Je prirodzené, že životný cyklus niektorých produktov sa ukončí.

Na pohľad to môže vyzerať ako schizofrénia veľkých firiem, ktoré nevedia čo chcú. Faktom ale je, že pri ich obrovskom zábere sú produkty, ktoré sa príliš neujali, alebo sú na konci svojho životného cyklu. A to z úplne prirodzených dôvodov. Nahradili ich totiž novšie verzie, prípadne iné produkty, ktoré prevzali funkciu tých pôvodných. S podobným javom sa dá stretnúť nielen v prípade Microsoftu, ale aj Googlu.

Na webovej stránke Microsoft Graveyard nájdeme obrovské množstvo služieb, ktoré už nefungujú, alebo ich čaká odchod na takzvané virtuálne pohrebisko. Najstaršia zmienka na tejto stránke patrí projektu s názvom Bob. Išlo o alternatívny spôsob ovládania pre vtedajší operačný systém. Projekt mal iba 10 mesiacov a zmienku o ňom ste mohli spozorovať medzi rokmi 1995 až 1990.

Spomedzi starších záležitostí tu nájdeme aj dnes už nepodporované operačné systémy Windows. To sú produkty, ktoré narazili na svoj prirodzený životný cyklus. Windows 95 mal 6 rokov a firma jeho činnosť ukončila pred 22 rokmi. Mnohí si ešte môžete pamätať na spinku, ktorá fungovala ako asistent v balíku Microsoft Office. Prvýkrát sa objavila v produkte Office 97 a spomedzi iných asistentov bola spinka nazvaná Clippy najslávnejšia.

clippy z microsoft officeZdroj: Wikipedia

Zaspomínať si môžeme aj na slávnu encyklopédiu s názvom Encarta, ktorej činnosť bola ukončená pred 14 rokmi a spoločnosť nám robila celkovo 16 rokov. Dostupná bola najprv na CD-ROM, neskôr na DVD. Vzostup internetu však celkom iste znamenal koniec tejto encyklopédie a tá sa kompletne presunula do internetového priestoru. Dnes už nie je udržiavaná ani online.

Microsoft GraveyardZdroj: Microsoft Graveyard

Zdroj: Microsoft Graveyard

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.