Nakoľko nie sú všetky informácie úplne zrejmé, pripravili sme pre vás sumár najdôležitejších faktov.

Ako funguje bezplatná aktualizácia?

Ak máte legálnu verziu operačného systému Windows 7 alebo Windows 8.1 a nainštalovali ste si všetky servisné balíčky (SP1 v prípade Windows 7) a aktualizácie, môžete bezplatne prejsť na najnovšiu verziu systému. Túto ponuku môžete využiť až do 29. júla 2016.

Pokiaľ tak nespravíte a systém budete chcieť inovovať neskôr, (po 29. 7. 2016) Windows 10 si už budete musieť štandardne zakúpiť. Bude sa distribuovať elektronicky alebo na USB kľúčoch a cena bude 139 EUR za Home a 279 EUR za Pro edíciu.

Budem musieť po roku platiť?

Nie! Ponuka bezplatnej aktualizácie je síce obmedzená na obdobie jedného roka, avšak keď si inovujete systém na Windows 10, získate jeho úplnú a neobmedzenú verziu. Microsoft bude bezplatne aktualizované kópie systému Windows 10 naďalej podporovať zadarmo a to počas životnosti hardvéru.

V prípade notebookov alebo tabletov je zrejmé, že ak sa vám zariadenie pokazí, licenciu nebudete môcť preniesť na iný prístroj. Nakoľko je licencia uložená na disku, jeho výmena môže taktiež spôsobiť problémy. To sa týka najmä stolných počítačov, kde používatelia častejšie menia komponenty. Ak teda meníte základnú dosku alebo disk, je možné, že sa vám licencia „zruší„. Ak sa tak stane, vyskúšajte kontaktovať Microsoft. Možnože vám pomôže.

S výmenou diskov plánujeme experimentovať, takže prinesieme informácie, či tomu tak naozaj je. (Nie je, kľúč je však viazaný na základnú dosku)

Doplnené: Jeden z čitateľov sa s nami podelil o jeho skúsenosti s čistou inštaláciou systému Windows 10 na nový disk. Aktivácia prebehla bez problémov, jeho skúsenosti sme zhrnuli v samostatnom článku. Je však potrebné najskôr inovovať a prípadne si aj poznačiť nový produktový kód vašej kópie systému Windows 10. To, že OEM licencia systému je aktuálna naviazaná iba na základnú dosku, potvrdzuje aj popis produktu v obchodoch. Ak máte problémy s aktiváciou, odporúčame kontaktovať podporu spoločnosti Microsoft.

Zarezerovoval som si bezplatnú aktualizáciu. Ako bude prebiehať inštalácia?

Pre tých, ktorí si Windows 10 elektronicky zarezervujú sa bude tento operačný systém inštalovať v pozadí. K dispozícii bude Poradca inováciou, ktorý zistí kompatibilitu softvéru, hardvérového vybavenia či nastaveniami, ktoré by mohli inštalácii Windows 10 prípadne brániť. Pokiaľ bude počítač inštalácii Windows 10 vyhovovať, všetko prebehne v pozadí bez asistencie používateľa,“ hovorí Peter Kmoško zo spoločnosti Microsoft Slovensko.

Je 29. júla, mám rezerváciu, avšak Windows 10 sa mi ešte nestiahol. Čo mám robiť?

Musíte počkať. Áno, Windows 10 bude dostupný na stiahnutie vo forme aktualizácie od 29. júla 2015, v deň vydania. Aktualizáciu však nemusíte získať hneď v prvý deň, pretože sa používateľom bude sprístupňovať postupne. Môže trvať niekoľko dní, dokedy bude váš počítač „pripravený“ a inovácia sa automaticky stiahne. Keď sa tak stane, systém vás upozorní, že môžete prejsť na Windows 10. Preto neprepadajte panike.

Som netrpezlivý a Windows 10 chcem hneď teraz!

V takom prípade si stiahnite oficiálny inštalačný súbor a operačný systém si manuálne inovujte. Nevoľte možnosť čistej inštalácie, pretože licenčný kľúč pre Windows 10 asi nemáte a ten pre Windows 7 a 8.1 vám v rámci čistej inštalácie fungovať nebude. Preto vyberte možnosť inovovať.

Prípadne vyskúšajte túto metódu.

Ako je to s jednotlivými verziami OS?

Windows 10 bude dostupný vo viacerých prevedeniach. Pre nás sú zaujímavé verzie Windows 10 Home a Windows 10 Pro. Prvá menovaná je štandardná edícia, ktorá je určená bežným používateľom. Verzia Pro prináša pár podnikových funkcií naviac.

To, na ktorú verziu Windows 10 môžete upgradovať, je dané aktuálnym systémom. Ak používate Windows 7 SP1 Home alebo Windows 8.1, získate Windows 10 v základnej Home verzii. Ak je váš súčasný systém v prevedení Pro, aktualizácia vám nadelí Windows 10 Pro. Inováciu podporuje aj systém Windows 8.1 with Bing, ktorý je súčasťou lacnejších tabletov a notebookov.

Ako bude prebiehať aktualizácia nelegálnych verzií na Windows 10?

Ten, kto používa nelegálny a neaktivovaný systém Windows, nemôže si ho aktivovať na plnohodnotný Windows 10. Používateľské prostredie totiž bude mať vpravo dole výrazný vodoznak informujúci o nelegálnosti a počítač bude mať obmedzenú funkcionalitu. Ak niekto kúpi takýto počítač, mal by ho hneď vrátiť,“ hovorí Peter Kmoško zo spoločnosti Microsoft Slovensko.

Aké sú minimálne požiadavky?

Windows 10 je prakticky totožne náročný, ako systém Windows 8.1. Spustíte ho aj na starších počítačoch, notebookoch a tabletoch. Podľa Microsoftu budete potrebovať procesor s frekvenciou 1 GHz, 1 GB (32-bitová) alebo 2 GB (64-bitová verzia) operačnej pamäte a 16 GB (32-bit), resp. 20 GB úložisko (64-bit). Grafický adaptér musí podporovať technológiu DirectX 9.

Sami sme zvedaví, ako bude systém fungovať na 5-ročných a starších počítačoch, ktoré sa dnes trápia so systémom Windows 7. Nový Windows plánujeme otestovať aj na takejto zostave.

Budú mi fungovať hry, programy, príslušenstvo a periférie?

Počas doterajšieho testovania sme nenatrafili na žiadne problémy s kompatibilitou. Samozrejme, nemôžeme tvrdiť, že úplne všetky programy budú fungovať bez problémov, ale zatiaľ sme taký, ktorý by mal s Windows 10 problém, nenašli. Ak vám hardvér a softvér funguje so systémom Windows 7 / 8.1, je veľmi pravdepodobné, že bude rovnako dobre fungovať aj s Windows 10.

Oplatí sa inovovať?

Všeobecná odpoveď neexistuje. Subjektívne však môžeme povedať, že Windows 10 je v porovnaní so systémom Windows 8.1 krokom správnym smerom. Už počas používania Technical Preview verzie sme ocenili o poznanie lepšie prepojenie tabletového a počítačového sveta. To vo Windows 8.1 nefunguje optimálne a aktualizáciu na 10-ku by sme určite zvažovali.

V prípade Windows 7 môže byť situácia odlišná. Tento systém je overený časom a ak vám stačí iba desktopové rozhranie, Windows 10 vás asi na prvý pohľad nepresvedčí. Nový operačný systém sa však v tomto rozhraní používa rovnako pohodlne (a možno aj pohodlnejšie), takže aktualizácia má zmysel najmä z dôvodu budúcej podpory operačného systému. Nič vás však nesúri, takže počkajte pár mesiacov a tesne pred skončením ponuky zvážte bezplatný prechod na Windows 10.

Aké sú tri najdôležitejšie novinky podľa redakcie touchIT?

1. Konečne normálne použiteľné Windows aplikácie, s ktorými sa dá rozumne pracovať aj na stolných počítačoch a notebookoch. Dajú sa používať v okne, v symbióze s bežným softvérom.

2. Nenásilná ponuka Štart. Kombinuje klasické prvky a moderné dlaždice. Na nedotykových počítačoch však nezaberá celú obrazovku, čo chválime. S dostupným priestorom pracuje efektívnejšie.

3. Drobnosti, ako je prehľadnejšia ponuka nastavení a moderné prvky, ktoré sú lepšie prispôsobené pre nedotykové počítače. Takisto chválime lepšie využitý pravý bočný stĺpec, ktorý zobrazuje notifikácie a upozornenia. Majiteľov konzoly Xbox One poteší prepojenie s ňou a možnosť streamovať Xbox hry na monitor PC. Je to užitočné, ak sa chcete hrať na pomalom počítači, notebooku alebo tablete, ktorý nemá dostatočne silný grafický výkon.

Windows 10 sa mi nepáči. Môžem sa vrátiť k pôvodnej verzii?

Áno, počas jedného mesiaca od dátumu aktualizácie sa môžete vrátiť k predchádzajúcej verzii systému Windows (7 alebo 8.1). Bližšie informácie, ako tento proces funguje v praxi a či je možné využiť aj funkciu Obnovenie systému overíme a doplníme do článku.

Pre špecialistov: Som vývojár ovládačov tretích strán, čo sa zmenilo?

Citujeme čitateľa zo sekcie komentáre: Prechodom na Windows 10 Microsoft skomplikoval život vývojárom ovládačov tretích strán a to tým, že už nie je také “jednoduché” a lacné podpísať novo vyvinuté ovládače a systémové moduly pracujúce v jadre. Musia si kúpiť tzv. EV certifikát, tým podpísať nový ovládač a potom ho poslať na SYSDEV do Microsoftu na podpis. Taký EV certifikát stojí na rok od SYMANTECu asi vyše 800 dolárov, na dvaroky vyše 1200 dolárov. To čo mi fungovalo pod Windows 7 na x64 architektúre do 29. júla 2015 mi síce funguje aj na upgradovanom systéme na Windows 10, ale po rekompilácii a zlinkovaní v rámci inivácií kódu mojich kernel modulov podpis kalsickým autenticode certifikátom pomocou Microsoft krížového certifikátu je vo Windows 10 neplatný a ovládače sa nezavedú. To fungovale len do 29. júla 2015. Tento nový problém je popisovaný napr. na OSR Online “Windows 10 Driver Signing”
https://www.osr.com/blog/2015/07/24/questions-answers-windows-10-driver-signing/
Zaujímavé čítanie pre špecialistov. Cieľom bolo zvýšiť nielen bezpečnosť jadra ale aj vytiahnuť ďalšie peniaze od tých, čo chcú pre Windows aj niečo ďalšie vytvoriť, nielen ich konzumne používať.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit