Tento odvážny krok výrazne mení distribúciu hier, ako ju poznáme dnes.

Microsoft minulý rok spustil službu Xbox Game Pass. Ide o herný Netflix – za mesačný poplatok získate prístup ku knižnici viac ako 100 hier, ktoré si môžete kedykoľvek stiahnuť, nainštalovať a hrať. Hry nevlastníte, Xbox Game Pass funguje ako požičovňa. Neplatíte však za jednotlivé tituly, ale paušálne za prístup ku všetkým hrám v službe.

Xbox Game Pass stojí na Slovensku 6,99 eur mesačne a ponúka viacero atraktívnych hier. Okrem AAA titulov nájdete v ponuke aj skvelé hry nezávislej tvorby. Väčšinou ide o tituly, ktoré sú na trhu už nejakú dobu, čo nie je prekvapujúce. Na rovnakom princípe funguje aj Netflix a ostatné filmové služby, výnimkou je ich exkluzívna tvorba.

Xbox Game Pass je v podstate herný Netflix pre konzolu Xbox

A na rovnakom princípe sa teraz rozhodol fungovať aj Microsoft. Ten oznámil, že všetky hry z jeho produkcie budú v deň vydania okamžite dostupné aj prostredníctvom služby Xbox Game Pass. Ide o veľké oznámenie a odvážny krok, ktorý môže výrazne ovplyvniť spôsob budúcej distribúcie hier – minimálne v prípade konzoly Xbox.

Dôvod je ten, že exkluzívne hry od Microsoftu patria často medzi najpredávanejšie a sú hlavným lákadlom, prečo si kúpiť Xbox. Po novom si ich však nebudete musieť kupovať, hneď po ich vydaní si ich budete môcť zahrať aj cez službu Xbox Game Pass. Matematika je jednoduchá – 60 eur za novú hru v deň vydania alebo 6,99 eur za mesačné predplatné služby, takisto v deň vydania hry.

Je zrejmé, že Microsoft sa týmto krokom dobrovoľne vzdáva ziskov z predaja hier a to aj napriek tomu, že veľa hráčov si hru radšej kúpi, aby ju vlastnilo. Pre mnohých používateľov však bude Xbox Game Pass atraktívnejšie riešenie – hru si zahrajú, nepotrebujú ju vlastniť a za ušetrené peniaze si môžu predplatiť Game Pass aj na ďalšie mesiace. Toto rozhodnutie určite zvýši počet predplatiteľov služby Xbox Game Pass. Otázkou ostáva, či sa nárast ziskov z predplatného (minimálne) vyrovná stratám zo slabších predajov exkluzívnych titulov. Je však zrejmé, že toto rozhodnutie nie je v prvom rade o ziskoch a Microsoftu môže priniesť pridanú hodnotu aj na úkor strát.

Rozhodnutie zaradiť do ponuky služby Xbox Game Pass všetky exkluzívne tituly je z pohľadu Microsoftu odvážny krok. Hráči sú však nadšení

Rozhodnutie Microsoftu je však logické. Kopíruje známe video služby, ktoré tiež chcú divákov lákať na vlastný exkluzívny obsah. Netflix aj Amazon investujú veľa prostriedkov do tvorby vlastných seriálov, ktoré majú používateľov motivovať k predplatnému služby. Teraz sa o to isté pokúša aj Microsoft, avšak v hernom priemysle, ktorý funguje inak. Alebo teda, minimálne tomu tak doteraz bolo. Rozhodnutie Microsoftu však chválime a držíme mu palce. Pre hráčov ide o výbornú novinku.

Prvou exkluzívnou hrou od Microsoftu, ktorá sa objaví v ponuke služby Xbox Game Pass hneď po jej uvedení na trh, bude Sea of Thieves. Hra vychádza 20. marca 2018. Tento rok sa v službe Xbox Game Pass v deň svojho uvedenia na trh objavia aj Crackdown 3 a State of Decay. Microsoft tvrdí, že do ponuky svojej požičovne zaradí v deň vydania aj zatiaľ neoznámené hry zo sérií Halo, Forza a Gears of War.

Prečítajte si aj:

Xbox One alebo PlayStation 4: Ktorú konzolu si vybrať?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit