Ďalší pokus, ako zneužiť neznalosť používateľov prichádza v odtieňoch modrej.

Ružový WhatsApp ako jeden z možných podvodov, ktorý sa objavil pred pár mesiacmi, strieda nový pokus. Prefarbil sa do modrej a na webe blue.barato.sbs/en/ nájdete možnosť stiahnutia falošnej aplikácie. Téma sa objavila aj vo vlákne webu Reddit.

Celý fígeľ je založený na tom, že kompletnú interakciu musí spraviť používateľ. Na tejto stránke si nechá vygenerovať link podľa toho, či chce verziu pre Android alebo iOS a vyberie si farbu. Toto sme preverovali aj cez počítač a tu sa zobrazí hlásenie, že je potrebné to spraviť cez smartfón.

Falošný web chce, aby ste ho spustili cez prehliadač v smartfóne

To dáva logiku, keďže počítačovú aplikáciu nie je zatiaľ možné ovládať týmto spôsobom resp. autori tohto malvéru sa nesústredili na túto možnosť. Nakoniec veď smartfón ponúka podstatne širšie možnosti zneužitia používateľových dát. Koľkí máte WhatsApp na smartfóne a zároveň aj na počítači.

Stránka samotná nezostane neaktívna a po niekoľkých minútach sa bude snažiť vytvoriť rôzne presmerovania. Pravdepodobne bez úspechu a buď ich zablokuje priamo prehliadač alebo vás na ne upozorní antivírusový program, to v prípade počítača. Na smartfóne túto situáciu nemáme preverenú.

Pokračovanie interakcie je v tom, že používateľ si nechá vygenerovať link, na vybranú verziu a farbu a na ten stačí ťuknúť, aby ho rozposlal vybraným používateľom. Takto sa aplikácia bude šíriť sama. Na stránke nechýba falošný plugin vydávajúci sa za reakcie na túto aplikáciu od facebookových používateľov. WhatsApp je zelený a žiadny iný, nedajte sa oklamať.

Ochráňte svoj mobil či notebook pred podobnými hrozbami vďaka kvalitnému antivírusovému programu.

whatsapp blue web page
Stránka s falošnou aplikáciou WhatsApp

Zdroj: Reddit

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.