Microsoft začína pripomínať používateľom Windows 10, že sa podpora tohto systému čoskoro skončí.

Podobné hlásenia sa zobrazovali aj pri Windows 7, ktorý bol na trhu mnoho rokov a takpovediac už presluhoval. Používatelia sa ho nechceli zbaviť, nakoľko Windows 8 a následne aj jeho nástupca 8.1 nespĺňali očakávané požiadavky. Až príchod Windows 10 podnietil používateľov prejsť na novšiu verziu, nie všetkých. Najnovší spôsob, akým firma informuje používateľov, sme videli na Reddite.

Zatiaľ je však ešte dostatok času a Desiatky prestanú dostávať aktualizácie 14. októbra 2025. V aktuálnom čase to znamená, že máte ešte 1,5 roka bezpečného používania tohto systému. Firmy si síce za aktualizáciu budú môcť zaplatiť, no podobne ako pri Windows 7, ani tu sa Microsoft zatiaľ nechystá sprístupniť takýto predplatný program pre bežných používateľov.

Z toho, čo sme videli v minulosti, predpokladáme, že aj tentoraz bude firma čoraz nástojčivejšie zdôrazňovať potrebu prechodu na novšiu verziu. Zaujímavé na konkrétnom príspevku, ktorý sa objavil na sociálnej sieti Reddit je, že používateľov počítač nie je kompatibilný s Windows 11.

V minulosti sme kritizovali nielen kompatibilitu a príliš reštriktívne požiadavky, ale aj praktiky mnohých firiem, ktoré sa nevyhli ani Microsoftu. Ide o dizajn okna, ktoré neumožňuje zrušenie upozornenia, ale len jeho odloženie na neskôr, alebo pokračovanie v aktuálnej výzve.

windows reminderZdroj: Woopinah9 / Reddit

Zdroj: Reddit

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.