Vydávanie modernizovaných verzií hier je jedným z hlavných trendov aktuálnej generácie herných konzol. Väčšina titulov, ktoré sa chvália prívlastkom remake, je bohužiaľ zameraná najmä na vygenerovanie čo najväčšieho množstva peňazí pri čo najmenšom úsilí.

Toto tvrdenie sa týka nielen hier, ktoré vyšli pred pár rokmi pre PlayStation 3 či Xbox 360 a distribútori ich s novými textúrami vydajú vo verzii pre PS4 a Xbox One.

Resident Evil 2 však ukazuje, že remaky môžu mať opodstatnenie a môžu byť prínosom, ktorý si zaslúži pozornosť aj náročných hráčov. Dôvody sú tri – pôvodný Resident Evil 2 bol skutočne kvalitnou  hrou a patrí k špičke žánru. Vyšiel v roku 1998, takže je veľmi pravdepodobné, že pôvodnú hru ste nikdy nehrali a maximálne ste o nej čítali, ako aj my svojho času v redakcii.

A čo je najdôležitejšie, remake je spracovaný absolútne bravúrnym spôsobom. Využíva moderný engine a je vytvorený priamo od nuly, takže máte pocit, že ide o skutočne novú hru – čo v podstate je aj pravda. Resident Evil 2 je úplne nová hra, ktorú s originálom spája zápletka, príbeh a hrateľnosť. Remake je do veľkej miery inšpirovaný dizajnom úrovní, avšak ten je prispôsobený roku 2019.

Samotnú značku Resident Evil vám asi netreba predstavovať. Je obľúbená aj vo svete filmov, takže ste sa s ňou už pravdepodobne stretli. Zápletka hry je veľmi jednoduchá – v hernom svete sa objavili nemŕtvi ľudia a vy musíte zistiť, prečo sa tak stalo. A samozrejme musíte prežiť. Na výber máte z dvoch hrdinov, ktorých príbehy sa dopĺňajú, a preto sa oplatí zahrať si hru aj druhýkrát.

Na rozdiel od filmov z tejto série, Resident Evil 2 nie je až taký akčný titul. Hra kladie veľký dôraz na prežitie a ako správny survival horor vás bude značne limitovať z hľadiska dostupnej munície a ďalších predmetov. V Resident Evil 2 nie je vaším cieľom postrieľať všetkých nemŕtvych – vaším cieľom je prežiť a aby ste to dokázali, budete sa často musieť vyhnúť súbojom, pretože viete, že muníciu budete potrebovať neskôr.

RE2 tiež obsahuje aj prvky akčnej adventúry, v ktorej budete spoznávať okolitý svet a snažiť sa nájsť kľúče či prístupové informácie do trezorov. Mnohé aktivity, ktoré súvisia so skúmaním okolia, sú voliteľné, avšak odmeny sú lákavé. A v kombinácii s faktom, že hra je pomerne strohá na rozdávanie, sa oplatí nepodceniť ani túto zložku.

Resident Evil 2 je vo výsledku zábavná a kvalitne spracovaná hra. Novú verziu nebudeme porovnávať s originálom. Pozitívne však je, že remake je natoľko kvalitný a tak moderne spracovaný, že má potenciál osloviť nových hráčov, ktorí sa s touto sériou stretnú prvýkrát a tiež aj milovníkov originálu.

Hru chválime aj z hľadiska optimalizácie PC verzie, ktorá je ukážková. Pochvalu si tiež zaslúžia aj výborne spracované nastavenia, ktoré vám prehľadne vysvetlia, ako sa dané nastavenie prejaví v hre a akú veľkú záťaž predstavuje pre hardvér.

thumbs-up-icon

Výhody

  • špičkové moderné spracovanie
  • výborná atmosféra
  • ukážková optimalizácia PC verzie
  • zábavná a dostatočne náročná hrateľnosť

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Zapožičal: Cenega

Hodnotenie: 4,5/5, 90 %

Cena: 49,90 EUR

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit