Na Úrade vlády bola pod vedením ministerky Remišovej predstavená aplikácia na zelený COVID pas. Základná jej charakteristika je, že je jednoduchá. Výhodou je, že funguje aj off-line, na jej funkciu tak nemusíte mať neustále pripojenie na internet. Mala by uľahčiť naše cestovanie.

GreenPass ako aplikácia na poriadok v certifikátoch

Aplikácia sa volá GreenPass a dá sa použiť na telefónoch s operačnými systémami iOS a Google Android, zatiaľ nie Huawei. Využíva fotoaparát na to, aby ste načítali QR kód, ktorý po novom dostanete vtedy, keď pôjdete na testovanie PCR alebo AG, prípadne ste dostali potvrdenie o prekonaní choroby alebo ste kompletne zaočkovaní. Tento QR kód bude vystavovať NCZI a pôjde o spojené údaje o vás ako osobe a vašich vyšetreniach. Občas sa tiež bude môcť rozhodnúť, ktoré dáta bude chcieť zobraziť pri preukazovaní.

GreenPass udržiava poriadok vo vašich COVID certifikátoch.

GreenPass udržiava poriadok vo vašich COVID certifikátoch. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Táto aplikácia dokáže sústreďovať COVID certifikátmi pre pre iné osoby – myslené je to tak, že rodičia môžu v nej umiestnené mať aj certifikáty patriace ich deťom.

OverPass

V telefóne tak budete mať viacero potvrdení, ktorými sa môžete preukázať kontrolným orgánom. Tieto orgány budú vybavené špecializovanou čítačkou – aplikáciou OverPass, ktorá dokáže prečítať údaje z QR kódu, kde sú zároveň uschované aj niektoré osobné údaje. Spolu s dokladom totožnosti tak bude možné prepojiť informácie o vašich testoch a iných COVID-19 certifikátoch s vašou osobou a tak bude jasné, či môžete vstúpiť do daného priestoru alebo odobrať isté služby. QR kód nebude možné načítať bežným telefónom bez tejto kontrolnej aplikácie.

S aplikáciou OverPass sa dá overiť, aký máte certifikát.

S aplikáciou OverPass sa dá overiť, aký máte certifikát. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Všetko závisí od údajov v NCZI

Podstatné teda bude to, aby sa vaše údaje ocitli na serveroch NCZI a boli zadané správne. To súvisí s celým procesom od testovacích či vakcinačných centier až po vaše údaje v databázach štátu. Ako sme sa dozvedeli na našu otázku, forma spätnej väzby, keď ste napr. očkovanie už absolvovali, ale v databáze o tom nemáte záznam v podobe textovej správy tu zakomponovaná nie je. Musíte naozaj volať na NCZI. Len pripomíname informáciu, ktorú sme získali na Ministerstve zdravotníctva, že priemerný čas dovolania sa na call centrum MZ je v špičke 8 minút.

Čo to stálo?

Spomenutá aplikácia nie je zatiaľ dostupná verejnosti, stane sa tak počas ďalšieho mesiaca. Momentálne prebiehajú penetračné testy. Za aplikáciou stojí štátna spoločnosť Slovensko.IT z Košíc. Cena za 4 aplikácie (GreenPass a OverPass a pre iOS a Androiud) je 150 000 eur.

Za aplikáciou stojí Slovensko.it. Prezentuje Pavol Miroššay, CEO tejto firmy.

Za aplikáciou stojí Slovensko.it. Prezentuje Pavol Miroššay, CEO tejto firmy. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Daný QR kód z vašich vyšetrení a COVID certifikátov si samozrejme môžete odfotiť a uložiť do galérie aj bez tejto aplikácie a bude to fungovať (ak danú fotku budete vedieť nájsť). Samotná aplikácie prináša v tom skôr poriadok, aby ste vedeli rýchlo vyhľadať vaše certifikáty a mali v tom prehľad. Niečo iné je potom aplikácia na overovanie týchto kódov.

Aplikácia je stále vo vývoj, snáď pribudnú aj ďalšie skutočne smart funkcie. Aplikácia prejde bezpečnostným auditom. To, čo sme videli dnes je prototyp tejto aplikácie a mal by na 90 % odpovedať finálnej aplikácii. Očakáva sa, že pribudne PIN kód na zabránenie neoprávnenému prístupu do aplikácie.

Bohužiaľ spolupráca medzi krajinami n apr. v rámci EU nie je v tejto oblasti zatiaľ dohodnutá. Spustenie aplikácie je naplánované 26. 6. 2021.

Čo pre ľudí bez smartfónov?

Na NCZI existovať samoobslužné centrum, kde sa bude dať vytlačiť papierovú verziu týchto údajov. V podstate sa to bude dať urobiť kdekoľvek na miestach štátnej správy, kde je prístup k internetu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.