Surface Book 2 je najnovšie zariadenie značky Surface od Microsoftu. Tento konvertibilný notebook sme testovali po niekoľkých mesiacoch používania tabletu Surface Pro a notebooku Surface Laptop. Aj Book 2 disponuje charakteristickými črtami radu Surface, zároveň prináša unikátne spojenie dvoch svetov – notebooku a tabletu.

Môžeme polemizovať, že aj Surface Pro dokáže fungovať ako notebook – áno, môžete k nemu pripojiť klávesnicu a používať ho ako bežný prenosný počítač. S tabletom Surface Pro sa vám však nebude na kolenách nikdy pracovať tak pohodlne ako s klasickým notebookom. Na to je práve určený Surface Book 2. V tomto prípade ide o plnohodnotný notebook, ktorý môžete v prípade potreby premeniť na tablet, jeho displej je totiž odnímateľný.

Surface Book 2 je z dizajnového hľadiska atraktívne zariadenie. Jeho konštrukcia je vyrobená z magnézia a je strieborná. Notebook je dostupný v dvoch veľkostiach – 13,5 palca a 15 palcov. My sme testovali menší z dvojice modelov, ocenili sme jeho kompaktnejšie rozmery. V porovnaní so Surface Laptopom je však Book 2 hrubší a ťažší. Dáva to zmysel, nakoľko je hlavná časť komponentov uložená v displeji a klávesnicová časť obsahuje druhú batériu a dedikovanú grafickú kartu. Pokiaľ teda hľadáte počítač najmä na nenáročnú kancelársku prácu a prioritou je čo najmenšia hrúbka a hmotnosť, Surface Laptop je lepšia voľba. Book 2 je však svojou výbavou vhodný aj pre náročnejších používateľov. Tomu však zodpovedá cena.

Špičkový dizajn aj výkon

Nami testovaná konfigurácia Surface Booku 2 ponúkala 13,5-palcový displej s rozlíšením 3000 × 2000 pixelov, procesor Intel Core i7-8650U, 8 GB RAM a 256 GB SSD úložisko. Tabletová časť bola tiež vybavená integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 620, v klávesnicovej časti bola k dispozícii dedikovaná karta GeForce GTX 1050. Počítač sa v takejto výbave predáva na Slovensku za 2220 eur, takže je zrejmé, že ide o prémiové zariadenie. Porovnávanie s MacBookmi nemá zmysel, aj keď určite sa objaví viacero pripomienok, že za toľko peňazí radšej počítač od Applu. Preferencie operačného systému stranou, Book 2 je z technologického hľadiska vyšperkované zariadenie.

Nie je však bez chýb, aj keď niekedy nie je technicky možné skombinovať funkcionalitu a používateľovu predstavu o dizajne. V prípade Surface Booku 2 to znamená, že zariadenie nie je v zatvorenom stave také symetrické ako klasické notebooky. Kĺb má vyššiu hrúbku ako miesto, kde sa dotýka druhý koniec obrazovky s koncom klávesnice. Pri prenášaní vám to môže vadiť, na displeji sa však nebudú odtláčať obrysy jednotlivých klávesov. Z hľadiska dizajnu ide zároveň o jedinú pripomienku.

Surface Book 2 je unikátne spracovaný. Svojím dizajnom a výkonom nahradí stolný počítač, tablet aj notebook

Konečne aj s USB-C portom

Chválime však celkový spôsob prepojenia tabletovej časti a klávesnice. Na rozdiel od Surface Pro je klávesnica v Book 2 presne taká, akú poznáte z notebookov. Nie je ultratenká, avšak obsahuje dedikovanú grafickú kartu, druhú batériu a veľký touchpad. Vďaka kĺbu je zároveň možné s Bookom pracovať na kolenách rovnako ako s klasickým notebookom. A keď potrebujete používať obrazovku samostatne, stačí iba stlačiť dedikované tlačidlo, počkať pár sekúnd a displej vysunúť z pántov, ktoré sú šikovne skryté a počas bežného používania ich nevidíte.

Na 13,5-palcovej obrazovke nás prekvapilo najmä to, aká je ľahká. Book 2 si rozumie aj s dotykovým perom Surface Pen, takže v takomto režime je zariadenie vhodné na zábavu, sledovanie multimédií či prezentovanie obsahu na obrazovke. V porovnaní so Surface Pro však tabletová časť neobsahuje žiaden port, iba 3,5 mm jack. Je teda zrejmé, že Book 2 je navrhnutý tak, aby ste ho primárne používali ako notebook a keď bude treba, dá sa využiť samostatne aj obrazovka. Bez klávesnicovej časti si však zariadenie nenabijete.

Surface Book 2 v notebookom režime ponúka dvojicu USB 3.0 portov, čítačku SD kariet a konečne aj USB-C port. Nechýba ani Surface port na magnetické pripojenie napájacieho adaptéra alebo dokovacej stanice.

ModelMicrosoft Surface Book 2
Displej13,5″, IPS, 3000 × 2000, 60 Hz
CPU/GPUIntel Core i7-8650U / NVIDIA GeForce GTX 1050 2 GB
Operačná pamäť/Úložisko8 GB DDR4 / 256 GB SSD
Konektivita2 × USB 3.1, USB-C, 3,5 mm jack, Surface konektor, slot na SD karty
Rozmery a hmotnosť312 × 232 × 23 mm / 1,5 kg
Testy
PCMark 10 – Rozšírený test3 706
PCMark 8 – výdrž / skóre7:43 / 2 428
3DMark – Time Spy1 479
3DMark – Fire Strike4 559
3DMark – Sky Diver14 485
VRMark – Orange Room2 815
VRMark – Blue Room535

Verdikt

Surface Book 2 je výborné zariadenie, ktoré má potenciál nahradiť tri zariadenia – multimediálny stolný počítač, na ktorom sa aj zahráte a zvládnete náročnejšiu prácu, prenosný notebook a tablet. Cena notebooku je vyššia, avšak z hľadiska konceptu ide o naozaj jedinečné zariadenie. Chválime výborný displej, kvalitnú reprodukciu zvuku a dlhú výdrž – namerali sme 8 hodín v PCMarku. Počas testovania sa neobjavili problémy.

Zapožičal: Microsoft

Cena: od 1749 €

 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit