Doplnené 1. 11. 2017: Spoločnosť Microsoft dnes oznámila, že HoloLens rozširuje svoju dostupnosť pre 29 nových krajín, vrátane Českej republiky a Slovenska. 

Ďalšími krajinami, kde bude HoloLens dostupné sú Rakúsko, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Maďarsko, Island, Taliansko, Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Litva, Luxembursko, Malta, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko a Turecko.

Viac informácií o HoloLens nájdete na Windows blogu a https://www.microsoft.com/en-us/hololens

Pôvodný článok 28. 12. 2016: Rok 2016 bol rokom virtuálnej reality.

V predaji sú 3 VR okuliare do obývačky a množstvo okuliarov pre vaše smartfóny. Do popredia sa však dostáva aj rozšírená realita. Tá nie je zatiaľ natoľko dostupná bežným používateľom – s výnimkou vybraných aplikácií v telefóne, avšak okuliare Microsoft HoloLens ukazujú, že aj táto realita má svoje čaro. Okuliare sme mali možnosť vyskúšať na vlastnej koži a je to výborný zážitok.

Okuliare Microsoft HoloLens sú aktuálne dostupné pre vývojárov, resp. pre každého, kto má na účte 3000 dolárov. V Európe ich Microsoft predáva za 3300 eur a pokiaľ vás ich kúpa aj napriek vysokej cene láka, odporúčame počkať na verziu pre bežných spotrebiteľov. HoloLens dnes predstavujú atraktívnu hračku, ale najviac z nich profitujú práve vývojári, ktorí môžu technológiu skúmať a hlavne vytvárať nové aplikácie.

Počítač s Windows 10 v okuliaroch

Bez ohľadu na to, spoznávanie okuliarov HoloLens je zážitkom. Na prvý pohľad totiž nemáte pocit, že si na hlavu dávate zariadenie, ktoré obsahuje všetky potrebné komponenty v tele okuliarov. HoloLens majú futuristický dizajn, avšak nie sú o nič masívnejšie v porovnaní s okuliarmi pre VR, ako sú Oculus Rift alebo HTC Vive. Hmotnosť zariadenia je 579 gramov a nosí sa pomerne pohodlne.

Po nasadení okuliarov na hlavu najskôr vnímate iba vaše okolie. Prostredie okolo vás vidíte rovnako, ako cez klasické okuliare bez dioptrií. Väčšie rozmery HoloLensov si neuvedomujete. Po polsekunde však začnete vnímať virtuálne objekty, ktoré sa zobrazujú všade okolo vás. V priamom zornom poli sa nachádza rýchle menu. To funguje ako ponuka Štart vo svete rozšírenej reality. Pár aplikácií je pripnutých na 9 dlaždiciach a ďalšie aplikácie zobrazíte poklepaním na tlačidlo +. Treba si uvedomiť, že okuliare HoloLens sú samostatným počítačom so systémom Windows 10. Lenže ako poklepať, keď nemám myš v ruke?

HoloLens sú plnohodnotným počítačom. Na jedno nabitie fungujú 2 až 4 hodiny

Prvých päť minút používania okuliarov HoloLens je chaotických, pretože sa viete okolo seba iba obzerať. Všímate si, že aktívne okno vás nasleduje a reaguje na otáčanie vašej hlavy. Máte ho vždy pred sebou. Krátky tutoriál vás však naučí dve jednoduché pohybové gestá, ktoré budete následne používať na interakciu s okuliarmi. Poklepanie vo svete HoloLens funguje takmer rovnako, ako v prípade bežnej myšky. Treba pred seba vystrieť ruku a poklepať v priestore ukazovákom o palec. Podržaním prstov spolu môžete scrollovať, napr. na webových stránkach. Kamery v okuliaroch tieto pohybové gestá vyhodnotia správne.

Druhým gestom je otvorenie zovretej dlane, ktoré funguje ako tlačidlo Späť, resp. ním vyvoláte ponuku Štart, keď sa nachádzate na pracovnej ploche – v rozšírenej realite je vašou pracovnou plochou prostredie okolo vás. My sme okuliare používali v bežnej kancelárii, ktorej steny sa stali virtuálnym pracoviskom. Na jednej stene bola umiestnená aplikácia Hologramy a hneď vedľa nej webový prehliadač Edge. Na ďalšiu stenu sme si virtuálne pripli YouTube video a nechýbala ani otvorená encyklopédia, ktorá nám detailne predstavila anatómiu ľudského tela.

Bez káblov

Po desiatich minútach pochopíte, ako fungujú okuliare HoloLens a koncept rozšírenej reality sa vám začne páčiť. Zároveň si možnože uvedomíte ďalší dôležitý fakt. Používanie týchto okuliarov je pohodlné a bez otravných aspektov. Pri používaní okuliarov pre virtuálnu realitu nám napr. vadili káble, ktoré z oblasti vašej hlavy smerujú do počítača alebo hernej konzoly. Otravuje to najmä v prípade HTC Vive, ktorá ako jediná VR dokáže sledovať váš pohyb v priestore. V prípade HoloLens sa nebudete potkýnať o žiadne káble a je to veľká výhoda. Samozrejme, HoloLens nemajú taký grafický výkon a pre potreby VR by boli absolútne nepoužiteľné.

HoloLens dokáže realisticky reprodukovať 3D zvuk. Vo výbave má celkovo 6 kamier, ktoré snímajú okolie, hĺbku a pohyb ruky používateľa

Po hodine používania sme si však uvedomili ďalšiu výhodu oproti dnešným okuliarom pre VR. Z používania HoloLens nám nie je nevoľno. Tomuto javu sa v prípade virtuálnej reality podrobnejšie venujeme v článku o PlayStation VR, ktorý tiež nájdeme v tomto vydaní. Zároveň si však všímame prvý viditeľný nedostatok HoloLensov. Zorné pole má svoje limity a tie si všimnete najmä z hľadiska výšky obrazu. Šírka postačuje, avšak malý rozmer výšky je v prípade niektorých aplikácií limitujúcim faktorom. My sme si to uvedomili pri hraní hry, ktorá premenila kanceláriu na miesto invázie vesmírnych chrobákov. Začali praskať steny a z nich vyliezali príšery. Problém nastane, keď začnete hľadať príšery na strope. Vtedy si rýchlo všimnete, ako digitálne objekty na stenách miznú, alebo sa osekávajú.

Na finálny produkt sa tešíme

Okuliare HoloLens, resp. technológia rozšírenej reality všeobecne, majú veľký potenciál. Trúfame si konštatovať, že ešte väčší ako virtuálna realita. VR je vhodná platforma na zábavu a konzumáciu obsahu, ale nemusí vyhovovať všetkým používateľom. Rozšírená realita má rôznorodejšie využitie a očakávame, že bude znesiteľnejšia pre masy.

Výhodou okuliarov HoloLens je, že všetky potrebné komponenty sa nachádzajú v tele zariadenia. Nepotrebujete nič prepájať s PC, na hlave máte plnohodnotný počítač a ak chcete, tak si stenu v izbe  premeníte na súkromné filmové plátno. Počas nášho používania sme vyskúšali niekoľko vzdelávacích aplikácií a predpokladáme, že v tomto smere bude rozšírená realita skutočným prínosom. Takisto by mohla ponúknuť atraktívne aplikácie na nakupovanie a určite aj hry.

Za možnosť vyskúšať okuliare HoloLens ďakujeme spoločnosti Siemens Healthcare, Košice.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Prečítajte si aj:

Tatra banka ukázala ako ovládať mobilné bankovníctvo cez okuliare pre rozšírenú realitu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit