Verzia Windows 11 LTSC by mala byť dostupná v septembri alebo októbri tohto roku.

Rozdiel oproti bežnej verzii, ktorú nájdete na nových počítačoch mimo firemnú sféru, je v dĺžke podpory a počte aktualizácií. Pri veľkom zjednodušení ide o najstabilnejšiu verziu systému. Neobsahuje žiadne nevyžiadané aplikácie a aj ponuka Štart je po čerstvej inštalácie výrazne redšia. Žiadne hry ani predinštalované aplikácie tretích strán. Na príchod novej verzie upozornil web Windows Latest.

Ide o skryté zostavenie, ktoré pôvodne uniklo z čínskych webových stránok BetaWorld a má byť označené ako 24H2 LTSC, ako je to vidieť aj na obrázku. LTSC je skratka pre Long-Term Servicing Channel. Podľa doteraz dostupných informácií má byť dostupný vo verziách Enterprise, IOT, Enterprise LTSC a IoT Enterprise Subscription LTSC. Posledné dve edície neznamenajú, že bude fungovať na predplatnom.

Jemne sa upravil inštalačný proces a nový dizajn funkcie na formátovanie diskov. Stále by sa mala dať nainštalovať aj bez účtu a pripojenia do internetu. V prípade firemných verzií býva táto možnosť priamočiarejšia a inštalačný proces nie je tak nástojčivý na prepojenie počítača s on-line kontom alebo jeho vytvorením počas inštalácie. Na obrázkoch sa dajú badať niektoré zmeny, napríklad v súvislosti so zmenou umiestnenia ikony Copilota. Ten u nás ale nemáme a možno ho uvidíme prvýkrát až v pripravovanej verzii. Systém sa bude dodávať s aplikáciou Outlook označený ako Nový.

Firmy dostanú systém, ktorý bude mať 10-ročnú podporu a odlišný prístup k aktualizáciám. Tu ide predovšetkým o stabilitu systému, nie časté novinky. Firmy potrebujú stabilné prostredie a táto verzia by mala dodať práve tento aspekt. Nehovoriac o celkovej dĺžke podpory, ktorá je niekoľkonásobne dlhšia ako pri bežnej zostave Windows 11 Home alebo Pro.

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.