Mobilná prevádzka aj nasledujúcich rokoch zažije nárasty.

To nie je žiadnym prekvapením a podľa novej predpovede sa do roku 2028 oproti roku 2022 až strojnásobí. Tieto údaje platia pre Európu a informuje o tom agentúra Reuters. Veľkú úlohu hrajú 5G siete a migrácia do 4G siete. Aj na Slovensku sa postupne vypína 3G sieť. Akú veľkú spotrebu dát máte dnes vy?

Podľa informácií zo skupiny telekomunikačného priemyslu GSAM, ktorá združuje viac ako 1000 operátorov a podnikov, sa hovorí, že obyvatelia západnej Európy použijú približne 20 GB mobilných dát mesačne. Obyvatelia východnej Európy zatiaľ v priemere približne 14 gigabajtov. To ľahko porovnáte s vašimi návykmi a aj s vaším aktuálnym dátovým paušálom, ktorý máte od operátora.

Z nášho pohľadu zatiaľ naši telekomunikační operátori vedú a poskytujú dostatok dát. Dalo by sa povedať, že v mnohom predbiehajú aktuálne štatistiky, ktoré predpovedajú nárast o necelých 5 rokov. Predpokladom spotreby dát používateľmi od Rakúska smerom na západ je 56 GB mobilných dát mesačne. Východoeurópania by mohli podľa predpokladov v priemere spotrebovať 37 GB dát.

Vzhľadom na to, že celkovo narastá objem dát, ktoré používatelia prenášajú, či už v podobe sťahovania hier alebo prehrávania čoraz kvalitnejších videí, je to logické a na väčšiu spotrebu celkom pochopiteľne nemusíte meniť žiadne návyky. Ďalším argumentom, ktorý podčiarkuje tieto predpoklady je aj to, že širokopásmové pripojenie umožní robiť veci, ktoré ste väčšinou robili na Wi-Fi a optike.

Zdroj: Phone Arena

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.