Viacero platforiem začalo aktívne bojovať proti falošným správam.

Aj spoločnosť Microsoft, pridala do mobilnej verzie prehliadača Edge nástroj, ktorý pomôže odlíšiť skutočné správy od falošných, tzv. “fake news” správ.

Najnovšia aktualizácia sa dostala na platformy iOS aj Android. Pridáva funkciu s názvom NewsGuard, ktorá využíva vyškolených novinárov na hodnotenie spravodajských webových stránok. Hodnotenia sú založené na novinárskych štandardoch dôveryhodnosti a transparentnosti.

Pokiaľ chcete túto funkciu povoliť, je potrebné prejsť do ponuky nastavení prehliadača Microsoft Edge a kliknúť na Hodnotenie správ a následne je potrebné funkciu povoliť.

Po otvorení spravodajskej webovej stránky, hodnotenou NewsGuard, uvidíte na paneli s adresou URL buď zelený štít s bielym začiarknutím, alebo červený štít s bielym výkričníkom. Kliknutím na ikonu sú poskytnuté ďalšie informácie o stránkach, ktoré sú hodnotené funkciou NewsGuard.

Zelený štít, ktorý sa objavuje na stránkach, ako napríklad The New York Times, znamená, že lokalita všeobecne udržiava základné štandardy presnosti a zodpovednosti. Červený štít, ktorý sa objaví pri prehliadaní denníka Spojených štátov v Spojenom kráľovstve varuje, aby čitateľ postupoval opatrne, pretože táto webová stránka nedokázala dodržiavať základné štandardy presnosti a zodpovednosti.

Cieľom aktualizácie je získať správy zo stránok schválených NewsGuard a prijímať správy z menej dôveryhodných lokalít s malou rezervou. Upozorňujeme, že táto funkcia sa nachádza iba v mobilnej verzii prehliadača Microsoft Edge. Funkciu sme vyskúšali aj na slovenských weboch. V prípade aj najväčších spravodajských portálov na Slovensku sa vierohodnosť zatiaľ neprejavila, nakoľko tieto weby zatiaľ neprešli verifikáciou cez NewsGuard.

V prípade, že máte svoj obľúbený spravodajský portál a chcete vedieť, ako kvalitné informácie poskytuje, je možné odoslať žiadosť pracovníkom NewsGuard, na preverenie spoľahlivosti.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Domovská stránka

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.