Štatutári štátnej či verejnej správy i ďalší ľudia už pre vydanie certifikátov a pečatí nebudú musieť cestovať do Bratislavy. Všetko vybavia u notára.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) zjednodušuje vydávanie mandátnych certifikátov a kvalifikovaných pečatí, ktoré sú potrebné na elektronický podpis, resp. orgány verejnej moci ich potrebujú na autorizáciu a pečatenie svojich rozhodnutí. Vo štvrtok (10. 11.) o tom informovala podpredsedníčka vlády a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

Doteraz sa toto vydávanie robilo iba v centrálnom pracovisku v Bratislave, čo predstavovalo viaceré úskalia. Predstavte si, že ste riaditeľ školy, alebo riaditeľka škôlky niekde na východnom Slovensku. Aby ste mohli podpisovať elektronicky, teda aby ste získali pečať, alebo mandátny certifikát, tak ste museli cestovať celý deň do Bratislavy a naspäť, vysvetlila Remišová, podľa ktorej to bolo mimoriadne nekomfortné a sťažovalo to využívanie elektronických služieb štátu.

Po novom ich štát bude vydávať v spolupráci s notármi a notárskou komorou na viac ako 331 miestach po celom Slovensku. U notára bude možné vybaviť všetko, čo je potrebné na získanie mandátneho certifikátu, alebo elektronickej pečate.

Kvalifikované pečate a mandátny podpis využívajú nielen riaditelia škôl a škôlok, ale aj štatutári domovov sociálnych služieb či novozvolení starostovia a primátori. „Každé úradné rozhodnutie potrebuje takúto pečať na to, aby ho štatutár mohol podpísať,“ podotkla ministerka, podľa ktorej ide mesačne o viac ako 64 000 jednotlivých úkonov.

Zjednodušenie a uľahčenie procesu

Ako nadviazal generálny riaditeľ Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) Pavel Karel, doterajší proces vydávania pečatí a certifikátov bol pomerne komplikovaný. Klient si musel napísať žiadosť, potom si dohodol návštevu v centre v Bratislave a musel si zaobstarať kvalifikované zariadenie na uloženie pečate či certifikátu. Potom v dohodnutom termíne vycestoval do Bratislavy, kde mu ju vydali a následne sa musel vrátiť do miesta trvalého bydliska.

Po novom navštívi pracovisko notára, ktorý stotožní jeho poverenia a doklady do žiadosti. Následne bude žiadosť elektronicky doručená do NASES-u, u nás sa vydá mandátny certifikát na QSCD zariadenie, ktoré budeme spravovať a vydávať u nás, teda si ho klient nemusí zháňať sám. Potom sa poštou bezpečne doručí zariadenie aj s podpismi a po jeho doručení sa odošle PIN a PUK na jeho aktiváciu,“ načrtol Karel.

Prezident Notárskej komory Miroslav Gregor doplnil, že pri vydávaní pečate a certifikátu orgán verejnej moci skontaktuje notára, ktorý s ním spíše žiadosť, overí jeho totožnosť a oprávnenie konať za daný subjekt.Na základe toho zhromaždí celú žiadosť a vygeneruje ju smerom k NASES. Tým je proces z jeho strany ukončený,“ povedal Gregor s tým, že už nasleduje len doručenie, ako ho opísal riaditeľ NASES.

Podľa Remišovej plánujú podobne zjednodušovať a zefektívňovať aj iné elektronické služby štátu a odstraňovať z nich byrokaciu.

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.