S podobnými praktikami sa stretávame nielen pri Microsoft Windows.

Výrobca systému sa snaží nalákať používateľov na novší systém. Zobrazuje im návrhy k prechodu na novšiu verziu. Na tom by nemuselo byť nič zlé, ak by išlo o menej nápadnú formu, napríklad v okne Nastavenia a časti aktualizácií pre Windows. Podľa našich skúseností ale aj informácií z magazínu Windows Latest sa to deje výrazne rušivými spôsobom. Výsledkom je informačné okno zobrazené na celej obrazovke.

Celkovo je počet okien 4 a používateľ má „dosť času“ na to, aby upgrade zvážil. Tri obrazovky popisujú výhody novšieho systému, posledná obrazovka umožňuje pokračovať ďalej v používaní pôvodnej verzie Windows 10. Všimnite si, že sa na predposlednom obrázku zobrazuje tzv. dark pattern. Núti používateľa kliknúť na tlačidlo, ktoré by začalo sťahovanie a následne inštaláciu Windows 11. Nápis Decline upgrade ako hypertextový odkaz je nenápadne vedľa. Používateľ je touto metódou navedený na akciu, ktorú má podľa želaní firmy urobiť.

Nateraz to vyzerá, že jav spôsobuje aktualizácia označená ako KB5034203. Ide o náhľadovú aktualizáciu. Windows 10 bude mať koniec podpory 24. 10. 2025 a používatelia majú ešte dostatok času zvážiť svoj ďalší postup. Hovorí sa dokonca o tom, že si bude možné zaplatiť ďalší rok podpory, podobne ako pri Windows 7. Platiť to bude aj pre domáce počítače, ak sa používatelia rozhodnú platiť za bezpečnostné aktualizácie. Doteraz to bolo pri Sedmičkách len pre firemný segment.

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.