Zariadenie s názvom NVIDIA SHIELD TV je našim pravidelným čitateľom dobre známe.

Tento produkt sme v pôvodnej verzii recenzovali pred rokom. Priznáme sa, že vtedy na nás SHIELD nespravil nejaký veľký dojem. Dnes je situácia iná.

Dôvod, prečo si nás SHIELD TV získal až na druhý pokus, je zrejmý. Pred rokom nebolo zariadenie u nás oficiálne dostupné a malo to svoje opodstatnenie. Multimediálnych aplikácií bolo málo a na sledovanie Netflixu alebo HBO GO nám v tej dobe postačoval aj Chromecast. SHIELD TV teda mohla zaujať z pozície hernej konzoly, avšak v tomto smere nedokázala ponukou hier konkurovať PS4-ke či Xboxu One. Dnes je situácia iná.

SHIELD TV síce ako herná konzola stále zaostáva za priamou konkurenciou, avšak jednoznačne ide o najlepší a najflexibilnejší multimediálny prehrávač na trhu.

V balení nájdete okrem SHIELD-u aj nový gamepad a diaľkový ovládač

Menšie rozmery, rovnaké vnútornosti

NVIDIA so zariadením SHIELD TV totiž predbehla dobu. Nielen jeho konceptom a niektorými funkciami, ale aj hardvérovou výbavou. Pôvodná SHIELD TV bola predstavená v roku 2015. Nová verzia je v predaji od polovice januára 2017 a z hľadiska hardvéru ide o totožné zariadenie. Základom je procesor Tegra X1, 3 GB RAM a 16 GB úložisko. Aj dnes je SHIELD TV minimálne 3-krát výkonnejšia ako akýkoľvek iný prehrávač na trhu, čo je aj dôvod, prečo NVIDIA nemenila hardvér, ale zamerala sa na zmenšenie rozmerov.

Zariadenie je vďaka tomu o 40 % menšie v porovnaní s predchodcom. SHIELD TV (2017) má veľkosť ako dlaň a rovnaký hardvér v oboch modeloch (2015 a 2017) znamená, že majitelia pôvodnej verzie nemusia kupovať nové zariadenie. Prostredníctvom softvérových aktualizácií získajú rovnaké funkcie ako majitelia novinky.

Porovnanie novej verzie (vľavo) a pôvodnej verzie (vpravo). Novinka má o 40% menšie rozmery, iný gamepad a priamo v základnom balení obsahuje aj diaľkový ovládač

Výrobca kvôli menším rozmerom odstránil z tela microSD slot a microUSB port. K dispozícii sú dva USB 3.0 porty, HDMI 2.0b výstup, gigabitový ethernet a napájací port. Nechýba ani Wi-Fi modul so štandardom 802.11ac a Bluetooth 4.1. Otvorene povedané, microSD slot nám v novej verzii nechýba, avšak privítali by sme väčšie interné úložisko. NVIDIA síce predáva aj 500 GB PRO model s rovnakými rozmermi, aké má verzia z roku 2015, avšak ten je o 110 eur drahší.

Je škoda, že základný model nemá aspoň 32 GB, optimálne 64 GB úložisko. Jeho veľkosť si síce pomerne jednoducho rozšírite pomocou USB kľúča alebo externého disku, avšak trčiace úložisko z USB portu kazí celkový dojem. Za 128 GB USB 3.0 kľúč zaplatíte ďalších cca 40 eur.

SHIELD TV (2017) je malá krabička o veľkosti dlane. Novinkou je nový ovládač, jeho ergonómiu sme si obľúbili

Všetko v jednom. Aj v 4K a HDR

Používateľov, ktorí nebudú využívať SHIELD TV na hranie, ale iba na streamovanie multimédií, však nebude 16 GB úložisko nijako obmedzovať. A práve z hľadiska streamovania je SHIELD TV bezkonkurenčné zariadenie. Ako jediné na slovenskom trhu totiž umožňuje sledovať služby ako Netflix a Amazon Video v 4K HDR. V prípade služby Amazon Video si však kvôli obmedzeniam Amazonu musíte vypnúť lokalizačné služby a nastaviť systémový jazyk angličtinu. Podporu 4K HDR ponúkajú aj aplikácie Kodi, Plex, VLC a MX Player, pričom 4K rozlíšenie je aktuálne bez podpory HDR dostupné aj v prípade služieb YouTube a Vimeo a v blízkej budúcnosti bude k dispozícii aj v službe Filmy Google Play. Čoskoro takisto pribudne podpora 360-stupňových YouTube videí.

Ako už bolo spomenuté, táto funkcionalita sa týka nového aj pôvodného modelu SHIELD TV. Bohatá podpora služieb je hlavnou výhodou aj v prípade, že ešte nemáte doma 4K televízor, pretože napr. Amazon Video si na TV obrazovke inak nepozriete. Aktuálne iba cez SHIELD TV. K dispozícii je síce aj Amazon Video aplikácia pre Xbox, avšak tá umožňuje prehrávať obsah pre zahraničné krajiny, ktorý sa od ponuky pre Slovensko odlišuje. Amazon Video v SHIELD TV obsahuje filmy a seriály pre Slovensko.

My v redakcii na tomto zariadení používame aj aplikácie AntikTV a Magio GO na sledovanie klasického TV vysielania a aj českú internetovú televíziu Stream.cz. Nakoľko Telekom začal blokovať prehrávanie služby Magio GO na neoficiálnych Android boxoch, SHIELD TV je asi jediné zariadenie tretích strán, kde aplikácia ešte stále funguje. Musíte si ju však nainštalovať z .apk súboru, v obchode ju nenájdete.

Hlavná výhoda SHIELD TV? Cez jedno malé zariadenie si pozriete klasické TV vysielanie, vaše filmy, ale aj prémiové služby ako Netflix, HBO GO, Amazon Video a Filmy Google Play

Multimediálne funkcie sú špičkové

NVIDIA SHIELD TV zaujme najmä multimediálnymi funkciami. Niektorými sa odlišuje od zvyšku trhu a práve v tejto univerzálnosti vidíme čaro zariadenia. Okrem už spomínanej podpory 4K HDR pre množstvo služieb dávame do pozornosti aj bohatú podporu rôznych formátov – prehrávanie v 4K HDR pri 60 fps (H.265/HEVC), prehrávanie v až 4K pri 60 fps (VP8, VP9, H.264, MPEG1/2), prehrávanie v až 1080p pri 60 fps (H.263, MJPEG, MPEG4, WMV9/VC1) a podpora pre Xvid/ DivX/ASF/AVI/MKV/MOV/M2TS/MPEG-TS/MP4/WEB-M.

Náročných používateľov určite poteší podpora 7.1 a 5.1-kanálového zvuku cez HDMI a podpora formátov AAC, AAC+, eAAC+, MP3, WAVE, AMR, OGG Vorbis, FLAC, PCM, WMA, WMA-Pro, WMA-Lossless, DD+/DTS (pass-through), Dolby Atmos a Dolby TrueHD (pass-through) a taktiež DTS-X a DTS-HD (pass-through).

SHIELD TV funguje aj ako plnohodnotný multimediálny server služby Plex. Vďaka tomu môžete k dátam (videá, hudba, fotky), ktoré sú uložené v SHIELDe pristupovať lokálne alebo na diaľku cez internet. Je jedno, či sú multimédiá uložené na internom úložisku alebo na pripojenom USB kľúči alebo disku. Funkcia Plex servera takisto umožňuje zálohovať fotky priamo na SHIELD, čo je fajn alternatíva ku cloudovým úložiskám ako Dropbox či Fotky Google.

V neposlednom rade, SHIELD TV nahradí aj Chromecast a ako píšeme nižšie, táto funkcia už funguje korektne aj v službe HBO GO.

Pri prvom spustení aplikácie Plex vás privíta takáto obrazovka

Android 7.0 opravil nedostatky

SHIELD TV (2017) využíva operačný systém Android TV, ktorého základom je verzia 7.0. Táto aktualizácia je dostupná aj pre pôvodný model z roku 2015 a opravuje viacero nedostatkov. Konečne funguje „castovanie“ aplikácie HBO GO, takže si na SHIELD-e pozriete aj HBO. Zariadenie je zároveň náhradou za Chromecast Ultra, podporuje castovanie v rozlíšení až 4K.

V novej verzii operačného systému už korektne funguje aj štandard HDMI-CEC. Jeho prínos spočíva v tom, že televízor aj SHIELD TV zapnete/vypnete a môžete ovládať jediným diaľkovým ovládačom od televízora. V praxi to funguje skvele.

SHIELD TV môžete vďaka podpore štandardu HDMI-CEC ovládať priloženým diaľkovým ovládačom alebo ovládačom od vášho televízora

Nový gamepad má lepšiu ergonómiu a funguje aj s inými zariadeniami

SHIELD TV ponúka v segmente Android prehrávačov nadštandardné herné funkcie. Aj preto sa často označuje za konkurenciu pre herné konzoly. Priamo v balení nájdete výborný gamepad, ktorý vo verzii 2017 prináša úplne nový dizajn. Nie je natoľko masívny a veľmi dobre sa drží v ruke. Prekvapilo nás to, na prvý pohľad nevyzerá až tak ergonomicky.

Nový ovládač nám subjektívne vyhovuje viac ako pôvodná verzia a oceňujeme aj komunikáciu cez Bluetooth. Vďaka tomu ovládač pripojíte aj k ľubovoľnému Android smartfónu alebo tabletu a k počítaču s grafickou kartou GeForce – či už pomocou micro USB kábla alebo bezdrôtovo.

Nový gamepad ponúka výrazne zlepšený dizajn. Komunikuje cez Bluetooth, takže ho využijete aj v kombinácii s Android telefónmi a tabletmi a počítačmi s grafickou kartou GeForce

Pokročilé herné funkcie

SHIELD TV umožňuje tri rôzne spôsoby hrania hier. Môžete hrať hry pre Android TV, streamovať vaše hry z počítača s grafickou kartou GeForce alebo využiť cloudovú službu GeForce NOW. Kedysi boli jednotlivé herné funkcie dostupné vo forme samostatných aplikácií, nová aktualizácia ich však zjednotila pod jednu aplikáciu NVIDIA Games. Tento krok chválime, je to teraz praktickejšie.

V aplikácii NVIDIA Games tak jednoducho nájdete Android hry, ktoré sú špeciálne optimalizované pre SHIELD TV, resp. z hľadiska kvality vynikajú nad inými Android TV hrami a nemali by ste ich prehliadnuť. Ponuka Android TV hier a aj SHIELD exkluzivít sa utešene rozrastá, takže SHIELD TV dokáže zabaviť aj vo funkcii hernej konzoly. V rámci testovania sme vyskúšali aj hru The Witness a kvalita spracovania je prakticky na úrovni počítačov či konkurenčných konzol. Portfólio hier však ešte stále nedosahuje kvalít Xboxu alebo PlayStation, takže ak hľadáte iba jedno multimediálne zariadenia do obývačky a hranie je pre vás prvoradá funkcia, klasická herná konzola bude asi lepšia voľba. SHIELD TV však ponúka iné výhody a preto dávame do pozornosti aktuálne vydanie magazínu TOUCHIT 3/2017, v ktorom nájdete priame porovnanie viacerých multimediálnych zariadení, vrátane SHIELD TV, herných konzol a Apple TV.

Aplikácia NVIDIA Games je herné centrum SHIELD TV

SHIELD TV však funguje ako výborný doplnok k hernému počítaču s grafickou kartou GeForce. Vďaka funkcii Gamestream si môžete streamovať hry z vášho počítača priamo do televíznej obrazovky. Odporúčame pripojiť obe zariadenia do lokálnej siete pomocou LAN kábla. V takom prípade je kvalita prenosu výborná a hry môžete streamovať aj v 4K HDR. Podmienkou je, aby mal váš PC monitor rozlíšenie aspoň 2560 × 1440. V prípade Full HD monitora môžete streamovať hry iba v rozlíšení 1080p. Mimochodom, my sme počas testovania takýmto spôsobom hrali aj DOOM a zážitok z hrania bol výborný. Necítili sme žiadne oneskorenie ani lagy.

Ak herný počítač nemáte, môžete využiť službu GeForce NOW, čo je v podstate Netflix s hrami. Platíte 10 eur mesačne a máte prístup k stovke hier. Z technologického hľadiska je táto služba veľmi dobre spracovaná. Musí však dospieť – rozšíriť knižnicu dostupných hier a možno pridať funkcie, ako je napr. synchronizácia uložených pozícií zo STEAMu a možno aj priame importovanie hier, ktoré už na STEAMe vlastníte. Je možné, že sa toho časom dočkáme, pretože GeForce NOW umožní už v blízkej budúcnosti priamu integráciu hier zo služby Uplay. Zahráte si tak hry, ktoré už v Uplay vlastníte a medzi podporované funkcie patrí aj synchronizácia uložených pozícií a multiplayer.

Pokiaľ máte dostatočne rýchly a stabilný internet (35 Mbps+), GeForce NOW za vyskúšanie stojí. Prvý mesiac máte zadarmo a počas tejto doby sami prídete na to, či je služba pre vás atraktívna.

GeForce NOW je herný Netflix. Čoskoro umožní prepojenie so službou Uplay, čo sme si aj vyskúšali

Verdikt

SHIELD TV považujeme za zariadenie pre náročných divákov, ktorí chcú sledovať aj iný obsah, ako ponúka TV vysielanie. Na Slovensku je ich asi minimum, ale ak medzi nich patríte a hľadáte jeden prehrávač na všetko, SHIELD TV odporúčame. Zariadenie sme si v redakcii obľúbili práve kvôli tomu, že konečne máme všetky multimédiá a služby v jednom zariadení a na stole iba jeden diaľkový ovládač. Toto je veľká výhoda, až donedávna sme sa prepínali medzi trojicou zariadení a žonglovali s viacerými ovládačmi.

Herné funkcie SHIELD TV považujeme za príjemný bonus. Nový gamepad sme si obľúbili a oceňujeme, že sa dá používať aj s inými zariadeniami. Ponuka Android hier pre TV obrazovky neustále rastie a v ponuke nájdete aj kvalitné tituly. Nároční konzoloví hráči budú asi na hranie preferovať Xbox či PlayStation, avšak aj SHIELD TV dokáže herne zabaviť a ide o veľmi dobrý doplnok k hernému PC s grafickou kartou GeForce. Praktickým bonusom je funkcia multimediálneho servera Plex, vďaka ktorej môžete lokálne alebo cez internet pristupovať k multimédiám, uloženým vo vašom SHIELD-e doma.

Niekoho môže síce odradiť vyššia cena, avšak SHIELD TV je kvalitne spracovaný multimediálny prehrávač, ktorý je z hľadiska niektorých funkcií unikátom na trhu. Priame porovnanie s inými multimediálnymi zariadeniami, ako je Apple TV, rôzne no-name Android prehrávače a herné konzoly Xbox či PlayStation, nájdete v aktuálnom vydaní magazínu TOUCHIT 3/2017.

Cena: 220 EUR (SHIELD TV + gamepad + diaľkový ovládač)
Zapožičal: NVIDIA

Tento článok pôvodne vyšiel v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017 a bol doplnený o ďalšie informácie.

Prečítajte si aj:

NVIDIA SHIELD TV (2015) = SHIELD TV (2017). Vďaka novej aktualizácii

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit