Android 4.4 je stále najrozšírenejšou verziou OS pre Android tablety.

Desiatky miliónov Androidom tabletov neboli počas dlhých rokov aktualizované. Kvôli tomuto faktu je ich zraniteľnosť hackermi veľmi vysoká. V niektorých prípadoch spoločnosť Google s podporou výrobcov udržiavala podporu pre tieto zariadenia. Najnovšie údaje o podiele operačného systému, ktoré zverejnila analytická spoločnosť Net Marketshare, ukazujú, že 13 % tabletov (jeden z ôsmich) stále používa systém Android vo verzii 4.4, ktorý má takmer sedem rokov.

Naposledy táto verzia systému Android dostala bezpečnostnú záplatu v októbri 2017, kedy bola vydaná oprava pre štyri zraniteľné oblasti, z ktorých dve boli považované za kritické.

Android KitKat

Zdroj: Droids On Roids

Ďalšie verzie 4.x (Android 4.0 až Android 4.3) predstavujú ďalšie 3 % z celkového podielu tabletov na trhu, zatiaľ čo zariadenia Android 5.x (Lollipop) tvoria takmer 10 % používateľskej základne, čo z neho robí druhú najobľúbenejšiu variantu systému Android.

Až miliarda Android smartfónov stále beží na verzii OS 6.x alebo staršej. Neaktualizované zariadenia sú však vystavené veľkému bezpečnostnému riziku. Kritici zdôraznili skutočnosť, že zariadenia s Androidom majú výrazne „kratšiu životnosť“ v porovnaní s inými operačnými systémami, ako sú Windows alebo iOS.

Nie je to tak dávno, čo sa tablety považovali za takmer plnohodnotnú náhradu notebookov. Realita je však úplne niekde inde. Populárne tablety, ktoré bežali na platforme Android 4.x, zahŕňajú modely Samsung Galaxy Tab 4 7.0, Samsung Galaxy Tab S 8,4 LTE, Sony Xperia Z2 Tablet LTE, Samsung Google Nexus 10 a pôvodný tablet Nvidia Shield.

Majitelia starších tabletov s Androidom by mali skontrolovať dostupnosť aktualizácií, zálohovať svoje údaje a chrániť svoje zariadenia pomocou antivírusových služieb.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Chyby v systémoch? Windows vôbec nie je na prvom mieste

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.