Prehľad služieb na ukladanie fotografií v cloude. Sú zadarmo aj za poplatok.

Pevné disky alebo úložisko v smartfónoch majú čoraz väčšiu kapacitu. Napriek tomu sú cloudové služby na fotografie stále vítaným doplnkom. Dajú sa využiť najmä z pohľadu zálohovania alebo ďalších možností, ako napríklad pristupovať k fotografiám z rôznych lokalít alebo možnosti zdieľania.

Trend, kedy internet znamenal zadarmo, sa mení už niekoľko rokov. Za služby treba platiť a to najmä ak chcete niečo navyše alebo mať viac súkromia. Kedysi bol etalónom rozdávania Google. Pred 3 rokmi bola služba Google Fotky úplne zadarmo pre komprimované fotografie.

Išlo o zálohu vašich fotografií napríklad zo smartfónu ale aj z fotoaparátu. Na to, aby ste mali neobmedzené úložisko zadarmo, bolo potrebné fotografie komprimovať prostredníctvom nastavených algoritmov v tejto službe. Google ich nazýval ako vysokokvalitné fotografie. My však vieme, že išlo o komprimované fotografie, ktoré sa vzďaľovali od pôvodných vysoko kvalitných fotografií. Nehovoriac o raw súboroch. Navzdory tomu to bola a stále je dobre použiteľná služba.

Zoner Photo Cloud

Niektoré služby tohto typu sú viazané na predplatné v rámci aplikácie, ako napríklad Zoner Photo Cloud na aplikáciu Zoner Photo Studio. V rámci predplatného, ktoré stojí 49 eur ročne, získavate priestor 20 GB. Dokúpiť sa dá ďalší, napríklad 50 GB za 3,99 eur mesačne. Stále ste ale viazaní na aplikáciu, pretože poskytuje prístup do cloudového priestoru. Obmedzením môže byť najmä to, že funguje len v rámci systému Windows.

zoner photo studio cloudZdroj: TOUCHIT

Zadarmo: nie je

Platené: súčasťou aplikácie za 49 eur / rok

Fotky Google

Toto sa však od 1. júna 2021 zmenilo a neobmedzené úložisko dostalo kapacitu 15 GB. Nešlo o oddelený priestor pre fotografie, ale o kompletné zdieľanie tohto priestoru v rámci služieb Google. Dátovú kapacitu ste si mohli zaplniť nielen fotografiami, ale aj emailovými správami či súbormi v službe Disk.

Na získanie väčšieho dátového priestoru je treba použiť službu Google One, ktorá prináša ďalšie funkcie, ale najmä zvýšenie veľkosti disku na ukladanie vašich dát. A to nielen fotografií, ale celkovo v rámci všetkých služieb tohto poskytovateľa.

Využiť môžete mobilné aplikácie pre Android a iOS. V posledných rokoch sa táto služba sústreďuje na doplnkové funkcie, ako napríklad automatické triedenie fotografií, prípadne jednoduchšiu zálohu alebo úpravu fotografií prostredníctvom umelej inteligencie. Z fotografií sa dajú odstraňovať objekty, premiestňovať alebo upravovať rozmazané fotografie.

Zadarmo: 15 GB

Platené: Google One 100 GB za 1,99 eur prípadne ďalšie balíky

iCloud Fotky

Podobne ako pri Google, aj tu je aplikácia prepojená s platformou iOS. V rámci bezplatnej registrácie zariadenia, na ktorom budete používať účet iCloud, získate 5 GB priestoru. Aplikácia sa dá používať aj na webe alebo s Windows. Na smartfóne Android dostupná nie je a je treba použiť webové rozhranie.

Služba podporuje zdieľanie fotografií a knižníc, ako aj automatické zálohovanie fotiek z vašich zariadení. Má tiež automatické triedenie fotografií na základe osôb alebo miesta a obsahuje vstavaný editor na priame úpravy.

Zadarmo: 5 GB

Platené: 0,99 eur/ mes. za 50 GB prípadne ďalšie balíky

OneDrive

Priestor, ktorý je spájaný najmä s balíkom Microsoft 365. Zadarmo dostanete 15 GB dát. Používatelia, ktorí majú predplatné v rámci Microsoft 365, získajú 1024 GB cloudového priestoru. Ide o službu, ktorá umožňuje nahrávať rôzne typy súborov a s priestorom na fotografie sa delí v rámci jedného úložiska.

Nechýba podpora mobilných aplikácií ako aj dobre použiteľné webové rozhranie. Fotografie sa dajú z mobilných zariadení automaticky zálohovať. K dispozícii je automatické vytváranie albumov na základe lokality alebo podľa rozpoznávania tvárí. Nechýba možnosť vytvorenia vlastných albumov a ich zdieľania.

Zadarmo: 15 GB

Platené: Len v rámci predplatného Microsoft 365, 100 GB pre verziu Basic za 20 eur / rok

Flickr + SmugMug

Služba Flickr bola založená pred 20 rokmi a pôvodne ju vlastnila firma Yahoo. V roku 2018 prešla pod vlastníctvo SmugMug. Dnes už pôsobí zastarano a je lepšie sa registrovať na SmugMug. Napriek tomu Flickr ponúka v rámci bezplatného účtu možnosť nahrať 1000 fotografií alebo videí. Počítajú sa súbory, nie ich veľkosť. Služba poskytuje systém značenia a kategorizáciu fotografií, ako aj vytváranie rôznych albumov alebo kolekcií.

Jej výhodou je, že vývojári sa môžu napojiť na službu prostredníctvom API. Flickr je dostupná pre aplikácie Android a iOS a takisto sa dá použiť webové rozhranie. V rámci použitia so smartfónom nechýba automatické nahrávanie vašich fotografií. Služba by sa dala charakterizovať ako komunitná pre fotografov, ktorí chcú zdieľať svoje súbory.

Zadarmo: 1000 fotografií

Platené: 72,99 eur / rok

SmugMug sa dá používať zadarmo iba na 14 dní. Potom je potrebné vybrať si z dvoch predplatných. V oboch prípadoch získate neobmedzené úložisko fotografií. Je vhodná viac na reprezentačné účely ako na obyčajné ukladanie fotografií. Stále sa dá využiť ako záloha vašich výtvorov, avšak tu získavate možnosť prezentácie prostredníctvom preddefinovaných šablón vo forme webové webových prezentácií.

Viac ako na zdieľanie fotografií s rodinou je služba určená profesionálnym fotografom alebo štúdiám, ktoré chcú vytvárať fotografie pre svojich klientov a mať prezentačné zostavy fotografií pre svoje publikum (klientov).

Zadarmo: 14-dňová skúšobná doba

Platené: 295 USD / rok alebo 461 USD / rok

500px

To je tiež služba založená s cieľom prinášať fotografom odmenu za svoju prácu. Je zameraná na profesionálnych fotografov, ktorí chcú monetizovať svoju tvorbu. Jej výhody sú najmä v pomoci pri licencovaní fotografií, ktoré by chceli predávať. Nechýbajú rôzne funkcie na triedenie a sledovanie štatistík obľúbených fotografií, na základe ktorých sa môžu fotografií rozhodnúť prispôsobiť svoju tvorbu.

Vzhľadom na obmedzenia sa nehodí na bežné zálohovanie fotografií. Zadarmo sa dá nahrať iba 21 fotografií behom 6 dní. Potom sa počítadlo vyresetuje a k dispozícii bude opäť 21 fotografií k uploadu.

Zadarmo: 21 fotografií každých 6 dní

Platené: 59,88 USD / rok

Cryptee

Pri tejto službe treba dodať, že väčšina ostatných služieb na ukladanie fotografií na internete nie je skutočné súkromná. Neznamená to, že sa vám do fotografií dostane ktokoľvek bez hesla. Znamená to, že poskytovateľ tejto služby dokáže dešifrovať vaše fotografie a iné súbory.

Cryptee na to ide inak a od základu ponúka otvorený zdrojový kód a šifrovanie súborov AES-256. Pozor na to, že ak stratíte váš šifrovací kľúč a heslo nedokážete fotografie obnoviť. So zvýšenou bezpečnosťou treba akceptovať aj toto riziko a o prístupové údaje sa dobre postarať.

Na začiatok si môžete službu vyskúšať zadarmo a získate priestor 100 MB. Vyššie dátové kapacity sú spoplatnené. Fotografie sa dajú pridať do albumov ukrývať v rámci úložiska a označovať ako obľúbené. Z pohľadu dátového úložiska na fotografie ide o veľmi jednoduchú službu. Je to ale aj klasický cloudový disk, ktorý je vhodný na ukladanie súborov a vytváranie dokumentov so zabudovaným editorom.

Zadarmo: priestor 100 MB na fotografie a dokumenty

Platené: 10 GB za 3 eur / mes. prípadne ďalšie balíky

Photobucket

Ide o platenú službu, ktorú si môžete na 7 dní vyskúšať zadarmo. Podporuje automatické zálohy zo smartfónov na Androide a iOS, vytváranie albumov a rôzne funkcie na triedenie fotografií. V oboch prípadoch získavate priestor s kapacitou 1 TB. Treba si dať pozor na to, že zdieľanie fotografií je možné až od drahšieho predplatného. To obsahuje aj pokročilé nástroje na priamu úpravu fotografií a možnosti prehrávania videa.

Ide o službu, ktorá sa veľmi podobá na služby ako sú Fotky Google. Ide skôr o riešenie pre používateľov, ktorí nechcú byť viazaní na niektorú z týchto služieb a chcú použiť rovnocennú alternatívu od nezávislej firmy.

Zadarmo: nie je

Platené: 50 USD / rok alebo 80 USD / rok

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.