Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zdokonalená verzia 2,0-litrového naftového motora EcoBlue poskytuje vozidlu Ford Tourneo Custom zníženie spotreby paliva až o 6 %. Predstavený bol tiež nový výkonnejší variant s výkonom 185 k.

  • 48-voltové hnacie ústrojenstvo EcoBlue Hybrid sa pýši prvenstvom vo svojej kategórii a ponúka ďalšie zníženie spotreby paliva, najmä pri jazdení v meste s častým zastavovaním a rozbiehaním.
  • Modem FordPass Connect – umiestnený v prístrojovej doske – poskytuje Wi-Fi hotspot až pre 10 zariadení, pričom moderné technológie na podporu vodiča odteraz zahŕňajú systém aktívneho parkovacieho asistenta a systém udržiavania vozidla v jazdnom pruhu. Uvedenie systému FordPass v strednej Európe je plánované v priebehu roka 2020.
  • Osem-/deväťmiestny mikrobus Tourneo Custom zaznamenal posledný rok nárast predaja o 28 %.

Spoločnosť Ford oznámila, že vylepšený mikrobus Ford Tourneo Custom bude od polovice roka 2019 vybavený výkonnejšími a úspornejšími 2,0-litrovými naftovými motormi EcoBlue, novými inovačnými hnacími ústrojenstvami EcoBlue Hybrid a sofistikovanými technológiami na podporu vodiča vrátane systému aktívneho parkovacieho asistenta.

Sofistikovaný 2,0-litrový motor EcoBlue od spoločnosti Ford prešiel ďalšou optimalizáciou, vďaka čomu ponúka zníženie spotreby paliva až o 6%, čo prináša významné zníženie prevádzkových nákladov. Tento motor bude v ponuke aj ako variant s výkonom 185 k a krútiacim momentom 415 Nm, ktorého prednosťou je pohotovejšia akcelerácia a väčšia ťažná sila pri prevážaní až 9 pasažierov a batožiny.

Vylepšený model Tourneo Custom bude tiež prvým vozidlom vo svojej kategórii, ktoré ponúkne 48-voltovú technológiu mild-hybrid. Tá prinesie majiteľom a prevádzkovateľom vozidiel ešte výraznejšie zníženie nákladov na palivo. Nový variant EcoBlue Hybrid ponúka predpokladané dodatočné 3-percentné zníženie spotreby paliva, ktoré vychádza z analýzy podľa WLTP, a ďalšie výhody pri jazdení v meste s častým zastavovaním a rozbiehaním.

V modeli Tourneo Custom bola zavedená technológia modemu FordPass Connect, ktorý je umiestnený v prístrojovej doske a premieňa toto vozidlo na Wi-Fi hotspot pre až 10 zariadení.

Nové moderné technológie pomáhajú vodičom pri parkovaní alebo ťahaní prívesu a významne prispievajú k predchádzaniu kolíziám. A čo viac, s väčšou istotou dokážu vodičom pomôcť vyhnúť sa pokutám za prekročenie rýchlosti.

„Najnovšia generácia modelu Tourneo Custom zaznamenala nevídaný úspech u rôznych typov zákazníkov, ako sú napríklad:  služby luxusnej kyvadlovej dopravy, veľké rodiny, ale aj víkendoví dobrodruhovia,“ povedal Hans Schep, generálny riaditeľ pre segment úžitkových vozidiel spoločnosti Ford of Europe. „Aktuálne možnosti, ako je výkonnejší a úspornejší 2,0-litrový motor EcoBlue a unikátny systém pohonu EcoBlue Hybrid, budú aj naďalej znižovať prevádzkové náklady, čím prispejú k ešte väčšej príťažlivosti modelu Tourneo Custom.“

Po uvedení nového modelu na trh na začiatku roka 2018 – s úplne novým prvotriednym interiérom a novou štýlovou prednou maskou – predala spoločnosť Ford počas roka 17 100 mikrobusov Tourneo Custom, čo predstavuje 28-percentný nárast v porovnaní s predošlým rokom.

Väčší výber, čo sa týka výkonu a kultivovanosti

Vylepšenia sofistikovaného 2,0-litrového naftového motora EcoBlue zahŕňajú prepracovanú koncepciu turbodúchadla s malou zotrvačnosťou, ktoré pomáha poskytovať väčší výkon v rámci širšieho rozsahu otáčok motora. Systém vstrekovania paliva, ktorý zvyšuje špičkovú hodnotu plniaceho tlaku na 2 200 barov, prispieva k efektívnejšiemu spaľovaniu. V záujme zníženia trenia v motore majú nové oceľové piesty štíhlejší tvar plášťa, než mali predchádzajúce piesty z liateho hliníka. Olejové čerpadlo s variabilným prietokom znižuje parazitné straty prispôsobením dodávky oleja podľa potreby.

Podľa celosvetovo harmonizovaného testovacieho postupu pre ľahké vozidlá (WLTP) motor poskytuje až 6-percentné* zníženie spotreby paliva, pričom dodržiava najnovšie prísne emisné normy Euro 6. Okrem variantu s výkonom 185 k je 2,0-litrový motor EcoBlue tiež k dispozícii vo variantoch, ktoré poskytujú výkon na úrovniach 130 k a 105 k.

Do ponuky sa dostáva aj nová 48-voltová technológia mild-hybrid v podobe hnacieho ústrojenstva EcoBlue Hybrid. Je k dispozícii pre zvolené varianty s manuálnou prevodovkou a bola optimalizovaná na zníženie spotreby paliva. Štandardný alternátor je nahradený remeňom poháňaným štartérom/generátorom (BISG), ktorý umožňuje rekuperáciu a skladovanie energie počas brzdenia vozidla a nabíja 48-voltový lítiovo-iónový vzduchom chladený akumulátor. BISG tiež funguje ako elektromotor, pričom využíva uloženú energiu na podporu krútiaceho momentu motora počas bežnej jazdy a zrýchľovania, ako aj na zabezpečenie chodu podporných elektrických zariadení vozidla.

Moderná technológia Auto Start-Stop hnacieho ústrojenstva EcoBlue Hybrid sa automaticky uvádza do prevádzky vo viacerých situáciách vrátane situácie, keď vozidlo stojí so zaradeným prevodovým stupňom alebo keď sa vozidlo pohybuje zotrvačnosťou až do zastavenia. Vodič môže nastaviť rýchlosť jazdy zotrvačnosťou, pri ktorej sa aktivuje funkcia Auto Start-Stop. Na výber má z troch možností – 12 km/h, 16 km/h alebo 20 km/h.

Všetky hnacie ústrojenstvá modelu Tourneo Custom môžu využívať výhody plynúce z voliteľného režimu ECO, vďaka ktorému sa dá ešte viac znížiť spotreba paliva. Funkcia optimalizuje konfiguráciu a nastavenia vozidla tak, aby v čo najvyššej miere znižovali spotrebu paliva.

Technológie prepojenia a inteligentné technológie

Technológia modemu FordPass Connect je štandardom pri 4-palcovej aj dostupnej 8-palcovej dotykovej obrazovke. Každému cestujúcemu umožňuje využívať výhody pripojenia Wi-Fi. Prostredníctvom mobilnej aplikácie FordPass navyše ponúka prístup k radu funkcií, ktoré uľahčujú a zefektívňujú vlastníctvo a prevádzku vozidla. Tieto funkcie zahŕňajú stav vozidla, lokátor vozidla, uzamknutie/odomknutie na diaľku a pri variantoch s automatickou prevodovkou aj diaľkové štartovanie.

Pri fleetových a firemných používateľoch modem FordPass Connect rovnako umožní zákazníkom zlepšiť používanie vozidla a optimalizovať prevádzkové náklady prostredníctvom riešení, ako sú nové produkty Ford Telematics a Ford Data Services, ktoré prichádzajú na trh počas roku 2019.

Vodiči modelu Tourneo Custom majú prvýkrát k dispozícii technológie na podporu vodiča, ktoré zahŕňajú:

  • informačný systém mŕtveho uhla so systémom ťažného zariadenia sledujúci rozšírenú zónu mŕtveho uhla, ktorá pokrýva vozidlo s prívesom až do dĺžky 10 metrov,
  • adaptívny tempomat s inteligentným obmedzovačom rýchlosti, v ktorom sa spája funkčnosť systému rozpoznávania dopravných značiek a adaptívneho tempomatu, čím pomáha vodičom jazdiť v rámci príslušných rýchlostných obmedzení,
  • systém udržiavania vozidla v jazdnom pruhu, ktorý monitoruje vodorovné značenie na ceste pred vozidlom a aktívne podporuje vodiča bezpečným nasmerovaním vozidla do správneho jazdného pruhu pomocou „otočenia“ volantu správnym smerom,
  • aktívny parkovací asistent, ktorý pomáha zatáčať vozidlo do pozdĺžnych alebo kolmých parkovacích miest alebo von z nich, zatiaľ čo vodič ovláda akceleráciu a brzdenie vozidla,
  • prednárazový bezpečnostný systém s detekciou chodcov, ktorý využíva dopredu namierenú kameru a radar na rozpoznávanie chodcov alebo vozidiel na ceste a automaticky aktivuje brzdy, ak vodič nezareaguje včas na výstrahu. Systém odteraz dokáže rozpoznávať chodcov počas noci, ak sú osvetlení svetlometmi.

Model Tourneo Custom ponúka verzie s ôsmimi alebo deviatimi sedadlami, pričom zostáva jediným vozidlom vo svojej kategórii, ktoré ponúka šesť individuálnych sedadiel s možnosťou usporiadania dvoch zadných radov do konferenčného formátu. Na výber máte z verzií s krátkym alebo dlhým rázvorom. Dlhší model poskytuje dodatočný batožinový priestor za tretím radom sedadiel.

Medzi exkluzívne stupne výbavy patrí prvotriedna výbava Titanium X, ktorá v rámci štandardu obsahuje celokožené čalúnenie interiéru, hlasom aktivovaný komunikačný systém SYNC 3 s navigáciou a 8-palcovou dotykovou obrazovkou, spätnú kameru a bi-xenónové svetlomety. Pre zákazníkov, ktorí hľadajú dynamickejší vzhľad, je tu stupeň výbavy Sport, ktorý v sebe kombinuje motor s výkonom 185 k, kompletnú súpravu exteriérových karosárskych prvkov s dvomi pruhmi na kapote a unikátnymi 17-palcovým zliatinovými diskami. To všetko dopĺňa čiastočne kožené čalúnenie interiéru.

MotorPredpokladané emisie CO2 (kombinované) (g/km) NEDC CO2MPASPredpokladané emisie CO2 (kombinované) (g/km) WLTPPredpokladaná spotreba paliva (kombinovaná) (l/100 km) WLTP
 EcoBlueEcoBlue HybridEcoBlueEcoBlue HybridEcoBlueEcoBlue Hybrid
2,0-litrový motor s výkonom 185 k,

manuálna prevodovka

154 – 164137 – 147187 – 232183 – 2277,2 – 8,97,0 – 8,7
2,0-litrový motor s výkonom 130 k,

manuálna prevodovka

158 – 164137 – 145188 – 232183 – 2227,2 – 8,97,0 – 8,5
2,0-litrový motor s výkonom 105 k,

manuálna prevodovka

157 – 164Nie je k dispozícii187 – 232Nie je k dispozícii7,1 – 8,9Nie je k dispozícii
2,0-litrový motor s výkonom 130/185 k,

automatická prevodovka

161 – 180Nie je k dispozícii206 – 245Nie je k dispozícii7,9 – 9,3Nie je k dispozícii

Značky: