Vedci sa pri vývoji nových technológií čoraz viac inšpirujú prírodou.

To isté platí aj pri zostrojení najmenšej lietajúcej konštrukcie, akú boli ľudia doteraz schopní zostrojiť. Tvorcovia sa zjavne inšpirovali semenami stromov a spôsobom, akým lietajú a rozptyľujú sa iba pomocou vánku. Na tomto základe vedci vyvinuli celý rad drobných lietajúcich mikročipov, pričom najmenší z nich je iba o niečo väčší ako zrnko piesku. Tento lietajúci mikročip zachytáva vietor rovnakým spôsobom ako semená, a otáča sa ako vrtuľník smerom k zemi. 

Zdroj: Northwestern University

Mikroprvky, navrhnuté tímom z Northwestern University v Illinois, môžu byť vybavené ultraminiatúrnou technológiou vrátane senzorov, zdrojov energie, antén na bezdrôtovú komunikáciu a dokonca aj zabudovanou pamäťou na ukladanie údajov. 

Takto malá konštrukcia by sa mohla celkom efektívne používať pri veľmi nenápadnom monitorovaní. Tím inžinierov chcel navrhnúť zariadenia, ktoré by zostali vo vzduchu čo najdlhšie, čo by im umožnilo maximalizovať zber potrebných údajov.

Vedci sa domnievajú, že tieto zariadenia by sa mohli teoreticky zhadzovať z oblohy a rozptyľovať na monitorovanie sanačných prác v oblasti životného prostredia po úniku ropy alebo na sledovanie úrovne znečistenia ovzdušia v rôznych výškach. 

Otázkou pritom ostáva, do akej miery budú tieto samotné mikrolietadlá záťažou pre životné prostredie. Aj preto je potrebné dôkladne zvážiť účinné metódy zhodnocovania a likvidácie. Jedno z riešení je, že zariadenia budú skonštruované z materiálov, ktoré sa prirodzene resorbujú do životného prostredia prostredníctvom chemickej reakcie a/alebo fyzikálneho rozpadu na neškodné konečné produkty.

Aj z tohto dôvodu laboratórium vyvíja elektroniku, ktorá sa dokáže rozpustiť vo vode a konečné produkty sú pre životné prostredie neškodné.

Zdroj: ScienceAlert

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.