S technológiami sa čoraz viac zžívajú aj seniori.

Surfujú na internete, používajú smartfóny, nakupujú online, vyhľadávajú informácie, nestratia sa ani v internet bankingu, ba dokonca ich zastihneme aj na sociálnych sieťach.

Zatiaľ, čo v roku 2012 využívalo internet 42 % populácie vo veku 55 – 75 rokov, podľa posledných dát Eurobarometra je to až 60 %. Na internet pristupuje v súčasnosti najviac seniorov zo svojho notebooku (57 %) a smartfónu  (56 %), z počítača sa pripojí o niečo viac ako polovica (53 %) a z tabletu necelé dve pätiny (37%).

Celkovo pritom používa internet 80 % populácie EÚ, pričom najviac ľudí prostredníctvom smartfónu (79 %), ďalej notebooku (64 %), viac ako polovica cez desktop (54 %) a približne štyria z desiatich (44 %) sa pripájajú cez tablet.

Na Slovensku pristupuje na internet až 70 % populácie prostredníctvom smartfónu.

Vyžívanie mobilných zariadení na prácu s internetom za posledných päť rokov naberá na intenzite. Zatiaľ čo v roku 2012 ho používala približne tretina populácie, dnes sú to takmer dve tretiny. Najčastejšie pritom pristupujú na internet zo smartfónu ľudia žijúci v mestách (61%).

Aktivity, ktorým sa staršia populácia venuje na internete sú rôzne. Najviac posielajú emaily (okolo 90%) a využívajú sociálne siete (okolo 90 %), ďalej sledujú videá (cez 80 %), počúvajú hudbu (okolo 80 %), vyhľadávajú informácie o rôznych tovaroch a službách (okolo 75 %), čítajú články (60 %) a používajú internetové bankovníctvo (55 %).

Za posledných päť rokov najviac narástla aktivita seniorov práve na sociálnych sieťach. Zatiaľ, čo v roku 2012 sme na nich našli len pätinu seniorov, posledné čísla hovoria o 38 %. Narastajúcej obľube sa tešia aj nákupy cez e-shopy. Kým päť rokov dozadu sa im venovalo 45 % seniorov, aktuálne je to o niečo viac ako polovica (55 %).

Zdroj: 365.bank

Značky: