Nákupné zvyky ľudí sa menia, a to aj na Slovensku. Bez smartfónu sa drvivá väčšina ľudí už nezaobíde. To sa prejavuje aj na rýchlom raste popularity platenia mobilom, ktoré vyskúšalo už 45 percent Slovákov.

Je to viac ako dvojnásobok oproti roku 2019. Zvyšuje sa aj obľúbenosť inteligentných hodiniek, ktoré na platenie využíva 18 % ľudí, pričom aj tento počet rastie.

Zo skúseností vyplýva, že platba inteligentným mobilom alebo hodinkami je pohodlnejšia a rýchlejšia ako bežnou platobnou kartou alebo hotovosťou. Práve mobilný telefón sa rýchlo stáva pre ľudí tou najobľúbenejšou platobnou metódou. Inteligentné hodinky využívajú Slováci na platenie hlavne vtedy, keď nemajú pri sebe mobil, napríklad pri športe alebo keď si rýchlo vybehnú do obchodu.

 20192020202120222023
Platba mobilom21 %25 %29 %37 %45 %
Platba hodinkami 11 %12 %14 %18 %

Nositeľná elektronika je vždy poruke

Premena platobných návykov ľudí na Slovensku pramení aj z toho, aké predmety sú zvyknutí nosiť pri sebe. Zatiaľ čo pred piatimi rokmi malo vždy pri sebe peňaženku s hotovosťou 70 % ľudí, podľa posledných údajov je to už len 64 %. Podobný vývoj je vidieť aj pri bežných platobných kartách. Naopak, mobilný telefón si so sebou vždy berie pri odchode z domu 82 % ľudí.

Aj inteligentné hodinky alebo náramky patria k stále obľúbenejším kúskom nositeľnej elektroniky. Najčastejším dôvodom, prečo ich ľudia na platenie ešte nevyužívajú, je fakt, že práve ich model nepodporuje technológie, ktoré sú na platenie nevyhnutné.

„Vnímame potrebu zákazníkov platiť pohodlne a bezpečne, preto spolu s našimi partnermi z bánk a ďalších technologických spoločností podporujeme rozvoj nových platobných metód, napríklad platobných prsteňov, ktoré má človek vždy doslova po ruke, nemusia sa nabíjať a sú v porovnaní s inými inteligentnými prístrojmi aj veľmi cenovo dostupné,“ hovorí Jana Lvová, generálna riaditeľka spoločnosti Mastercard pro Slovensko a Českú republiku.

Zo všetkých trendov a štatistík vyplýva, že o nositeľnú elektroniku, ktorou sa dá aj platiť, je medzi ľuďmi rastúci záujem. Mastercard preto spustil už minulý rok jednoduchý aktivačný program pre banky s názvom Wallet Express, ktorý väčšina slovenských bánk vydávajúcich platobné karty Mastercard využila. Vďaka tomu očakávame, že na trh budú uvedené nové značky nositeľnej elektroniky s možnosťou platenia.


[1] Prieskum Mastercard iResearch každoročne mapuje trendy v oblasti bezhotovostného platenia na reprezentatívnej vzorke viac ako 1 200 Slovákov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.