Spoločnosť rozširuje svoju technológiu Fluid Office, ktorá by sa mala v najbližších mesiacoch stať súčasťou Office.com.

Fluid Office je stavebný prvok, ktorý je možné vložiť do širokého spektra dokumentov. V blogovom príspevku, ktorý oznamuje príchod Fluid Office do programov Outlook a Office.com, Dan Zarzar (vedúci vývojár) píše, že Fluid je navrhnutý tak, aby bola spolupráca medzi viacerými pracovníkmi prispôsobiteľná, flexibilná a zameraná na odstránenie prekážok medzi viacerými aplikáciami. Na podobnom princípe fungujú aj Dokumenty Google, avšak Fluid Office od Microsoftu prináša omnoho širšie možnosti.

Microsoft Fluid Office

Microsoft Fluid Office, Zdroj: The Verge

Samotné prvky Fluid office sú stavebnými blokmi, ktoré majú najrôznejšie tvary a formy. Komponenty prichádzajú v mnohých podobách – tabuľky, grafy, zoznamy úloh a ďalšie, čo umožňuje ľahko vkladať širokú škálu komponentov priamo do e-mailov a chatov. V praxi to znamená, že používateľ si môže vytvoriť tabuľku počas písania mailu a neskôr ju môže vložiť do dokumentu vo Worde, alebo ju zdielať v písomnej komunikácii v inej aplikácii.

V ukážkovom videu spoločnosť Microsoft ukázala, ako by mohol koláčový graf súčasne vyzerať v programoch Word, PowerPoint a Outlook. Tento graf sa stáva živým dokumentom, ktorý môžu aktualizovať tí, ktorým boli udelené príslušné práva.

Pri interakcii s prvkami Fluid je možné vidieť avatarov kolegov, rovnako ako v Dokumentoch Google. Týmto spôsobom sa projekty stanú “živými” a počas celého procesu môžete členom tímu poskytovať vždy čerstvé údaje. Na rozdiel od Dokumentov Google nebudete musieť aktualizovať viac dokumentov, aby ste sa uistili, že každý graf a tabuľka sú konzistentné na všetkých stránkach.

Microsoft Fluid Office

Microsoft Fluid Office, Zdroj: The Verge

Jon Friedman, viceprezident spoločnosti pre dizajn a výskum pre The Verge povedal, že spoločnosť Microsoft uvažuje s Fluid Office naozaj vo veľkom. Na jednom projekte dokáže súčasne pracovať 5, 10, 15 alebo až 100 ľudí.

Zdroj: TheVerge

Prečítajte si aj:

Microsoft postavil obrovský superpočítač: Chce zdokonaliť umelú inteligenciu

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.