Miss AI bude predstavovať hyperbolu v postojoch ku kráse.

Kontroverzná súťaž krásy, ktorú môžete vidieť na Instagrame, bude predstavovať neférovú výhodu. S kráskami vymodelovanými cez AI sa bude len ťažko súťažiť. Nejde len o fikciu, ale o skutočné ocenenie osôb, ktoré neexistujú a poznáme aj prvé tri miesta. Na novú súťaž krásy upozornil web ArsTechnica.

Ďalšie detaily nájdete aj na webe miss-ai.webflow.io. Tu medzi hlavnými „výherkyňami“ nájdete aj hodnotiacu komisiu. Pozrite si fotografie a popravde aj obrázky členov komisie sú ľahko zameniteľné s AI výtvormi. Rozlíšiť, čo je a čo nie je AI obrázok bude čoraz ťažšie. Firmy síce vytvárajú alianciu, ktorá bude dodržiavať pravidlá, no čo firmy a pôvod výtvorov a nástrojov nezávislých od aliancie?

Na prvom mieste sa umiestnila fiktívna influencerka z Maroka s menom Kenza Layli. Má viac ako 200 000 sledovateľov. Na generovanie obrázkov sa dá použiť nástroj Stable Diffusion, ktorý je zadarmo a nemá reštriktívne obmedzenia. Plnú funkciu využijete po spustení na vlastnom počítači. Nástrojom Dreambooth dokážete vyladiť detaily na už hotovom obrázku.

miss AI 2024 winnersZdroj: miss-ai.webflow.io

Kauza nie je len o súťaži a o vytváraní falošnej objektivity krásy. Poslúži aj ako reklama nástrojom na vytváranie takéhoto obsahu. Je tu riziko, že v budúcnosti bude čoraz viac obrázkov falošných a nemusia sa týkať len takejto banality, akou je súťaž krásy. Deep fake videá sa objavujú už niekoľko rokov a s novými technológiami budú čoraz dôveryhodnejšie. Dnes ich ešte vieme spoľahlivo rozpoznať takpovediac „od oka“.

Už dnes je TikTok ale aj Instagram kritizovaný za negatívne vplyvy na psychiku mladých používateľov. TikTok sám o sebe ako aplikácia predstavuje nebezpečenstvo, keďže zbiera dáta od používateľov. Vytváranie nerealistických predstáv o vzore ženskej krásy či mužskej maskulinity tu bolo vždy. Teraz, s rozmachom AI, je materiálu podobného typu ešte viac.

Zdroj: ArsTechnica

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.