Spoločnosť OpenAI údajne plánuje vypustiť GPT-5 už čoskoro.

Chatbot ChatGPT je aktuálne azda najznámejším AI chatbotom, aký na trhu môžete nájsť. S týmto chatbotom sa neoddeliteľne spája aj model GPT, na ktorom je tento model postavený. A ak pôjdeme viac do hĺbky, najaktuálnejším modelom je GPT-4 Turbo, ktorý je prístupný pre predplatiteľov ChatGPT Plus, prípadne GPT-4, na ktorom je postavené aj AI vyhľadávanie od Microsoftu. Už čoskoro sa však má úroveň umelej inteligencie posunúť vyššie, keďže je na pláne predstavenie modelu GPT-5.

Práve GPT-5 má byť ďalšou generáciou modelu, ktorý by mohli využiť používatelia chatbota ChatGPT. Nový model má byť rýchlejší a presnejší v porovnaní s GPT-4. Ten je síce pomerne rýchly a s výsledkami sú mnohí spokojní, no OpenAI má ešte na čom pracovať. Ako sa však zdá z posledných vyjadrení, model GPT-4 má byť nahradený na pozícii najnovšieho modelu už čoskoro.

GPT-5 už v lete

Ako sa zdá z posledných únikov, model GPT-5 by sa mohol objaviť už počas tohto leta. Všetko nasvedčuje tomu, že spoločnosť OpenAI tento model vypustí v polovici tohto roka a aktuálne na ňom svedomito pracuje. Ako sa však zdá, spoločnosť si zatiaľ nestanovila žiadny dátum, kedy by sa tak malo stať a GPT-5 by prišiel medzi širokú verejnosť. Zdroje taktiež vravia, že existuje demo umelej inteligencie postavenej práve na novom modeli, ktoré je výrazne lepšie v porovnaní s GPT-4.

ChatGPTZdroj: ChatGPT
ChatGPT

Aktuálne by mal byť model GPT-5 v štádiu trénovania, po ktorom bude nasledovať interné testovanie. Posuny v rámci testovania modelov AI vedia byť však pomerne rýchle, čo sme si overili aj v prípade začiatkov mánie okolo AI chatbotov. Ak by však testovanie prebiehalo trochu dlhšie, plány na predstavenie modelu v lete by sa mohli oneskoriť aj o pár mesiacov. Dobrou správou však je, že OpenAI aktuálne svedomito pracuje na novom modeli, ktorý by mohli vydať v roku 2024. Plány na vydanie v lete však pravdepodobne platia.

Podľa aktuálnych informácií má spoločnosť OpenAI dúfať, že GPT-5 bude spoľahlivejší a dôveryhodnejší ako jeho predchodca. Viacerí sa totiž sťažovali na to, že model GPT-4 po čase zlenivel a nepracoval tak, ako by mal. To by sa pri novom modeli stať nemalo.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.