Aplikácie v kartách by mohli dopomôcť k vyššej produktivite ľudí, ktorí s Windowsom pracujú každý deň v práci.

V oblasti multitaskingu má Microsoft so svojím Windowsom ešte na čom pracovať. Preklikávanie sa medzi množstvom okien môže pôsobiť mätúco. Možnosť umiestniť viacero aplikácií do jedného okna vo viacerých kartách by mohla byť teda veľmi zaujímavá.

Microsoft teraz s takouto novinkou prichádza, no zatiaľ v rovine experimentu. Funkcia nesie názov Sets. Tento názov nie je finálny, avšak spoločnosť vďaka nej umožní otvoriť viacero aplikácií v jednom okne. Používateľ sa teda bude prepínať len medzi kartami v danom okne. Podobne funguje operačný systém na Chromebookoch, kde sa takmer celé prostredie skladá iba z kariet prehliadača.

V jednom okne by tak mohla byť otvorená aplikácia Mail, Word, ale aj prehliadač. Využitie kariet by mohlo byť napríklad pri práci na projektoch. Ak študent pracuje napríklad na prezentácii na dejepis, tak v jednej karte môže mať otvorený PowerPoint, kde vytvára prezentáciu, v druhom vo Worde zdroj informácií a v treťom okne napríklad prehliadač, kde bude hľadať obrázky. Zjednoduší sa tak výrazne prepínanie medzi jednotlivými časťami projektu, keďže by boli umiestnené v jednom okne.

Ak Microsoft tento experiment spustí do ostrej prevádzky, tak by sa jednalo asi o najrevolučnejšiu zmenu od Windows 95, nakoľko táto zmena mení do značnej miery koncept práce so systémom. Podpora aplikácií a ich práce v kartách bude prichádzať postupne. Najprv túto funkciu budú podporovať iba aplikácie Universal Apps ako je Mail, Kalendár a pod. Postupne prídu jednoduchšie aplikácie ako Poznámkový blok a až neskôr príde podpora zložitejších aplikácií, ako je napríklad Photoshop.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Ako do Windows 10 vrátiť pôvodné verzie hier Hľadanie mín a FreeCell?