Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Otázka dlhodobej udržateľnosti, či už materiálno-technického vybavenia, energetickej úspornosti objektov či spotreby nevyhnutných potrieb rezortu je pre ministerstvo vnútra mimoriadne prioritná. Už dva roky preto rezort aktívne pristupuje ku krokom, preiehajú napríklad rekonštrukcie budov, či investovanie do tovarov, ktoré trend udržateľnosti nasledujú, a tým reagujeme aj na súčasnú energetickú krízu.

Vláda Slovenskej republiky 28. septembra 2022 schválila návrh opatrení na zníženie spotreby energií vo verejných budovách a názvom Verejná správa ide príkladom. V administratívnych budovách je cieľom v období od 1. októbra 2022 do 30. apríla 2023 znížiť spotrebu energií o 15 % v porovnaní s obdobím od 1. októbra 2019 do 30. apríla 2020.

„Po vnútornej analýze sme pristúpili k aplikácií opatrení, ktoré dokážu priniesť okamžité úspory. Prijateľne sme znížili napríklad teplotu vykurovania,  zamestnancom zároveň prišlo usmernenie, aby nevyužívali nepotrebné elektrické spotrebiče na svojich pacoviskách. V procese je tiež inštalovanie odrazových panelov za radiátory a zbytočné neosvetlovanie exteriéru budov,“ vysvetlil minister vnútra Roman Mikulec.

Z dlhodobých aktivít na zvýšenie energetických úspor sa taktiež plánuje:

  1. hydraulicky vyregulovať tepelné sústavy,
  2. zaizolovať tepelné rozvody,
  3. osadenie termoregulačných hlavíc.

„Dejiny ukazujú, že krízu prežije najlepšie len dobrý hospodár. Aj takýmto spôsobom chceme občanom ukázať, že ako štát vieme byť dobrým hospodárom, vieme šetriť finančné prostriedky aj životné prostredie a to bez toho, aby znížilo kvalitu poskytovaných služieb pre občanov,“ doplnil minister vnútra Roman Mikulec.

V rámci zefektívnenia je zároveň odporúčané zamestnancom ministerstva vnútra, ktorým to povaha práce dovoľuje, rozvrhnúť pracovnú dobu od 08:00 h do 16:00 h s cieľom maximálneho využitia denného svetla v zimnom období.

Značky: