Surface Pro X je úplnou novinkou v portfóliu konvertibilných tabletov od Microsoftu.

Toto zariadenie predstavuje začiatok novej éry, ktorá je založená na ARM procesore a neustálej online konektivite. Ide o prvú generáciu novej platformy a ako to už tak býva, nie vždy sa to zaobíde bez kompromisov.

Surface Pro X je nádherné zariadenie a zaujalo nás okamžite. Jeho rozmery sú takmer totožné so Surface Pro 7, obrazovka je však na prvý pohľad väčšia. Microsoft to dosiahol zmenšením rámikov, takže Pro X ponúka 13-palcový displej. Rozlíšenie je 2880 × 1920 pixelov, chválime maximálny jas na úrovni 450 nitov a celkovú kvalitu zobrazovacieho panela. V priamom porovnaní s Pro 7, ktorý má 12,3-palcovú obrazovku, pôsobí Pro X prémiovejšie a modernejšie. Tablet je takisto tenší, má hrúbku iba 7,3 mm. Pro 7 má 8,5 mm hrúbku.

Microsoft dosiahol zmeny v dizajne použitím ARM procesora Microsoft SQ1, ktorý je založený na architektúre od Qualcommu. Ide o podobný procesor, aký nájdete aj v Android smartfónoch a tabletoch. Prínos tejto architektúry spočíva tiež v zabudovaní gigabitového LTE modemu, takže Surface Pro X obsahuje slot na nano SIM karty a podporuje aj používanie technológie eSIM.

Microsoft Surface Pro X

Niektoré aplikácie nebudú fungovať

ARM architektúra má však aj svoje nevýhody a tou najdôležitejšou je fakt, že operačný systém Windows 10 nie je v roku 2020 ešte plnohodnotne pripravený na fungovanie na ARM procesore. Programy alebo aplikácie musia byť pre túto architektúru zoptimalizované, v opačnom prípade fungujú v 32-bitovej verzii. Problém je, že niektoré programy a aplikácie už 32-bitovú architektúru nepodporujú a preto ich na Surface Pro X nie je možné použiť.

Faktom je, že aj v prípade 32-bitovej verzie nemusí byť používateľský zážitok ideálny, nakoľko program beží pomocou emulátora. Toto si treba uvedomiť, keďže ide o kritickú vlastnosť, ktorá môže výrazne ovplyvniť používateľský zážitok a to, ako budete vnímať Pro X ako celok.

Z hľadiska využitia Surface Pro X pri našej práci má toto zariadenie vlastnosti, ktoré sú atraktívne – dizajn a nádherný displej s pomerom strán 3:2 sme už spomínali. Kompaktné rozmery s vysokým pomerom obrazovky k telu umožňujú na Pro X pracovať pohodlnejšie v porovnaní s Pro 7. A vďaka podpore mobilnej konektivity sa s týmto tabletom jednoducho pripojíte do internetu kdekoľvek bez nutnosti použiť USB modem alebo zdieľať internetové pripojenie.

A keďže kancelársky balík Office a prehliadač Microsoft Edge fungujú na ARM architektúre veľmi dobre, celkový používateľský zážitok je v prípade redakčného používania na vysokej úrovni. Pomocou Surface Pro X tiež nie je problém vykonať jednoduchú úpravu fotiek – pomocou programu IrfanView v 32-bitovej verzii alebo cez webový nástroj Polarr.

Microsoft Surface Pro X

Poteší výdržou

Pro X nás počas testovania potešil aj dlhou výdržou batérie pri kancelárskej práci, ktorá sa pohybovala na úrovni 8 hodín. V teste aplikácií v PCMark 10 sme namerali výdrž až 11 hodín pri polovičnom nastavení jasu, resp. takmer 7 hodín pri sledovaní videa s maximálnym nastavením jasu. To je skvelý výsledok a v prípade potreby sme tablet dokázali nabiť pomocou 40 W powerbanky. Túto powerbanku používame aj v kombinácii s tabletmi a notebookmi s procesormi Intel Core. V prípade Pro X sme pomocou externej batérie získali za rovnaký čas nabíjania dlhšiu výdrž – je to logické, Pro X má menšiu kapacitu batérie a energeticky efektívnejší procesor.

Všetky spomenuté vlastnosti sa podpisujú pod to, že Surface Pro X je ideálny stroj na cestovanie, ak potrebujete vykonávať základnú kancelársku prácu, videokonferencie, sledovať videá, počúvať hudbu či surfovať internetom. Na Pro X si video nezostriháte, resp. zatiaľ sme nenašli vhodný nástroj pre tento účel. A používanie programov obmedzíte na nutnú výbavu, ako je internetový prehliadač a balík Office. Nainštalujete si aj zopár ďalších programov, avšak určite nie všetky.

Surface Pro X podporuje novú odnímateľnú klávesnicu, ktorá funguje aj ako ochranný obal a obsahuje priestor na uskladnenie nového a tenšieho dotykového pera. Tieto dizajnové vylepšenia chválime, prenášanie pera v klávesnici je praktickejšie v porovnaní s magnetickým pripojením k bočnej hrane v prípade Surface Pro 7. Vo výbave tabletu nájdete dvojicu USB-C portov, 3,5 mm jack chýba. V tomto smere preferujeme konfiguráciu portov z Pro 7, ten ponúka jeden USB-C port, jeden tradičný USB port a aj audio jack.

Obmedzujúca môže byť aj absencia microSD slotu a to najmä v prípade základného modelu so 128 GB úložiskom. Samotné úložisko je možné jednoducho vymeniť.

Microsoft Surface Pro X

Komu je určený?

Je pravdepodobné, že Surface Pro X zaujme najmä používateľov, ktorým sú sympatické tablety od Microsoftu. Pro X v porovnaní s Pro 7 prináša viac sexi dizajn a lepšiu energetickú efektivitu, avšak na úrok kompatibility programov a výkonu. Faktom je, že pre účely prehliadača a kancelárskeho balíka je výkon modelu Pro X viac ako dostatočný, takže v tomto smere netreba filozofovať.

Pro X považujeme za priameho konkurenta pre iPad Pro, ktorý chce ťažiť hlavne z prostredia systému Windows 10. Pro X nie je náhradou za Windows notebook, je to špecifické zariadenie a mali by ste poznať jeho výhody aj nevýhody. Pro 7 je Windows tablet, ktorý je náhradou za notebook, pretože je plnohodnotným počítačom.

Ideálny Surface tablet pre nás by tak bol kombináciou oboch zariadení a dá sa predpokladať, že časom sa naozaj dočkáme toho, že Microsoft vyrobí Windows tablet s procesorom od Intelu a dizajnom Pro X.

Microsoft Surface Pro X

Verdikt

Surface Pro X predstavuje novú éru. Zatiaľ treba počítať s možnými obmedzeniami kvôli nefunkčnosti niektorých programov, takže z tohto hľadiska môže byť Pro 7 praktickejšia a bezpečnejšia voľba – hoci na úkor modernejšieho dizajnu.

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • moderný dizajn s tenkými rámikmi
  • výdrž batérie a energetická efektivita procesora
  • zabudovaná podpora pre nano SIM a eSIM karty
  • nová klávesnica s praktickým puzdrom pre dotykové pero

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • obmedzená kompatibilita s aplikáciami
  • občasné trhanie videa pri prehrávaní
  • chýba 3,5 mm jack a slot na microSD karty
  • namiesto dvoch USB-C portov by sme ocenili jeden tradičný USB port

Cena: od 1079 eur

Zapožičal: Microsoft

Microsoft Surface Pro X

Technické špecifikácie:

ModelMicrosoft Surface Pro X
Displej13″, IPS, 2880 × 1920 px, 60 Hz
CPU / GPUMicrosoft SQ1 / Adreno 685
Operačná pamäť / Úložisko8 GB DDR4 / 128 GB SSD
Konektivita2× USB-C, nano SIM, Surface konektor
Rozmery a hmotnosť287 × 208 × 7,3 mm / 0,774 kg bez klávesnice
Test – Benchmarky
PCMark 10 – Test aplikácií3 763
Výdrž batérie – Práca s aplikáciami / Video10:56 / 6:40

Prečítajte si aj:

Tablety so systémom Windows ešte nevymreli: Microsoft Surface Pro 7

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit