Pozor na to, aby ste nakoniec neskončili so zoznamom plným článkov na prečítanie.

Roky používam službu Instapaper. Pokojne si namiesto nej doplňte ekvivalent Pocket, ak preferujete túto službu. Ich princíp je rovnaký. Odložíte si tu článok na prečítanie a nebude vás rušiť komplexnosť webových stránok.

Obsahu, ktorý chceme prečítať je niekedy príliš veľa. Niečo nás na webe zaujme, no teraz na to nemáme čas. Uložiť si záložku do prehliadača síce môžeme, no tie potom nemáme v mobile alebo v počítači. Prípadne máme a takto sa nám zbierajú záložky na zaujímavosti, ktoré si chceme raz prečítať.

Služba Instapaper je výborná v tom, že vytiahne zo stránky len skutočný článok bez ďalších prvkov. Áno aj bez reklám, postranných nástrojov, líšt a ďalších prvkov na webovej stránke.

Druhou výhodou je, že poskytne čítanie aj keď nemáte prístup na internet alebo ho máte a nechcete si míňať dáta surfovaním na webe. Články, ktoré ste si uložili do tejto služby máte stiahnuté do smartfónu a potom si ich môžete kedykoľvek prečítať. Výborná vec na nerušené čítanie, tiež pohodlnejšie ako na webe. Na tento účel sa dá použiť režim čítania v internetovom prehliadači.

Takto ale máte samostatnú aplikáciu (službu), kde si články odošlete a omylom si ich nezmažete tak, ako by ste si povedzme nechávali otvorené karty v prehliadači. Celkovo je to jeden z najlepších spôsobov, ako čítať texty. Nechýbajú obrázky alebo vnorené videá.

Tie sa ale nesťahujú a zapnú sa až po ťuknutí na displej. V aplikácii je na výber typ fontu, jeho veľkosť a farba podkladu. Môžete využiť čítanie na čiernom podklade s bielym písmom alebo si zapnúť sépiový podklad. Veľmi sa to podobá na čítačku elektronických kníh.

Pre tých z vás, čo si chcete čítať na notebooku, je tu webová stránka www.instapaper.com. Po prihlásení na nej nájdete svoje články. Tu sa bude zobrazovať aj odhadovaný čas na dočítanie článku podľa toho, ako budete rolovať text na obrazovke. Aj toto je príklad, ako využiť konvertibilný notebook na čítanie dokumentov. V zvislom režime máte poriadny počet riadkov na čítanie vašich textov.

Články si môžete archivovať alebo odstraňovať. Na tie najzaujímavejšie z nich tu máte samostatný priestor. Zostanú vám trvale a nebudú sa vám pliesť v hlavnom zozname.

Služba je zadarmo, no aj za poplatok. Je na vás či využijete funkcie zvýrazňovania textu, full-textového vyhľadávania alebo jej ďalšie možnosti.

Články do Instapaperu dostanete jedným kliknutím na tlačidlo v prehliadači. Je na to rozšírenie, stačí ho nainštalovať. V smartfóne to funguje podobne. Ste v prehliadači, nájdete článok, ktorý vás zaujme a otvoríte ho. Potom ťuknete na zdieľanie a vyberiete Instapaper. Hotovo a články sa po zapnutí aplikácie stiahnu off-line.

Používate nejakú podobnú aplikáciu zameranú na čistejšie čítanie textov bez balastu na webe? Napíšte mi tip.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Roman odporúča: Inteligentné hodinky Huawei Watch GT ma naučili behať

 

 

 

 

 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.