November a december sú mesiace, kedy žijeme v redakcii inak, ako ostatnú časť roka.

Naši partneri – IT firmy chcú všetko dobehnúť, stretnúť a porozprávať sa a je to tak čas, kedy sa organizuje oveľa viac stretnutí.

Niekedy sú tieto stretnutia firiem a IT novinárov spojené so športom, vedomostnými súťažami a inokedy je to hlavne o dobrom jedle. Pritom december je krátky mesiac a času na prípravu vianočného vydania je tak málo. K tomu samozrejme bežné tlačovky i zahraničné služobky, ktoré treba spracovať, natočiť a postrihať videá.

Vždy sa snažím prejsť do nového roka bez „dlhov“. Medzi sviatkami sa celkom teším na to, keď si budem môcť v pokoji sadnúť a strihnúť videá natočené ešte niekedy na konci leta.

Nejako na ne nevyšiel čas. Tohtoročná jeseň bola totiž horúca nielen počasím, ale aj udalosťami v oblasti IT. Sme radi, že sa vám náš server www.touchit.sk páči čoraz viac a vidíme to na poriadnom náraste čítanosti.

Mimochodom, tlačovky. Osobne som sa ich zúčastnil vo svojom profesionálnom živote tak 500 a sú veľmi rôzne. Niekedy je to skôr pozornosť priťahujúca udalosť, hlavne kvôli fotkám, firmy nám vlastne povedia presne to, čo je v tlačovej správe.

Niekedy je to fakt výživné a dá sa urobiť pekný článok. Hlavne, ak viete čítať medzi riadkami. V prevažnej väčšine prípadov je to však príjemné a stretnete sa s ľuďmi, ktorých poznáte hlavne z mailov.

Osobne som sa tento rok zúčastnil aj na tlačovke silových zložiek štátu. Bolo to v súvislosti s Kuciakovou vraždou a zaujímalo ma, ako presne sa použila IT technológia na vypátranie jeho (zatiaľ údajných) vrahov. A nič som sa nedozvedel. Treba povedať, že toto sú úplne iné tlačovky a chodia na ne úplne iní novinári ako v prípade IT firiem.

Asi to k tomu patrí – atmosféra chladná, odpovede skôr zahmlievajúce. A nemilosrdný boj medzi novinármi o to, kto bude mať lepšie miesto na nakrúcanie videa. Som rád, že robím v oblasti IT, tu je to príjemnejšie. Až na pár výnimiek sú vzťahy medzi novinármi korektné a aj to občerstvenie býva lepšie.

Za najlepšie tlačovky považujem tie, kde sa niečo ukáže v praxi – produkt, služba, aplikácia. Jednoducho niečo, o čom sa dá dobre písať a čo sa páči aj vám.

Keď je to len premietanie slidov z projektora, je to nuda. Sem-tam sa stane, že si ma firmy pozvú na tlačovku ako jedného z vystupujúcich a vtedy sa snažím priniesť so sebou čo najviac zaujímavých produktov. A toto sa vždy páči – ľudia sú v podstate ako deti, majú radi všetko, čo bliká a točí sa.

Za najlepšiu tlačovku tohto roka tak považujem tú, na ktorú som pôvodne vôbec nechcel ísť. Electrolux robil predstavenie indukčného variča – veď, aký to už len môže mať súvis s IT.

Konalo sa to v škole varenia Chef parade, čo mi malo hneď udrieť do hlavy a zablikať na červeno. Nič také sa nestalo, vliezol som priamo do tlamy levovej. Z IT novinárov som tam bol jediný. Absolútna dominancia novinárok, teda nežného pohlavia.

Našťastie kuchár, ktorý bol hlavnou hviezdou, bol bez akýchkoľvek pochybností muž. A vedel s potravinami robiť veci, až som otváral oči – krájanie cibule rýchlosťou blesku, očistenie cesnaku na jedno potlačenie noža a tak. Toto bola tlačovka, kde sa teda naozaj prezentovali skutočné produkty. A to tak, že na nových produktoch mali pripraviť spoločný obed novinári, ktorí prišli na tlačovku.

Polievka nielenže dobre vyzerala, ale skvele chutila

Aby som to vysvetlil bližšie – milujem jedlo, ale neviem variť. Viem urobiť kávu, čaj a predtým, ako som sa oženil, som si vedel urobiť praženicu. Teraz som stál pred situáciou, že musím niečo normálne uvariť ja osobne a navyše, to čo pripravím, bude pre ostatných a tí budú presne vedieť, kto to pripravoval.

Keď som si to uvedomil, začal som zvažovať taktický ústup z pozícií. Napr. že vyhlásim, že našu redakciu bez ohlásenia navštívil prezident republiky a dožaduje sa rozhovoru so mnou o nákupe nového telefónu, a teda musím hneď a zaraz ísť. Alebo pohľadám v šatni tejto školy varenia uniformu požiarnika a nebadane sa v nej z kuchyne vytratím. No, zachoval som sa hrdo a zostal som pripravený čeliť novým výzvam.

Rýchle jedlá, ako bol napríklad šalát s kozím syrom a červenou repou, boli hneď obsadené niekým, kto sa cítil podobne ako ja. Vybral som si tak polievku – to mám rád a tam sa nejaká tá chybička roztopí. Niesla hrdý názov cesnaková krémová so zemiakmi a slovenským syrom.

Recept som mal pred sebou, zeleninový vývar bol už hotový, tak som sa pustil do čistenia zemiakov a krájania cibule. Pravdepodobne stál nado mnou strážny anjel, lebo som sa neporezal. Kuchár mi ukázal jeho trik s 5-sekundovým očistením a krájaním cibule, ja som s tým bol hotový po dobrých dvoch minútach.

A takto to pokračovalo ďalej. Zo všetkých zúčastnených som kuchára za ruku najviac ťahal ja, aby mi pomohol robiť veci, ktoré som nedokázal. Ale v skutočnosti to bolo jednoduchšie, ako som očakával. Najviac sa mi páčila príprava bochníka, v ktorom sa polievka podávala.

Tak, aby so to zbytočne nenapínal. Polievka bola hotová načas, mala správnu konzistenciu a po doplnení o syr a petržlen vyzerala dobre aj na pohľad. A aj chutila fajn, aj keď som mal dojem, že najviac som z nej zjedol ja. Dokonca zvažujem, že niečo také urobím aj doma, ale viem, že ten neporiadok, čo po mne ostane, podstatne zníži celkovú umeleckú hodnotu môjho diela.

Ochutnal som aj ostatné jedlá a bolo jasné, že kuchár odviedol skvelú prácu. Minimálne v mojom prípade sa na výslednej chuti nepodpísalo to, že to bolo prvé skutočné jedlo, na príprave ktorého som sa podieľal rozhodujúcou mierou. Bol to príjemne strávený čas, hoci to s IT naozaj nemalo nič spoločné.

Prajem vám do nového roka všetko najlepšie, veľa zdravia a šťastia. Majte radosť aj z maličkostí a verím, že aj s naším magazínom strávite príjemné chvíle.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2018, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. Ak chcete ešte viac informácií o najnovších technológiách a čítať si porovnávacie testy a recenzie medzi prvými, predplaťte si časopis TOUCHIT len za 19,90 eur na celý rok. 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.