Počas februára sme sa zúčastnili konferencie spoločnosti Bosch v Berlíne. Konferencia mala názov Bosch Connected World. Táto spoločnosť je u nás spojená hlavne s kvalitnými nástrojmi, ale momentálnym ťahúňom je pre ňu internet vecí (IoT) spojený s umelou inteligenciou (AI).

 

Vehicle computer a palivové články

Asi najviditeľnejšie sa tento trend prejavil v oblasti automobilizmu a dopravy. Moderné auto je dnes výkonný počítač v pohybe, s pripojením na internet a modernou softvérovou výbavou. Je doplnený viacerými snímačmi, vybavený rozpoznávaním dopravných značiek, osôb, prekážok, protiidúcimi autami, snímačmi počasia a pod.

Volkmar Denner. CEO Bosch, hovorí o tom, ako dôležitá je pre Bosch otázka ekológie a zodpovednosti

Volkmar Denner. CEO Bosch, hovorí o tom, ako dôležitá je pre Bosch otázka ekológie a zodpovednosti

V oblasti elektromobility Bosch umožní dlhší dojazd na batériu tým, že zavedie analýzu stavu batérie na základe dát z vozidla a jeho okolia. Bosch tiež dokáže presne vypočítať, kedy je na trase optimálny čas na nabíjanie batérie.

Pre diaľkovú dopravu Bosch plánuje systém palivových článkov. Mobilný palivový článok umožní naozaj dlhé dojazdy s krátkou dobou „tankovania“. Pri použití obnoviteľne vyrábaného vodíka je prevádzka vozidiel úplne bez emisií.

Palivový článok na báze tuhých oxidov v kompaktnom vyhotovení

Palivový článok na báze tuhých oxidov v kompaktnom vyhotovení

Riešenie pre budovy a infraštruktúru

Palivový článok na báze tuhých oxidov (SOFC) hrá dôležitú úlohu v dodávkach energie budúcnosti. Bude sa používať aj vo forme malých decentralizovaných elektrární v mestách, továrňach, dátových centrách a pri prevádzke nabíjacích staníc pre elektromobily.

Palivový článok s obrovským výkonom, ktorý pracuje na báze vodíka

Palivový článok s obrovským výkonom, ktorý pracuje na báze vodíka

To však nie je všetko. Bosch rieši aj to, ako možno optimálne využiť miestnosti v kancelárskej budove a kedy musí byť konkrétna časť budovy klimatizovaná. Systém Connected Building Services je založený na senzoroch a cloude. Sleduje sa pritom napríklad kvalita ovzdušia či reálna prítomnosť osôb v budove.

Diskusia na BCW

Diskusia na BCW

Riešenie pre poľnohospodárstvo

Inteligentné poľnohospodárstvo NEVONEX prináša digitálne služby do poľnohospodárskych strojov. Umožňuje jednoduché prepojenie pracovných procesov a strojov. Prepojenie senzorov na poľnohospodárskom stroji vytvára ďalší potenciál zdrojov. Napríklad je možné optimalizovať výťažnosť osiva, hnojív alebo prostriedkov na ochranu rastlín či automatizovať pracovné procesy.

Bosch aj do vesmíru

Vrcholom BCW 2020 bola účasť kozmonauta Mika Foaleho, ktorý prezentoval SoundSee. Je to analyzátor zvuku, ktorý dokáže dopredu rozpoznať hroziace poruchy. Tento kozmonaut prežil celkovo vo vesmíre rekordných 374 dní a slúžil aj ako veliteľ vesmírnej lode ISS. Mike sa osobne podieľa na vývoji SoundSee pre účely zvýšenia bezpečnosti kozmickej misie spolu s firmou Bosch a Astrobotic. SoundSee bude umiestnený na mini robot vyvinutý v NASA, ktorý autonómne putuje cez ISS. Jeho účelom je nepretržite zaznamenávať prevádzkové zvuky zariadení na palube vesmírnej stanice a vyhodnotiť blížiacu sa poruchu.

Mike Foale vysvetľuje ako sa dá zo zvuku posúdiť stav zariadenia na vesmírnej stanici

Mike Foale vysvetľuje ako sa dá zo zvuku posúdiť stav zariadenia na vesmírnej stanici

Konferencia BCW celkovo ukázala, že Bosch to má rozbehnuté veľmi dobre. Je to jednoznačne technologická firma zameraná na najmodernejšie technológie vrátane cloudu, umelej inteligencie a internetu vecí.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.