Microsoft uviedol do predaja nástupcu 10-palcového tabletu Surface Go. Novinka s názvom Surface Go 2 prináša mierne modernejšie komponenty a trochu väčší displej pri zachovaní identických rozmerov zariadenia. Komu je však tento tablet určený?

Už prvá generácia tabletu Surface Go nás zaujala. Posunula totiž koncept takzvaných netbookov, čo boli malé 10-palcové notebooky, ktoré prišli na trh pred niekoľkými rokmi, ale neskôr z neho vymizli kvôli nedostatku výkonu či slabej batérii.

Prvý Surface Go tento koncept posunul do tej úrovne, že ste mali k dispozícii 10-palcový Windows tablet, ktorý je možné jednoducho premeniť na malý notebook. Jasné, výkon nebol na úrovni moderných notebookov s väčšou uhlopriečkou, avšak s týmto tabletom sa reálne dalo žiť a išlo o dobrého spoločníka na cesty – na písanie článkov a emailov, surfovanie webom a pozeranie videa.

Už pôvodný Surface Go čelil pripomienkam kvôli cene zariadenia. Tablet sa v dobe testovania predával za 619 eur v konfigurácii s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom a ak ste ho chceli používať ako notebook, museli ste si zakúpiť obal s klávesnicou. Razom ste sa tak dostali na cenu bežného notebooku, ktorý je na jednej strane väčší a ťažší, avšak aj výkonnejší a pre mnohých používateľov možno aj všestrannejší.

Rovnaké pripomienky čakajú aj Surface Go 2. Surface Go – prvá aj druhá generácia, však nie je zariadenie, ktorého cieľom je vyhovieť každému a priniesť ideálne riešenie, ktoré je výkonné, kompaktné a lacné. Niečo také neexistuje, stačí sa pozrieť na ceny iPadov Pro. Surface Go je jednoducho špecifické zariadenie a je zamerané na konkrétne potreby určitej skupiny ľudí, ktorí chcú Windows zariadenie s uhlopriečkou do 11 palcov a ktoré sa dá používať aj ako náhrada za notebook – pokiaľ možno, aspoň čiastočne.

Microsoft Surface Go 2

Microsoft Surface Go 2 je najkompaktnejšie riešenie s plnohodnotným systémom Windows 10 a veľmi dobrým používateľským zážitkom

Viditeľné medzigeneračné vylepšenia

Microsoft zachoval rozmery zariadenia, zmenšil však rámiky displeja a zvýšil jeho uhlopriečku na 10,5 palca. S tým súvisí aj vyššie rozlíšenie 1920 × 1280 pixelov. Displej v malom Windows tablete je výbornej kvality, v konfigurácii s procesorom Intel Core m3 dosahuje maximálny jas až 415 cd/m2 a pokrýva takmer 100% farebného priestoru sRGB. A tablet ponúka aj veľmi dobrú reprodukciu zvuku z dvoch bočných reproduktorov.

Surface Go 2 sa predáva vo viacerých konfiguráciách a s procesorom Intel Pentium 4425Y, resp. vo výkonnejšej verzii s procesorom Intel Core m3. Pôvodný Surface Go využíval procesor Pentium 4415Y – v porovnaní s ním prináša Go 2 v konfigurácii s Pentium 4425Y približne 10 až 15% nárast výkonu. Zaujímavejší je však model Intel Core m3, ktorý je o 30% výkonnejší ako Go 1, resp. o 15% výkonnejší ako Go 2 s Pentium. Ak však berieme do úvahy iba používanie kancelárskych aplikácií, v takom prípade prináša Go 2 s Intel Core m3 až 50% nárast výkonu oproti svojmu lacnejšiemu súrodencovi.

V redakcii sme testovali tablet Surface Go 2 s oboma procesormi a nikoho neprekvapíme, keď povieme, že model s procesorom Intel Core m3 je nám viac sympatický. Dvojnásobne, ak berieme do úvahy fakt, že túto konfiguráciu sme mali k dispozícii v LTE prevedení so slotom pre nano SIM kartu a podporou eSIM kariet.

Cena tejto konfigurácie je však 859 eur, ďalších 130 eur zaplatíte za klávesnicu s obalom a pomaly sa dostanete na cenu tabletu Surface Pro 7. Síce bez LTE konektivity, avšak s väčším displejom, vyšším výkonom a stále vynikajúcou mobilitou. Toto sú jednoducho veci, ktoré si potrebujete zvážiť. Surface Go 2 je skvelé zariadenie, ale je zamerané na špecifický segment používateľov, ktorí chcú čo najmenší Windows tablet. Pre masy bude pravdepodobne lepšia voľba Surface Pro 7 – ak teda nehľadáte čo najmenšie zariadenie alebo zabudovanú LTE konektivitu.

Microsoft Surface Go 2

Microsoft Surface Go 2 je síce tablet, avšak väčšinu času ho budete asi používať ako malý notebook

Ako sa s ním žije?

Je zrejmé, že Surface Go 2 je odpoveďou Microsoftu na tablety od Applu. V porovnaní s nimi dostanete plnohodnotný systém Windows 10, na ktorom spustíte všetky aplikácie a programy. A k dispozícii je tiež dotykové pero Surface, takže Surface Go 2 využijete na kreslenie, poznámky, kancelársku prácu či prezentovanie.

V porovnaní s iPadmi sa však nevieme zbaviť pocitu, že iPad je v prvom rade tablet, ku ktorému si môžete pripojiť klávesnicu a Surface Go 2 je v skutočnosti hlavne malý notebook, od ktorého tu klávesnicu môžete jednoducho odopnúť. Určite existuje špecifická skupina používateľov, ktorí budú Surface Go 2 využívať primárne v režime tabletu na prezentovanie informácií, avšak v našom prípade to bolo naopak a klávesnicu sme odpojili iba vtedy, keď sme si chceli pozrieť film alebo sa zahrať.

Jednoducho, operačný systém Windows 10 je ideálny na prácu a multitasking, avšak tabletovému režimu nevieme stále prísť na chuť. Ovládanie dotykom nám príde stále kostrbaté a aj zážitok z prezerania webového prehliadača v tabletovom režime je výrazne lepší v prípade iPadu či Android tabletov.

Surface Go 2 však úlohu malého notebooku zvláda veľmi dobre. 10,5-palcová uhlopriečka bohato postačuje na sledovanie videa, kancelársku prácu, písanie emailov, tvorbu dokumentov, či jednoduchú úpravu fotografií. Veľkosť displeja nás mierne obmedzovala iba v rámci niektorých obrazoviek redakčného systému WordPress.

Microsoft Surface Go 2

Microsoft Surface Go 2 ponúka 3,5 mm jack aj USB-C port. Nechýba ani Surface konektor

Kúpiť si Surface Go 2 a ktorý model si vybrať?

Je jasné, že pri výbere nového zariadenia je potrebné brať do úvahy aj jeho cenu. Avšak Surface Go 2 neporovnávajme s rovnako drahými notebookmi. Toto zariadenie predstavuje samostatný segment na trhu a je atraktívne pre každého, kto požaduje mobilné zariadenie s plnohodnotným systémom Windows 10 a čo najmenšími rozmermi.

Základný model s procesorom Pentium, 4 GB RAM a 64 GB úložiskom sa predáva za 500 eur, resp. za 520 eur aj s klávesnicou, čo je lákavá ponuka. Obávame sa však, že veľkosť operačnej pamäte a úložiska bude skôr či neskôr obmedzením.

Zostávajú tak dve zvyšné konfigurácie s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom – s procesorom Pentium za 650 eur a s procesorom Intel Core m3 a LTE konektivitou za 860 eur. Ak pre vás nie je cena problém, odporúčame drahší model – nárast výkonu je citeľný aj počas bežného používania a to najmä počas práce s viacerými aplikáciami súbežne a LTE konektivita predstavuje užitočnú pridanú hodnotu, ktorú sme počas testovania ocenili. V oboch prípadoch si však budete musieť dokúpiť klávesnicu za 130 eur a aj dotykové pero, ak ho budete potrebovať, za 93 eur.

Surface Go 2 ďalej ponúka Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, USB-C port, 3,5 mm jack, Surface Connect port a čítačku microSD kariet. Výdrž dosahuje 10 hodín v teste PCMark 10 pri polovičnom jase, v reálnej prevádzke je to 5 až 7 hodín aktívnej práce v závislosti od používania.

Microsoft Surface Go 2

Microsoft Surface Go 2 v kompletnej výbave. Cena najlepšie vybaveného modelu, klávesnice a dotykového pera atakuje cenu ultratenkých notebookov

Verdikt

Surface Go 2 je unikátne zariadenie, ktoré je atraktívne najmä pomerom rozmery/výkon a to najmä v prípade drahšej konfigurácie s procesorom Intel Core m3. Ak hľadáte konvertibilný Windows tablet, Surface Go 2 môže zaujať najmä rozmermi a zabudovanou LTE konektivitou v prípade najdrahšieho modelu.

V opačnom prípade je tu Surface Pro 7, ktorý bude pre väčšinu používateľov asi všestrannejšou voľbou a to vďaka vyššiemu výkonu či širšej – pohodlnejšej klávesnici. Niežeby sa na klávesnici ku Go 2 písalo zle, avšak v porovnaní s tradičnými notebookmi si budete musieť zvyknúť na to, že je citeľne užšia a spočiatku sa preklepom asi nevyhnete.

Microsoft Surface Go 2

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • mierne zväčšenie uhlopriečky displeja na 10,5 palcov
  • výborná mobilita zariadenia
  • citeľný nárast výkonu v prípade Intel Core m3 verzie
  • LTE konektivita v prípade Intel Core m3 verzie
  • slušná výdrž, bezproblémové nabíjanie aj pomocou powerbanky s vysokým výkonom
  • je to najkompaktnejšie mobilné riešenie s plnohodnotným Windows 10 a dobrým zážitkom z používania

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • pomerne vysoká cena kompletného riešenia, keď si kúpite klávesnicu aj pero
  • tabletový režim neponúka optimálny zážitok, Surface Go 2 tak budete používať prevažne ako malý notebook
  • nízka kapacita RAM a úložiska v prípade najlacnejšej verzie

Cena: od 499 eur

Zapožičal: Microsoft

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre:

ModelMicrosoft Surface Go 2 PentiumMicrosoft Surface Go 2 m3 LTE
Displej10,5″, IPS, 1920 × 1280 px, 60 Hz10,5″, IPS, 1920 × 1280 px, 60 Hz
CPU / GPUIntel Pentium 4425Y / Intel UHD Graphics 615Intel Core m3-8100Y / Intel UHD Graphics 615
Operačná pamäť / Úložisko8 GB DDR3 / 128 GB SSD8 GB DDR3 / 128 GB SSD
KonektivitaUSB-C, Surface konektor, 3,5 mm jack, slot na microSD kartuUSB-C, Surface konektor, 3,5 mm jack, slot na microSD a nano SIM kartu, eSIM
Rozmery a hmotnosť245 × 175 × 8,3 mm / 0,54 kg (bez klávesnice)245 × 175 × 8,3 mm / 0,54 kg (bez klávesnice)
Cena649 eur bez klávesnice859 eur bez klávesnice
Test – Benchmarky
PCMark 10 – Rozšírený test1 5211 756
PCMark 10 – Aplikácie3 5635 510
PCMark 10 – Rýchly SSD test1178 / 143 MB/s1472 / 180 MB/s
3DMark – Night Raid3 2392 570
Výdrž batérie – práca10:019:38
Test – Displej
Minimálny / maximálny jas6,12 do 367,43 cd/m27,30 do 415,17 cd/m2
Pokrytie farebných priestorov98,1% sRGB, 71,3% Adobe RGB, 74,0% DCI P398,2% sRGB, 70,9% Adobe RGB, 74,4% DCI P3

Prečítajte si aj:

Recenzia Microsoft Surface Go: Plnohodnotne použiteľné ako pracovný nástroj

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit