Chyba sa udiala v kanárikovej verzii.

Ide o verziu určenú na testovanie a zisťovanie najnovších funkcií. To neznamená, že sa objavia vo verzii, ktorú máte vo Windows 10 alebo 11. Podľa webu Neowin sa v Edge Canary zobrazovala reklama na Microsoft Edge pri pokuse stiahnuť Google Chrome. Nejde o neobvyklú praktiku a na poli prehliadačov sa vedie súboj. Obaja softvéroví giganti si chcú čo najviac uhryznúť z reklamného trhu. Kontrolovať trh ale môžu iba v prípade, že používateľovi poskytnú kombináciu prehliadač plus vyhľadávač.

Podľa najnovších zistení by sa chyba nemala prejavovať v plnej verzii prehliadača, zobrazuje sa menšie upozornenie. Išlo len o testovaciu zostavu, no aj tak je reklamný prúžok v nej značne objemný. Zobrazuje sa napríklad pri zadaní „google chrome“ do vyhľadávača Bing. Toto je bežná praktika a Google robí to isté. Avšak vo vyhľadávači.

edge reklamaZdroj: TOUCHIT
Bežná reklama počas vyhľadávania v Bingu

Agresívna reklama, o ktorej hovoríme, sa zobrazila ako panel prehliadača nad načítanou stránkou na stiahnutie Google Chrome. Počas procesu sťahovania sa zobrazil ďalší banner, no ten už nezaberal toľko miesta, ako prvý uvedený.

edge reklamaZdroj: TOUCHIT
Reklamný panel pri pokuse stiahnuť Google Chrome

Bežne sa zobrazuje menšie okno s upozornením na Edge. Microsoft pridáva tlačidlo Prehľadávač bezpečne. Považujeme to mierne mätúce, pretože z pohľadu telemetrie a zberu údajov o používateľoch si Google ani Microsoft nemajú čo vyčítať. Ak chcete skutočne súkromný prehliadač, musíte použiť buď Vivaldi, Brave alebo Tor.

Zdroj: Neowin

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.