Microsoft dávnejšie rozšíril portfólio zariadení Surface o unikátny All-in-One počítač. Nazýva sa Surface Studio a je určený pre digitálnych umelcov. Jeho druhú generáciu sme pre vás otestovali.

Surface Studio 2 je počítač, ktorý sa výrazne odlišuje od všetkého, čo ste doteraz videli. Má špičkový dizajn, ktorý môže plnohodnotne konkurovať produktom značky Apple a vyzerá výborne na ľubovoľnom pracovnom stole.

Surface Studio 2 obsahuje všetky počítačové komponenty v podložke stojana o veľkosti 250 × 220 × 32,2 mm. Podložka je spojená s 28-palcovým IPS displejom pomocou polohovateľného stojana. Vďaka nemu môžete obrazovku používať ako tradičný monitor alebo si ju môžete položiť ako tablet na stôl. Podložka a stojan zabezpečujú čiastočný sklon, aby bola práca s displejom pohodlná.

28-palcový displej púta pozornosť svojou špičkovou kvalitou. Ponúka rozlíšenie 4500 × 3000 pixelov a maximálny jas na úrovni takmer 550 cd/m2. Obrazovka pokrýva 100 % farebného priestoru sRGB a takmer 100 % aj v prípade DCI-P3. Toto sú parametre, ktoré sú pre kreatívnych používateľov dôležité. Faktom je, že obrazovka Surface Studio 2 patrí k tomu najlepšiemu, čo sa nám doteraz objavilo na testovacom stole v redakcii.

Surface Studio 2 je veľmi tichý počítač. Poháňa ho procesor Intel Core i7-7820HQ, čo je procesor pre notebooky. Dnes sú na trhu novšie procesory, vo výbave by sme teda očakávali aspoň ôsmu, ak nie deviatu generáciu procesorov. Nami testovaná konfigurácia obsahovala 16 GB RAM, 1 TB SSD úložisko a grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX 1060. K dispozícii je aj výkonnejší model s 32 GB RAM a grafickou kartou GTX 1070.

Surface Studio 2 môžete používať v rôznych režimoch naklonenia displeja

S unikátnym príslušenstvom

Surface Studio 2 sme mali k dispozícii v kompletnej výbave s dotykovým perom Surface Pen a prezentérom Surface Dial. Toto príslušenstvo funguje aj s notebookmi a tabletmi Surface, takže z hľadiska funkcionality nejde o novinku. Z hľadiska produktivity sa však určite lepšie pracuje na veľkom 28-palcovom displeji ako na obrazovke notebooku. Surface Pen umožňuje kresliť, písať a anotovať, Surface Dial zjednodušuje vykonávanie určitých akcií. Toto príslušenstvo naplno podporujú vybrané aplikácie od Adobe, nástroje balíka Office a ďalšie. Mimo špecializovaných aplikácií ho môžete využiť na scrollovanie, ovládanie hlasitosti a tiež aj približovanie alebo odďaľovanie. Praktické je, že prezentér Dial môžete kdekoľvek položiť a môžete ho používať aj priamo na displeji.

Surface Studio 2 je skvelý kus hardvéru, avšak nemá zmysel ho kupovať, pokiaľ naplno nevyužijete potenciál dotykového pera, prezentéra a samotného počítača Surface Studio 2. Toto zariadenie môže zefektívniť vašu prácu, avšak týka sa to špecifických povolaní.

Pre bežnú kancelársku robotu alebo na štandardné každodenné používanie vám postačí aj obyčajný All-in-One počítač, ktorý bude výrazne lacnejší ako Surface Studio 2 a pritom môže ponúkať aj vyšší výpočtový výkon. Nami testovaná konfigurácia sa predáva za 4 279 eur, vyšší model stojí 5 249 eur. Je zrejmé, že pod vysokú cenu sa podpisuje aj špičkový displej.

Surface Studio 2 dosahoval v záťaži teploty na úrovni 93 °C pre procesor a 82 °C pre grafickú kartu. V priamom porovnaní s inými All-in-One počítačmi sú to dobré hodnoty. Studio 2 má vo výbave štvoricu USB 3.0 portov, USB-C port, ethernet a slot na pamäťové karty. Je trochu nepraktické, že všetky sloty sú umiestnené na zadnej hrane. Z hľadiska čistoty dizajnu dáva však toto rozhodnutie zmysel.

Digitálni umelci využijú Surface Studio 2 naplno

ModelSurface Studio 2
Displej28″, IPS, 4500 × 3000 px, 60 Hz
CPU / GPUIntel Core i7-7820HQ / NVIDIA GeForce GTX 1060
Operačná pamäť / Úložisko16 GB DDR4 / 1 TB SSD
Konektivita4× USB 3.0, USB-C, ethernet, slot na SD karty, 3,5 mm jack
Rozmery a hmotnosť637 × 439 × 12,5 (displej), 250 × 220 × 32,2 mm (základňa) / 9,56 kg
Test – Benchmarky
PCMark 10 – Rozšírený test5 601
3DMark – Time Spy3784 / 1732 (Extreme)
3DMark – Fire Strike9340 / 2651 (Ultra)
VRMark – Orange Room / Blue Room6140 / 1100
Test – Displej
Minimálny / maximálny jas12,51 až 534,69 cd/m2
Pokrytie farebných priestorov99,9 % sRGB, 85,6 % Adobe RGB, 98,8 % DCI P3
Test – Maximálne teploty v záťaži
CPU / GPU93 °C / 82 °C

Verdikt

Surface Studio 2 je unikátny počítač. Jeho hlavným lákadlom je špičkový a polohovateľný 28-palcový displej. Ten je najlepší v rámci všetkých All-in-One počítačov, ktoré sme doteraz testovali. Pridanou hodnotou sú dotykové pero a Surface Dial. Obe zariadenia umožňujú pracovať efektívnejšie, avšak naplno ich využijú iba digitálni umelci. Na bežné používanie je Surface Studio 2 pekná, ale drahá hračka, ktorej potenciál nevyužijete naplno.

Cena: 4 279 €

Zapožičal: Microsoft

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit