Legislatívna regulácia sociálnych sietí je jedným z aktuálnych zámerov podpredsedníčky vlády a ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej (Za ľudí).

Uviedla to v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo s tým, že sociálne siete sa podieľajú na zbytočnom rozdeľovaní spoločnosti.

V nadväznosti na nenávistné prejavy na sociálnych sieťach som predložila na koaličnú radu nový návrh zákona na prísnejšiu reguláciu platforiem. Sociálne siete zarábajú miliardy eur na šírení nenávisti – čím nenávistnejší príspevok, tým viac lajkov a zdieľaní – a nenesú za to absolútne žiadnu zodpovednosť,“ konštatovala Remišová.

Často ide podľa nej o obsah, ktorý je v rozpore s našou legislatívou. „Chceme, aby platformy niesli zodpovednosť a aby nemali malú pokutu, ale veľkú, významnú pokutu, ktorá ich bude odraďovať od takéhoto konania,“ povedala podpredsedníčka vlády.

Remišová tiež spomenula, že takúto legislatívu majú napríklad v Nemecku, ktoré ju zaviedlo pre pravicový extrémizmus a rôzne fašizujúce tendencie. „Tento náš zákon v zásade kopíruje nemeckú cestu,“ dodala.

Ako sama povedala, sloboda slova je pre ňu jedna z najväčších hodnôt a výdobytkov demokracie, ale nenechávať voľne prístupné stránky, kde vyzývajú mládež k samovraždám a násilným činom je základná ochrana bezpečnosti v spoločnosti.

Poznamenala tiež, že útočník, ktorý nedávno napadol spolužiakov sekerou, a vrah ktorý zastrelil dvoch ľudí na Zámockej ulici v Bratislave, sa podľa nej radikalizovali práve na rôznych portáloch, kde sa šíria absurdné konšpirácie.

Otázna vymožiteľnosť

Podrobnosti návrhu nového zákona zatiaľ nie sú známe, avšak aj po jeho prípadnom schválení bude prípadná vymožiteľnosť otázna.

Slovensko je pre technologických gigantov ako Meta, čo je materská spoločnosť Facebooku aj Instagramu, okrajový trh. Už len samotné vymazávanie nenávistných komentárov či blokovanie používateľov, ktorí šíria evidentne klamlivé informácie, je nedostatočné, vágne a neraz úplne absentuje. Najvhodnejšie by bolo regulovať sociálne siete priamo na úrovni Európskej únie.

Naopak, príkladom úspešného zásahu voči sociálnej sieti môže byť Nemecko. Začiatkom tohto roka pohrozilo komunikačnej platforme Telegram zablokovaním v krajine s možným rozšírením zákazu na celú Európsku úniu, ak sieť nezačne zasahovať proti kanálom, na ktorých sa združujú extrémisti, radikáli a šíritelia nepravdivých informácií o očkovaní či 5G.

Hrozba v tomto prípade pomohla, keďže Telegram začal niektoré problémové kanály v Nemecku mazať. Napriek tomu však stále patrí k platformám, na ktorých sa nenávistný a klamlivý obsah šíri ľahko.

Zdroj: vlastné, Braňo Závodský Naživo

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.