Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR pokračuje minister Raši v upratovaní.

Ako povedal na tlačovke, odhalili ďalší nezvládnutý krok bývalého vedenia. Tentokrát ide o projekt Konsolidovanej analytickej vrstvy,  ktorý mal pomôcť analytickým jednotkám na ministerstvách, ale aj ostatných inštitúciách štátnej a verejnej správy, rozhodovať sa na základe údajov a dát. Podľa Rašiho sme stratili hodnotu takmer 2 miliónov EUR a tiež 3 roky času.

„V podstate išlo o nástroj, vďaka ktorému sa štát bude rozhodovať na základe informácií a dát, nie pocitov. Projekt by automaticky vyhodnocoval údaje, ktoré vlastní štát v najdôležitejších oblastiach a analytikom by poskytoval všetko, čo potrebujú. Na základe týchto údajov mohlo Slovensko napredovať. Je to podobné, ako keď idete k lekárovi a očakávate, že sa bude rozhodovať na základe dát, a nie pocitov,“ povedal na tlačovke minister investícií Richard Raši.

Softvér pre analytikov mal obsahovať 20 dátových modulov, ktoré by priniesli strategické rozhodovanie štátu na základe informácií, ktoré sú na jednom mieste. Napríklad scenáre budúceho vývoja Slovenska, hodnotenie vplyvu vládnych politík, mapu dopytu po vzdelávacích službách, mieru a predikciu nezamestnanosti, odhad rastu a štruktúry HDP, ale aj to, ako sa bude vyvíjať priemyselná produkcia a mnohé ďalšie. Všetky tieto moduly by mohli mať obrovský prínos pre riadenie štátu, pretože by sa rozhodoval na základe informácií, dát a istoty.  

„Projekt dala pani Remišová spraviť štátnej firme Slovensko IT a vyhlasovala, že v porovnaní s projektom odhadom za 9 miliónov eur, ako som ho navrhol urobiť ja, ona to zvládla za 1,9 milióna eur a ušetrila daňovým poplatníkom milióny. Tých 9 miliónov samozrejme uviedla s DPH a 1,9 bez DPH, preto to upresním. Nami navrhovaný projekt by stál bez DPH 7,7 milióna eur,“ vysvetlil Raši.

„Vráťme sa ale k podstate problému. Pani Remišová  namiesto 20 modulov, ktoré by pomáhali riadiť štát, ich urobila 10, no sú absolútne nepoužiteľné. Stálo to síce necelé dva milióny eur, ale tieto dva milióny vyhodila do koša. Pretože jej moduly disponovali údajmi, ktoré už štát vlastní alebo sa dajú vytiahnuť z iných databáz alebo dokonca vygoogliť. Napríklad monitorovanie návštevnosti webu slovensko.sk a socipoist.sk či zber spätnej väzby na digitálne služby štátu. No, urobte si názor sami,“ vyhlásil šéf rezortu investícií.

„Konsolidovaná analytická vrstva mala byť národným projektom, ktorý by slúžil kompletne všetkým sektorom. V tejto dobe je nutné povedať, že riešenie, ktoré bolo vytvorené spoločne so Slovensko IT je nefunkčné a nie je v prevádzke. Miesto jednej zberne máme rozhádzané dáta po rôznych rezortoch a analytické jednotky nemajú aktuálne dostatočné nástroje na to, aby mohli tvoriť podklady pre tých, ktorí riadia túto krajinu,“ povedal štátny tajomník rezortu Ivan Ivančin.

„Cieľom projektu bolo vybudovanie dátovej infraštruktúry, kde by boli všetky dáta na jednom mieste. Tento nástroj mal slúžiť na rýchly zber dát, obsahovať očistené dáta a mať iné funkcionality, ktoré nám mali nejakým spôsobom napomáhať rýchlo spracovať kvalitné analytické výstupy. Bohužiaľ, túto pridanú hodnotu tento nástroj nemá,“ doplnil riaditeľ Inštitútu digitálnych a regionálnych politík Matúš Dubovský.

V aktuálnom programovom období bude ministerstvo investícií hľadať investičný kapitál na to, aby sa tento projekt vzkriesil. Lebo núdza o tieto dáta tu stále je. Ideme realizovať Konsolidovanú analytickú vrstvu tak, ako bola v prvopočiatku zamýšľaná, aktualizujeme ju a prispôsobíme tomu, v akej dobe žijeme,“ uzavrel Ivančin.

Zdroje: MIRRI, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky: