné grilovačky a rôzne akcie.

Zaujala nás aj miestnosť pomenovaná garáž, ktorá je koncepčne riešená ako naozajstná garáž a má aj garážovú bránu. Tu sa nachádza celkom slušná muzikantská výbava, ako elektrické bicie, gitary, klávesy a pod. Ak sa potrebuje niekto odreagovať, môže si tu zahrať, a taktiež sa tu konajú rôzne firemné akcie. Pomenovanie garáž nie je len tak, Microsoft si tým pripomína, kde sa začala jeho cesta, je to teda garážová spoločnosť. Garáž je prepojená s oddychovou miestnosťou menom – „diskotéka“.

Pri návrhu a prerábaní jednotlivých priestorov a miestností sa dbalo aj na dobrú akustiku. Tá je napr. v zasadačke s kapacitou 160 ľudí vyriešená tak, že ak to nie je priamo nutné, prednášajúci nepotrebuje použiť ozvučovaciu techniku na to, aby ho všetci zrozumiteľne počuli.

cusotmer-zone-7_nowat

Napokon spomeňme, že do práce si môžete zobrať aj deti, bez akýchkoľvek problémov. Nato je tu tiež vyhradená miestnosť s hračkami, prebalovacím pultom, televízorom, x-boxom a samozrejme veľkým monitorom pre rodičov, ktorý potrebujú pracovať. Opatrovateľka k dispozícii nie je :). Otázkou je však kapacita, táto miestnosť je pomerne malá a keby tam príde 10 detí s rodičmi, tak by to bolo zaujímavé.

Toľko z nášho zaujímavého „výletu“ v českej centrále Microsoftu v Prahe. Priestory, technológie a riešenia sú tu naozaj fascinujúce a myslíme si, že toto je budúcnosť veľkých, ale aj malých spoločností. V skratke je to skutočne funkčná interakcia.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE