Pomerne nepríjemné zistenie, bolo odhalené spoločnosťou Symantec.

Tá v obchode Microsoft Store objavila 8 aplikácií, ktoré sa po stiahnutí správali veľmi neštandardne. V blogu, ktorý popisuje bezpečnostné hrozby, sú zverejnené všetky aplikácie, ktoré prevádzali ťažbu kryptomeny na pozadí:

  1. Fast-search Lite,
  2. Battery Optimizer,
  3. VPN Browsers+,
  4. Downloader for YouTube Videos,
  5. Clean Master+,
  6. FastTube,
  7. Findoo Browser 2019 a
  8. Findoo Mobile & Desktop Search 

Pre používateľa to znamená, že aplikácie bez jeho vedomia, tajne využívajú procesor počítača, na ktorom sú nainštalované, aby nelegálne ťažili kryptomenu. Podľa spoločnosti Symantec, tieto aplikácie pochádzajú iba od troch vývojárov: DigiDream, 1clean a Findoo a je aj pravdepodobné, že boli vyvinuté rovnakou osobou, prípadne skupinou, práve kvôli škodlivému kódu.

Microsoft Store je svojou podstatou veľmi podobný ostatným obchodom s aplikáciami. Microsoft predstavil Microsoft Store ako bezpečné miesto na inštaláciu aplikácií, takže skutočnosť, že spoločnosť Symantec našla niekoľko aplikácií, ktoré sú tajne využívané na ťažbu kryptomeny, bude pravdepodobne veľkým zásahom do bezpečnostných vyhlásení Microsoftu.

V skutočnosti Microsoft vydal Windows 10 S ako verziu systému Windows, do ktorej je možné nainštalovať iba aplikácie z obchodu Microsoft Store a spoločnosť tvrdí, že Windows 10 S je bezpečnejší ako bežný systém Windows 10. Avšak po objavení škodlivých aplikácií, ktoré je možné inštalovať v systéme Windows 10 S, má už toto tvrdenie o niečo menšiu váhu.

Možno najhoršie na tom všetkom je, že niektoré z týchto aplikácií mali v obchode Microsoft Store vysoký rating a zdá sa, že mnohé z nich už aj boli stiahnuté vo veľkých množstvách, pretože boli vydané ešte pred koncom minulého roka.

Škodlivé aplikácie sú v obchode Microsoft Store vážnou záležitosťou, takže pokiaľ ste niektorú z týchto aplikácií nainštalovali, urýchlene ich odinštalujte a spustite na svojom počítači antivírus.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Microsoft radí: 8 spôsobov, ako sa chrániť v online svete

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.