Možno bude mať tento príbeh nejaké ponaučenie. V každom prípade dve obličky sú lepšie ako jedna.

Poznáte tie vtipy o tom, ako treba predať obličku, aby ste si mohli kúpiť nový iPhone? Otázka je, či to platí aj pre iné smartfóny na trhu alebo tie sa za obličku kúpiť nedajú. V každom prípade na túžbu mať kedysi najnovší iPhone doplatil niekdajší mladík. Operácia neprebehla podľa jeho očakávaní a aktuálne potrebuje celodennú starostlivosť.

Dnes už 25-ročný muž známy ako pán Wang, podstúpil operáciu obličiek. Pri nej si nechal vo svojich 17-tich rokoch v roku 2011 odstrániť jednu z obličiek. Dôvod bol prozaický, chcel si kúpiť okrem telefónu Apple iPhone 4 aj iPad 2. Podľa dostupných informácií bola cena za jednu obličku na čiernom trhu 22 000 Juanov čo je zhruba 2,839 EUR.

Keďže si jeho rodičia výdavky na nové zariadenia od Applu nemohli dovoliť, podujal sa k takémuto zákroku. Problém bol, že si to nechal spraviť na necertifikovanej klinike.

Vtedy ešte študent našiel troch sprostredkovateľov na čínskej chatovacej platforme QQ, ktorí mu sľubovali naplnenie jeho plánu a možnosť realizovať svoj sen. Na to musel v apríli 2011 podniknúť cestu zo svojho rodného mesta vo východnej provincii Anhui do južnej provincie Hunan. Svoju cestu uskutočnil tajne tak, aby sa o tom nedozvedeli ani jeho rodičia.

Po vykonaní zákroku na tajnej klinike mal nové obličky očakávať iný príjemca. Ten vraj za tento zákrok zaplatil vyše 19 000 EUR. Wangovi bola zaplatená smiešna suma, ostatné peniaze sa rozdelili medzi vykonávateľov zákroku a sprostredkovateľov.

Vzápätí si mladík kúpil novinky od Applu a vydal sa späť na cestu domov do svojho mesta v provincii Anhui. Jeho matke boli nové zariadenia podozrivé a syn sa priznal, že predal svoju obličku, na čo jeho matka zavolala políciu.

Súčasná situácia pána Wanga je nezávidenia hodná. iPhone aj iPad sú dávno zastarané zariadenia. Jeho zdravotné problémy ho odkázali na lôžko a neustálu opateru.

Čierny trh s orgánmi

Obchodovanie s orgánmi je v Číne na čiernom trhu je každým rokom na vzostupe a je to pomerne rozšírená prax. Sprostredkovanie prebieha on-line, čo je najlepšia živná pôda pre čierny trh.

Podľa spravodajskej agentúry Xinhua News Agency trpí v krajine viac ako 1,5 milióna ľudí na zlyhanie orgánov. Z toho 300 000 je vhodných na transplantačný zákrok. Z toho len 10 000 z nich je možné operovať z dôvodu nájdenia vhodného orgánu.

Len hŕstka Číňanov súhlasí s darovaním svojich orgánov po smrti, nakoľko veria, že ich telo musí zostať aj po smrti zachované. Je to otázka viery, podľa ktorej si len takéto telo môže užívať posmrtný život v nebi.

Zdroj: DailyMail

Prečítajte si aj:

Apple Watch s remienkom KardiaBand dokážu neinvazívne odhaliť nebezpečnú hladinu draslíka

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.