Surface Go je doteraz najmenším prírastkom do rodiny Surface zariadení. Tento 10-palcový tablet je priamym konkurentom pre iPady a jeho hlavná výhoda spočíva v tom, že ide o plnohodnotný malý počítač.

Zariadenie sa predáva samostatne, po dokúpení ochranného krytu s klávesnicou a touchpadom sa premení na malý notebook. Surface Go teda môžeme z určitého hľadiska považovať za nástupcu netbookov a v porovnaní s nimi ponúka citeľne vyšší výkon a lepšiu výdrž batérie.

Na Surface Go sa môžeme pozerať dvoma spôsobmi. Ako na tablet alebo ako na malý notebook, ktorý v prípade potreby použijete aj v tabletovom režime. Pre väčšinu používateľov bude atraktívnejší práve druhý spôsob použitia, hoci, možno sa nájde aj niekto, komu bude vyhovovať Surface Go samostatne. Zážitok z používania operačného systému Windows 10 v tabletovom režime však stále nie je optimálny a pochybujeme, že sa niekedy v tomto smere vyrovná Androidu alebo iOS. Na sledovanie filmov a počúvanie hudby je Surface Go výborný aj samostatne, pri ostatných činnostiach vám však bude chýbať klávesnica a myš alebo touchpad. Rozhranie systému totiž nie je optimálne prispôsobené pre dotykové ovládanie. Surface Go je tiež viditeľne hrubší v porovnaní s bežnými tabletmi.

V kombinácii s ochranným krytom s klávesnicou a touchpadom sa zo Surface Go stáva prekvapujúco šikovný prístroj, ktorému by mohol niekto v režime notebooku vytknúť prakticky iba menšiu uhlopriečku displeja. Vďaka nej je však zariadenie malé a dobre prenosné. Pohodlne ho môžete nosiť aj v kabelke – do väčších kabeliek zmestíte aj bežné notebooky, avšak Surface Go sa s hmotnosťou iba 520 gramov, resp. 770 gramov s ochranným krytom s klávesnicou, prenáša o poznanie pohodlnejšie. Výhodu menších rozmerov sme ocenili pri cestovaní vo vlaku či v lietadle, Surface Go sa dá používať prakticky kdekoľvek.

ModelMicrosoft Surface Go
Displej10″, IPS, 1800 × 1200, 60 Hz
CPU/GPUIntel Pentium 4415Y/Intel HD Graphics 615
Operačná pamäť/Úložisko8 GB DDR3/128 GB SSD
KonektivitaUSB-C, Surface konektor, 3,5 mm jack, microSD
Rozmery a hmotnosť245 × 175 × 8,3 mm/0,52 kg (bez klávesnice)
Testy
PCMark 10 – Rozšírený test1 351
PCMark 8 – výdrž/skóre4:51/2 112
3DMark – Night Raid3 012
3DMark – Sky Diver2 958
3DMark – Cloud Gate4 211

10-palcová uhlopriečka má svoje obmedzenia, avšak na bežnú kancelársku prácu a surfovanie po internete nám stačila. Kvalita displeja je výborná, rozlíšenie je 1800 × 1200 pixelov. Aj Surface Go sa teda drží zaužívaného pomeru strán 3 : 2 a aj napriek menším rozmerom klávesnice a touchpadu ponúka výborný používateľský zážitok. Chvíľu si budete zvykať na menšie klávesy a menšiu vzdialenosť medzi nimi, pomerne rýchlo sme sa však adaptovali. Výhodou je, že na klávesnici sa naozaj pohodlne píše a vzhľadom na rozmery musíme pochváliť aj skvelý a naozaj veľký touchpad.

Surface Go poháňa procesor Intel Pentium Gold 4415Y, v predaji je v dvoch konfiguráciách. Verzia so 4 GB RAM a 64 GB úložiskom sa predáva za 465 eur, my sme testovali lepšie vybavenú verziu s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom. Jej cena je 619 eur. Ďalších 134 eur stojí ochranný kryt s klávesnicou, k dispozícii je aj dotykové pero Surface za 89 eur. Surface Go teda v plnej výbave atakuje hranicu 850 eur a za túto cenu si dnes kúpite aj slušne vybavený ultratenký notebook. Je teda zrejmé, že pokiaľ nehľadáte vyslovene najkompaktnejší dobre použiteľný prenosný počítač na trhu, dáte prednosť lepšie vybavenému notebooku s väčším displejom.

Surface Go pritom bez problémov zvláda bežné úkony, kancelársku prácu a aj menej náročný multitasking. V režime tabletu pri používaní zariadenia v režime na výšku však nie sú reakcie optimálne, ale to môže byť dané aj systémom Windows 10. My sme Surface Go pripojili pomocou USB-C adaptéra aj k 4K monitoru a pracovali sme na dvoch obrazovkách súbežne – na externom displeji aj na obrazovke tabletu. Zariadenie zvládlo aj takéto používanie bez problémov.

Najmenší tablet od Microsoftu má nadštandardnú výdrž, v teste PCMark 8 sme namerali takmer 5 hodín, a to je skvelý výsledok. Rovnako chválime maximálny jas displeja, jeho pozorovacie uhly a kvalitnú reprodukciu zvuku. Teplota procesora v záťaži sa pohybovala na úrovni 70 °C.

Surface Go je prvé 10-palcové Windows zariadenie, ktoré je plnohodnotne použiteľné ako pracovný nástroj a ako náhrada za notebook. Toto treba zdôrazniť, pretože práve v tom spočíva jeho čaro. V redakcii sme si ho počas testovania obľúbili a vieme si predstaviť, že by sme ho používali ako naše primárne zariadenie nielen na cestách, ale aj v redakcii po pripojení k externému displeju. Z hľadiska pomeru cena/výkon logicky neexceluje a pre mnohých používateľov môže byť atraktívnejší o niečo väčší a výkonnejší notebook za rovnakú cenu, kvalitu Surface Go to neznižuje.

thumbs-up-icon

Výhody

  • dá sa použiť ako skutočná náhrada za notebook
  • ľahko prenosný
  • kompaktná a pohodlná klávesnica
  • veľký touchpad
  • veľmi dobrá výdrž

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • cena kompletnej výbavy je pomerne vysoká
  • Windows 10 v režime tabletu má ďaleko od dokonalosti

Cena: 619 EUR

Zapožičal: Microsoft

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit