Microsoft pracuje na novej funkcii vo Windows 10 a táto sa bude volať HomeHub. Je to funkcia ako protiváha k zariadeniam ako je Amazon Echo avšak určená do počítačov s operačným systémom Windows 10 . Teda niečo ako domáca virtuálna asistentka, ktorú ovládate predovšetkým hlasom.

HomeHub je navrhnutý tak, aby vytvoril domáce prostredie so zdieľanými kalendármi, aplikáciami, prispôsobenou uvítacou obrazovkou a pod. Microsoft tiež plánuje priamo z Windows 10 podporovať zariadenia ako sú napr. inteligentné žiarovky Philips Hue. Aj váš domáci počítač s Windows 10 tak môže ovládať prvky inteligentnej domácnosti.

Spomenutá prispôsobiteľná uvítacia obrazovka umožňuje hneď zistiť, čo majú členovia rodiny naplánované, kde sa asi nachádzajú, prípadne majú prístup k spoločným poznámkam. Uvítacia obrazovka je tak primárne určená pre počítače umiestnené v kuchyni ako aj pre novo prichádzajúce malé počítače s digitálnou asistentkou Cortana a hlasovým ovládaním z každého kúta miestnosti.

Je evidentné, že Microsoft takto odpovedá na zariadenia, ktoré sa práve uvádzajú na trh ako je napr. Echo Show. Sú to tak zariadenia s jednoduchým prístupom na hlasové vyhľadanie, vytáčanie a ovládanie inteligentných zariadení. Rozdiel v riešení, s ktorým prichádza Microsoft je v tom, že tieto zariadenia budú musieť fungovať pod operačným systémom Microsoft Windows 10.

Hlavnými technologickými partnermi pre Microsoft sú aktuálne HP a Lenovo. Zo stránky zariadení pre internet vecí sú partnermi Microsoftu firmy ako Philips, Nest, Insteon, Wink a SmartThings. Microsoft má tiež naplánovanú veľkú udalosť na 23. mája 2017 v Šanghaji, kde „ukáže svetu, čo je nové„. Túto udalosť budeme sledovať. Očakávame príchod All-in-One zariadení, s ktorými sa bude dať ovládať domácnosť.

Virtuálna asistentka od Amazonu

Amazon oficiálne predstavil Echo Show s Alexou a dotykovým displejom

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.