Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Európsky futbalový trh dosiahol v sezóne 2018/2019 rekordné tržby v celkovej výške 28,9 miliardy EUR. Veľkej päťke, teda piatim najväčším európskym ligám, aj naďalej dominuje anglická Premier League. Na druhom mieste sa umiestnila španielska La Liga, ktorá na pozícii nahradila nemeckú Bundesligu.

Deloitte aj tento rok pripravil hodnotenie financií vo futbale s názvom „Annual Review of Football Finance 2020“. Ide už o 29. výročnú štúdiu, z ktorej vyplýva, že za sezónu 2018/2019 zarobila Veľká päťka 17 miliárd EUR, čo predstavuje 9 % nárast oproti predošlému ročníku. Najväčší podiel na zisku majú kluby Premier League, a to 5,9 miliardy EUR. Španielske kluby La Ligy zarobili spolu 3,4 a nemecké kluby 3,3 miliardy EUR. Najvyšší nárast výnosov zaznamenali talianska Seria A a francúzska Ligue 1. Talianske kluby s výnosmi vo výške 2,5 miliardy EUR znamenali 11 % nárast a francúzske kluby dokonca 12 % s 1,9 miliardy EUR.

Kontinuálny rast, tentokrát o 2 percentuálne body, sa potvrdil aj v podieloch vynaložených prostriedkov z výnosov klubov na platy hráčov. V sezóne 2018/2019 predstavoval 61 %. Zároveň pokračuje aj trend v raste rozdielov medzi výnosmi jednotlivých líg a klubov. Polarizáciu prehĺbi aj pandémia COVID-19, keďže väčšie kluby majú svoje príjmy zmluvne lepšie chránené ako tie menšie, ktoré sú závislé od príjmov z dohôd v jednotlivých sezónach.

V sezóne 2019/2020 štúdia predpokladá zníženie príjmov najväčšej Premier League o približne 1,1 miliardy EUR. Polovicu straty predstavuje nevratný výpadok príjmov zo zrušených a omeškaných zápasov a súvisiacich vysielacích práv, ako aj zápasov odohraných bez divákov. Zvyšok vypadnutých príjmov bude presunutý do ďalšieho fiškálneho obdobia kvôli odloženiu neodohranej štvrtiny súťaže. Možno teda predpokladať, že sezóna 2020/2021 bude z pohľadu výnosov rekordná.

„Predpokladáme, že reštartovanie Premier League a niektorých ďalších súťaží spôsobí rýchle ozdravenie finančných výsledkov, keďže niektoré príjmy z vysielacích práv na rok 2019/2020 sa presunú do finančného roku 2020/2021. Vytvorí sa tak priestor na vyrovnanie rozdielov v príjmoch,“ doplnil Dan Jones, partner a vedúci skupiny Sports Business Group v Deloitte.

Pozíciu európskej šiestej najbohatšej ligy tesne obhájila Ruská Premier League (RPL), a to aj napriek poklesu príjmov o 8 % na 61 miliónov EUR. Ďalšia v poradí, turecká Süper Lig, vykázala nárast výnosov o 2 % a dotiahla sa tak na ruskú najvyššiu súťaž. Rast výnosov zaznamenali aj ligy v Belgicku, Holandsku a Rakúsku.

Celú štúdiu Deloitte Annual Review of Football Finance 2020 nájdete tu.

Značky: