Prémiový reproduktor Beoplay A1 je skutočne niečo nezvyčajné.

Vyzerá netradične a prémiový zvuk dopĺňajú materiály. Hliníkové vyhotovenie je dostatočne odolné. Zároveň je vhodné na zvládnutie vysokého výkonu reproduktora. Ten v sebe ukrýva basový a jeden výškový menič. Reproduktor má ovládanie po kruhovej základni, ktorá je vyhotovená z mäkkého polyméru. Z pohľadu čistoty rozhrania je to veľmi dobre vyriešené, no stláčanie gumových tlačidiel je trochu nepohodlné. Reproduktor ale stačí zapnúť, vypína sa automaticky. Stačí do neho niekoľko minút neprehrávať hudobný obsah. Zároveň sa dá použiť na telefonovanie a tlačidlom s ikonou mikrofónu buď prijímate alebo ukončujete hovor alebo počas hovoru stlmíte mikrofón. LED diódy na signalizovanie príslušných funkcií sú jemné a nerušia. Toto býva pri mnohých reproduktoroch kameňom úrazu.

Je ideálny na prenášanie, keďže akumulátor umožní prehrávanie hudby až po dobu 24 hodín. Intenzívne sme reproduktor testovali a nabíjať sme ho museli zhruba raz za týždeň. Denne prehrával hudbu a využili sme ho aj na filmy. V prípade potreby sa dá zavesiť o koženú šnúrku doslova na klinec. Využijete ho tak napríklad na chate. Nabíjanie je riešené cez 3A vstup USB-C konektora. Komu by sa nechcelo párovať reproduktor cez Bluetooth, môže využiť linkový vstup.

Hudobne je tento model na špici. Má vynikajúce basy. Tie sú vďaka zosilňovaču do stropového výkonu 140 W silné a zároveň dynamické. Výšky a stredy sú jasné a dopĺňajú sa práve so zvukom z basového meniča. K reprodukcii nemáme výhrady a ak ho porovnáme rozmerovo, ide o jeden z najlepších reproduktorov na trhu. Cena je síce vyššia, no odpovedá kvalite, ktorú v takomto malom tele dostanete. Ani rozmerovo väčšie reproduktory nedosahujú kvalít modelu Beoplay A1. Tým, že je reproduktor kruhový, zvuk sa šíri priestorovo (360°). Logicky aj vďaka jeho tvaru nezáleží na tom, ako ho natočíte. Toto sa nám páčilo. Stačí položiť reproduktor do stredu miestnosti alebo pokojne aj na okraj a zvuk sa bude šíriť do okolia.

V prípade, že by ste mali dva tieto reproduktory, môžete ich aplikáciou pre Android alebo iOS spojiť do stereo režimu.

Hodnotenie:

+ kvalitné spracovanie, dizajnové vyladenie, hudobný výkon a kvalita zvuku, extrémne dlhá výdrž akumulátora
– žiadne podstatné

Cena: 249 EUR
Zapožičal: www.swp.sk

Verdikt

Bang & Olufsen Beoplay A1 je špičkový reproduktor, ktorý klame telom. Ak sa rozhodujete o kúpe univerzálneho reproduktora na hudbu hoci aj do obývačky, tento vrelo odporúčame. Je to opäť ďalší z reproduktorov, ktorý nepotrebujete ani počuť a vašou spokojnosťou si môžete byť istí.

Prehľad parametrov a hodnotenia testovaného reproduktora:

Označenie reproduktora / Technické parametreBang & Olufsen Beoplay A1
Typ1.1
Celkový výkon RMS [W]140
Frekvenčný rozsah [Hz]60 ÷ 24 000
Aux ináno
Bluetooth4.2
Výstup na slúchadlánie
NFCnie
Telefonovanieáno
Slot na microSD kartunie
Ovládaniehlasitosť, hudba, hovory
Výdrž na akumulátor [hod.]24
Vyhotoveniekov
Hodnotenie Výsledky
Kvalita zvuku5/5
Výbava5/5
Pomer cena / výkon4/5
Obchodné informácie Výsledky
Cena [EUR s DPH]249

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, ako súčasť veľkého testu reproduktorov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.