Zo systému zmizne aplikácia, ktorú ste pravdepodobne aj tak nepoužívali.

Tentoraz ide o WordPad. Ten už dlhšie neprechádza žiadnymi zmenami a Microsoft na ňom aktívne nepracuje. Program je súčasťou Windows už od verzie 95 a poskytoval alternatívu voči kancelárskemu balíku Microsoft Office. Minimálne čo sa týka tvorby jednoduchších zato formátovaných dokumentov, ktoré mohli obsahovať nielen formátovaný text, ale aj obrázky a iné doplnky.

Je bežnou praxou že s príchodom ďalších verzií výrobca systému odstraňuje niektoré funkcie alebo aplikácie. To sa bude týkať aj vyššie uvedeného programu. Ďalšie zostavenie systému po ohlásenom termíne 1. 9. 2023, by už nemalo obsahovať tento program a výrobca odporúča použitie programu Word, ktorý pravidelne aktualizuje.

okno aplikacie wordpad vo windowsZdroj: TOUCHIT

Používatelia majú možnosť ho využívať aj zadarmo v rámci online verzie, ktorá je podľa našej mienky nadštandardne vybavená. Nie je nevyhnutné platiť si plný kancelársky balík. Hlavným rozdielom ale bude, že využitie Wordu online bude vyžadovať internetové pripojenie.

Na druhú stranu tu máte priamu podporu wordovských dokumentov, čo v prípade WordPadu nebolo k dispozícii. V ňom sa dali vytvárať dokumenty RTF, prípadne ODF (Open Document Format). Kto nechce používať platený kancelársky balík Microsoft Office, respektíve Microsoft 365 po novom pomenovaní, má možnosť využívať plnohodnotný kancelársky balík LibreOffice. Je úplne zadarmo a prichádza s plnou výbavou vrátane kresliaceho nástroja, tabuľkového editora, ale aj databázového programu.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.