Takisto rastie záujem o aplikácie.

Microsoft prostredníctvom svojho blogu informoval o úspešnej expanzii nového operačného systému Windows 10. Používatelia si ho nainštalovali už na 75 miliónov zariadení, čo je výborné číslo. Pre porovnanie, Windows 8 sa po prvom mesiaci nachádzal v 40 miliónoch zariadení a Windows 7 dosiahol 90 miliónov predaných kusov po ôsmich mesiacoch od vydania.

Windows 10 teda počas prvého mesiaca rástol dvojnásobne tak rýchlo ako jeho predchodca. Je to určite dané ponukou bezplatnej aktualizácie. Množstvo používateľov ju využilo a prešli na novú verziu. Niektorí na inováciu ešte stále čakajú, resp. jej inštaláciu odkladajú.

Windows_Product_Family_nowat

Satya Nadella povedal, že Windows 10 je dostupný zadarmo, aby podporil Windows telefóny. Obrovská používateľská základňa je totiž dobrým argumentom pre vývojárov

Microsoft sa pochválil aj rastúcim záujmom o Windows aplikácie. Tie sú 6-násobne viac sťahované v porovnaní s operačným systémom Windows 8. Obe čísla (počet inštalácií a väčší počet stiahnutých aplikácií) hrajú do karát Microsoftu, ktorý chce vývojárom ukázať, že má zmysel vyvíjať aplikácie pre Windows. Práve tie sú aktuálnou slabinou systému, hlavne s dôrazom na používanie mobilných zariadení.

Aj preto je Windows 10 dostupný počas prvého roka zadarmo. Microsoft chce takýmto spôsobom vytvoriť obrovskú základňu používateľov. Nakoľko všetky Windows 10 aplikácie fungujú na počítačoch, tabletoch aj telefónoch, mobilné zariadenia budú profitovať z každej nainštalovanej kópie systému. Aspoň teoreticky. Mimochodom, Microsoft dávnejšie prezentoval svoj cieľ dosiahnuť 1 miliardu zariadení so systémom Windows 10. Aktuálne tento cieľ splnil na 7,5%.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit