Ďalšia generácia konzoly Xbox má byť dostupná ako viaceré zariadenia.

Microsoft oznámil v júni na výstave E3, že pracuje na vývoji ďalšej generácie Xboxu. Nepôjde iba o jedno zariadenie, ale o rodinu herných konzol. Novinky by sa podľa špekulácii mohli objaviť na trhu už v roku 2020. A hoci sa dočkáme aj plnohodnotného nástupcu pre Xbox One S a Xbox One X, Microsoft pripravuje aj netradičný Xbox, ktorý môže spôsobiť revolúciu v hraní. Dôrazom na cloudové hranie.

Cloudový Xbox bude výrazne lacnejší ako plnohodnotná konzola a k svojmu fungovaniu bude potrebovať kvalitné pripojenie do internetu. Hry sa totiž budú streamovať cez internet podobne ako filmy v službe Netflix alebo hudba cez Spotify. Opačným smerom sa budú odosielať vstupy hráča, teda jeho interakcia s hrou. Toto nie sú vo všeobecnosti nové informácie a takto už dnes funguje aj NVIDIA SHIELD TV v kombinácii so službou GeForce NOW.

Microsoft však podľa najnovších informácií vyriešil problém s odozvou, ktorý predstavuje hlavnú výzvu dnešného cloudového hrania. A vymyslel to šibalsky – cloudový Xbox, do ktorého sa budú streamovať hry, bude obsahovať dostatok výkonu, aby časť hry bežala lokálne priamo v zariadení. Hra bude zároveň bežať aj v cloude a streamovať sa do konzoly, avšak v prípade problémov sa môže využiť jej dostupný výkon, aby hráč nepocítil oneskorenú odozvu. Tento koncept dáva zmysel, uvidíme, ako bude fungovať v praxi.

Pre Microsoft bude vstup na trh s cloudovým hraním rizikom a to bez ohľadu na to, ako dobre vyrieši jeho technické nedostatky. Otázkou totiž ostáva, či budú hráči ochotní kúpiť si konzolu na streamovanie, resp. či nižšia cena zariadenia osloví dnešných nehráčov. Tiež je otázne, či budú jej majitelia ochotní platiť mesačné poplatky za prístup ku knižnici hier. Microsoft sa však nespolieha iba na cloudové hranie. Xbox ďalšej generácie bude dostupný aj ako tradičná konzola.

Zdroj: pcmag

Prečítajte si aj:

Microsoft otvoril novú divíziu. Zameria sa na cloudové hranie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit