Tento krok uľahčí mnohým používateľom život.

Už takmer pred tromi rokmi, keď sa na trh dostal Windows 8, sme mali v redakcii problém s inštaláciou operačného systému. Ten sme dostali na DVD nosiči, avšak ani náš súkromný, ani náš firemný počítač nemal DVD mechaniku. Našťastie sme mali k dispozícii zapožičané notebooky, ktoré sme v tej dobe testovali. Pomocou nich sme si z DVD disku vytvorili ISO obraz a ten sme skopírovali na USB kľúč. Použili sme špeciálnu utilitu, vďaka ktorej bolo USB úložisko „bootovateľné„.

Microsoft si samozrejme uvedomuje, že optické mechaniky majú svoje najlepšie časy za sebou. Popravde, nepamätáme si, kedy sme toto príslušenstvo naposledy využili. A aj preto bude nový operačný systém Windows 10 distribuovaný na USB kľúčoch. Produkt sa už objavil v ponuke internetového obchodu Amazon (zatiaľ iba v rámci americkej pobočky). Home edícia stojí 120 dolárov, verzia Pro sa predáva za 200 dolárov.

Windows 10 v ponuke obchodu Amazon. Dostupná je zatiaľ iba USB distribúcia

Windows 10 v ponuke obchodu Amazon. Dostupná je zatiaľ iba USB distribúcia

Hovorca spoločnosti potvrdil pre portál Venture Beat, že USB kľúče s operačným systémom sa budú predávať aj v ďalších (kamenných) obchodoch. Z jeho vyjadrenia nie je jasné, či Microsoft plánuje distribuovať Windows 10 iba na USB nosičoch alebo aj na optických médiách. Amazon momentálne ponúka iba USB verziu.

Máme potvrdené, že USB kľúče s Windows 10 sa dostanú aj na Slovensko. Dodajme, že oficiálna cena elektronickej distribúcie aktualizácie na Windows 10 Home bude na Slovensku stáť 139 EUR. Cena aktualizácie na edíciu Windows 10 Pro bude 279 EUR.

Podobné, resp. totožné ceny očakávame aj v prípade „krabicového“ (či už pôjde o USB alebo DVD) predaja. Nezabudnite však, že ak máte legálnu verziu systému Windows 7 alebo Windows 8.1, počas prvého roka môžete bezplatne aktualizovať na Windows 10.

Ak bude váš počítač pripravený na prechod na Windows 10, zobrazí sa takáto notifikácia

Ak bude váš počítač pripravený na prechod na Windows 10, zobrazí sa takáto notifikácia

Zdroj: Venture Beat + vlastné 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit